Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέες επιδρομές και συγκρούσεις παρά την ανακοίνωση τριήμερης εκεχειρίας

Αεροπορικές επιδρομές μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, αλλά και συγκρούσεις στα βόρεια προάστια του Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις της χώρας συνεχίστηκαν και χτες στο Σουδάν, παρά την τριήμερη εκεχειρία που ανακοινώθηκε και ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές (οι δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Α.Φ. Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» - RSF του στρατηγού Μ.Χ. Ντάγκαλο) εμφανίστηκαν διατεθειμένες να τηρήσουν την εκεχειρία, καταγγέλλοντας παράλληλα η καθεμία την αντίπαλη πλευρά ως υπεύθυνη για τις παραβιάσεις της.

Χτες το απόγευμα, οβίδα έπεσε στο ιατρικό κέντρο Αλ Ρούμι της πόλης Ομντουρμάν («δίδυμη» πόλη του Χαρτούμ, χωρίζονται από τον Νείλο), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ασθενείς και τραυματίες που είχαν καταφύγει για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Εκπρόσωπος της Ενωσης Σουδανών Γιατρών κατήγγειλε και τις δύο πλευρές πως δεν σέβονται την εκεχειρία.

Παράλληλα, ο Χάλεντ Ομαρ Γιούσεφ, εκπρόσωπος των λεγόμενων «Δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής» (LCF), του συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης και επαγγελματικών ενώσεων που εκδιώχθηκε από την «πολιτικο-στρατιωτική» κυβέρνηση με το πραξικόπημα που έκανε ο στρατηγός Μπουρχάν τον Οκτώβρη του 2021, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ικανοποίησή του «για την αμερικανική μεσολάβηση», με την οποία αποκαταστάθηκαν «επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις και τις LCF» για την επίτευξη «αυτής της ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε πως εργάζεται μαζί με συμμάχους για μια «επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί μια «διαρκή» κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Σουδάν.

Σουδανικές πηγές έχοντας πρόσβαση στις δύο εμπόλεμες πλευρές έκαναν λόγο για μια πιθανώς ευρύτερη «σαουδαραβική - αμερικανική» μεσολάβηση, άλλοι δεν απέκλειαν μία συνάντηση των δύο στρατηγών στο Κάιρο τις επόμενες μέρες, ενώ Ισραήλ και Τουρκία έκαναν (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) προσπάθειες να μεσολαβήσουν στη σουδανική κρίση, επιδιώκοντας να φιλοξενήσουν μία συνάντηση των δύο Σουδανών στρατηγών στο έδαφός τους.

Σε αυτό το φόντο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να πραγματοποιήσει αργά χτες βράδυ μία νέα συνεδρίαση για τη ρευστή κατάσταση στο Σουδάν.

Αυξάνονται τα κύματα προσφύγων και εκτοπισμένων

Η έστω μερική τήρηση της εκεχειρίας, μετά τις συνεχείς συγκρούσεις από τις 15 Απρίλη, έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια λαού στο Χαρτούμ και τις διπλανές πόλεις να αναζητήσει βασικά είδη και φάρμακα, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ελλείψεις λόγω του μη ανεφοδιασμού των αγορών εδώ και 10 μέρες. Αλλοι αξιοποίησαν την ευκαιρία για να εγκαταλείψουν, όπως μπορούσαν, περιοχές της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων όπου μαίνονταν οι πιο σφοδρές συγκρούσεις, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες (Τσαντ, Νότιο Σουδάν κ.ά.), ή σε άλλες περιοχές του Σουδάν.

Παράλληλα, χιλιάδες ξένοι πολίτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις σχετικά πιο προσβάσιμες διαδρομές για να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε κινούμενοι προς το Πορτ Σουδάν, είτε προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Τη δυνατότητα αυτή ωστόσο δεν έχουν οι πιο φτωχοί (είτε Σουδανοί, είτε ξένοι), καθώς τα εισιτήρια μέσων συγκοινωνίας προς τα σύνορα με την Αίγυπτο ή το λιμάνι Πορτ Σουδάν έχουν δεκαπλασιαστεί... Το ίδιο και οι τιμές των καυσίμων αλλά και αρκετών βασικών ειδών.

Αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εκτίμησαν πως πάνω από 10.000 άνθρωποι από το Σουδάν διέφυγαν στο γειτονικό Νότιο Σουδάν, τα 2/3 των οποίων ήταν Νοτιοσουδανοί πρόσφυγες που είχαν πάει στο Σουδάν και οι υπόλοιποι Σουδανοί, Ουγκαντέζοι, Ερυθραίοι, Κενυάτες. Χιλιάδες κατάφεραν να διαφύγουν και στο γειτονικό Τσαντ, που ήδη φιλοξενεί στο έδαφός του εδώ και χρόνια πάνω από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται γρηγορότερα τα λιγοστά εφόδια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν πως το κύμα φυγής Σουδανών και ξένων προς τις δύο χώρες μπορεί να φθάσει και τις 270.000, εάν το επόμενο διάστημα κλιμακωθούν περαιτέρω οι συγκρούσεις.

Μεγάλες καταστροφές στο Χαρτούμ

Χτεσινό οδοιπορικό του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» σε συνοικίες του Χαρτούμ αποκάλυψε σημαντικές καταστροφές και λεηλασίες σε πλήθος σπιτιών και καταστημάτων, αλλά και σε βασικές υποδομές όπως τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και οι τηλεπικοινωνίες.

Οι συνθήκες κόλασης που καταγράφηκαν από τα μέσα Απρίλη ενδέχεται, κατά αναλυτές του καναλιού, να επιδεινωθούν, καθώς πολλοί φοβούνται ότι αμέσως μετά τα κύματα φυγής αμάχων και ξένων, περιοχές της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων μπορεί να μετατραπούν πλήρως σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο χτεσινός νεότερος απολογισμός εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Σουδάν αναφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.072. Οι ελπίδες για περίθαλψη των τελευταίων είναι ελάχιστες, δεδομένης της σχεδόν καθολικής κατάρρευσης του ήδη ανεπαρκέστατου συστήματος Υγείας.

Κίνδυνος από κατάληψη βιολογικού εργαστηρίου

Συναγερμό πάντως σήμαναν χτες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του ΟΗΕ μετά την κατάληψη βιολογικού εργαστηρίου από ομάδες ενόπλων στο Χαρτούμ.

Υπάρχει υψηλός «βιολογικός κίνδυνος» αφότου ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε εργαστήριο που περιέχει παθογόνους οργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Νίμα Σαΐντ Αμπιντ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από το Σουδάν.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός πως οι τεχνικοί δεν μπορούν να φθάσουν στο Εργαστήριο Εθνικής Δημόσιας Υγείας για να ασφαλίσουν τα υλικά. «Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: Καμία προσβασιμότητα για τους εργαστηριακούς τεχνικούς να πάνε στο εργαστήριο και να περιορίσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε τις εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ