Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προχωρά η ένταξη του Κοσόβου

Νέα ώθηση στις διεργασίες γύρω από τη διεθνή αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου δίνει η απόφαση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), να δεχθεί το αίτημα που κατέθεσε η Αλβανία για ένταξη του Κοσόβου σε αυτό.

Στην έκτακτη συνάντησή τους, προχτές, οι υπουργοί των 33 από τις 46 χώρες - μελών αποδέχθηκαν το αίτημα. Κατά τάχθηκαν Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία. Στάση «ουδετερότητας» τήρησαν Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία αλλά και η Ελλάδα.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβ. Ντάτσιτς χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την απόφαση. «Ολα αυτά θα επηρεάσουν και τη δική μας στάση στο μέλλον», ανέφερε, «δεν πρέπει να περιμένουν θετική προσέγγιση από μας πια».

Το Βελιγράδι πάντως συμμετέχει σε σύνθετα παζάρια με το ευρωατλαντικό μπλοκ για την «εξομάλυνση» των σχέσεων για το Κόσοβο, με ευρύτερες προεκτάσεις για τους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, που δηλώνει την ετοιμότητά του για «συμβιβασμούς», αντιδρώντας στη νέα εξέλιξη ανέφερε ότι η στάση του Βελιγραδίου στις διμερείς σχέσεις με χώρες που στήριξαν την ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ, δεν θα ξεπερνά «τα όρια της αμοιβαιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ