Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μάχες και αλλαγές στην κυβέρνηση του Μπουρχάν

Στην αποπομπή τεσσάρων στρατηγών προχώρησε χτες ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδάν, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν. Οι εν λόγω στρατηγοί αποσπάστηκαν και πήραν το μέρος των αντιτιθέμενων παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» του αντιπάλου του Μπουρχάν, Μοχάμεντ Χαμντάν αλ Ντάγκαλο.

Παράλληλα ο Μπουρχάν απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών Ανάν Χαμίντ Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος ήταν και γενικός διευθυντής της αστυνομίας, αντικαθιστώντας τον με τον Χαλίντ Χασάν Μουχαϊντίν.

Επαυσε επίσης από το αξίωμά του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Σουδάν, Χουσεΐν Γιαχία Τζανγκούλ, διορίζοντας στη θέση αυτή τον μέχρι πρότινος υποδιοικητή Μπουράι αλ Σιντίκ Αχμεντ, επιβάλλοντας συγχρόνως πάγωμα των λογαριασμών των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» και των τεσσάρων στρατηγών τους οποίους απέπεμψε από τον στρατό.

Σφοδρές μάχες καταγράφηκαν και χτες σε προάστια του Χαρτούμ, στις πόλεις Μπάχρι, Ομντουρμαν και Σαρκ αλ Νιλ και σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο αρχηγός των παραστρατιωτικών, Ντάγκαλο, με ηχητικό του μήνυμα διέψευσε χτες ότι σκοτώθηκε σε μάχες.

Διακήρυξη για αποχή επιθέσεων σε αμάχους

Τη διαβεβαίωση ότι θα απόσχουν από επιθέσεις που θα βλάπτουν αμάχους έδωσαν το βράδυ της 11ης Μάη εκπρόσωποι της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδάν και των παραστρατιωτικών, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 μέρες.

Η «Διακήρυξη της Τζέντα» μεταξύ του στρατού και των RSF αναφέρει επίσης ότι δεν θα προβούν σε στρατολογήσεις παιδιών, ούτε θα υποβάλουν σε βασανιστήρια τους αιχμαλώτους τους. Ωστόσο δεν περιέχει καμία αναφορά σε εκεχειρία.

Επίσης, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν για την «αποφασιστικότητά» τους «να προστατεύσουν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν». Η δήλωση υπεγράφη στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, καθένας από τους δύο στρατηγούς πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά χάρη στις σημαντικές του δυνάμεις και σε ξένη υποστήριξη. Ο Ντάγκαλο είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως και - σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών - των Ρώσων μισθοφόρων της «Wagner», ενώ η Αίγυπτος ρίχνει όλο της το βάρος στον Μπουρχάν.

Στο φόντο της διακήρυξης, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις πρώτες διανομές τροφίμων στην πολιτεία Γκεζίρα, αγροτική περιοχή στα νότια του Χαρτούμ, όπου έχουν καταφύγει αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ