Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Νόμος οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη συνοριοφυλακή

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χτες νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν αναφέρει από το 2021 μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για «υβριδικό πόλεμο» στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της ΕΕ με το Μινσκ.

Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν ήδη μετανάστες βάσει ενός κυβερνητικού κανονισμού του Αυγούστου 2021, ο οποίος πλέον έγινε νόμος. Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις, βάσει των οποίων οι μετανάστες που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα μπορούν να επαναπροωθούνται με απόφαση του τοπικού επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, χωρίς να έχουν δυνατότητα έφεσης. Τυπικά, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο και απαγορεύεται άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο να επαναπροωθούνται σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους τίθεται σε κίνδυνο.

«Σ' αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή: Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και χρειαζόμαστε εργαλεία γι' αυτό», δήλωσε στο Κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία έχει ανεγείρει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χλμ., στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σχεδόν 900 μετανάστες εισήλθαν και επαναπροωθήθηκαν φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ