Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για επέκταση των επιθέσεων στον Λίβανο

Απειλές για επέκταση και κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού όχι μόνο στον νότιο Λίβανο αλλά ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό, εκτόξευσε στις 7/12 Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ νωρίτερα και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταθούν οι επιχειρήσεις του στρατού σε βάρος της Χεζμπολάχ σε βάθος περισσότερων δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Ο Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο «σε Γάζα και Χαν Γιούνις», εάν η «Χεζμπολάχ κάνει το λάθος», ενώ νωρίτερα ο Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε δημάρχους πόλεων από το βόρειο Ισραήλ, είπε πως η κυβέρνηση δεν θα ενθαρρύνει τους περίπου 80.000 αμάχους που έχουν εκκενώσει τις εστίες τους από μεθοριακές κοινότητες και πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο να επιστρέψουν «προτού η Χεζμπολάχ οδηγηθεί πίσω από τον ποταμό Λιτάνι».

Στο φόντο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, εντείνονται και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί ακόμη μία επιδρομή πριν το χάραμα της Παρασκευής χτυπώντας (σύμφωνα με ανακοίνωσή της) «αρκετούς στόχους». Κατά την επίθεση που έγινε με ισραηλινό drone, ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τέσσερις σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν σε αυτοκίνητο στην επαρχία Κουνέιτρα, ενώ ανέφερε ότι την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός «έπληξε με οκτώ πυραύλους» και τοποθεσίες κοντά στη Δαμασκό, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ρουκέτες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Παράλληλα, η κάλυψη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνει τα αντίποινα κατά των αμερικανικών στρατευμάτων σε άλλες χώρες της περιοχής. Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες Κατιούσα κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα ή τραυματίες. Οι ρουκέτες έπεσαν στη λεγόμενη «Πράσινη ζώνη» κοντά στον Τίγρη ποταμό. Οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών «βλάπτουν το Ιράκ, τη σταθερότητα και την ασφάλειά του», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι, ζητώντας από τον ιρακινό στρατό «να διώξει τους δράστες» που εξαπέλυσαν την επίθεση, για την οποία δεν αναλήφθηκε ευθύνη από κάποια οργάνωση.

Πριν την αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ «να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει» το διπλωματικό προσωπικό και τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, εκτιμώντας ότι η επίθεση έχει τη σφραγίδα «πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν».

Παράλληλα συνεχίζονται και οι επιθέσεις Υεμενιτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κατά στόχων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία κατέρριψαν και αυτήν τη βδομάδα πυραύλους και drone των Χούθι, δίχως οι επιθέσεις αυτές να προκαλέσουν θύματα. Με αυτή την αφορμή, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 13 άτομα και εταιρείες για συναλλαγές με τους Χούθι και το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ