Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτο το SPD στη Βρέμη

Νίκη με σημαντική άνοδο σημείωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφονται για τους Πράσινους και τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), που χάνει την πρώτη θέση.

Το SPD εξασφάλισε 29,8% των ψήφων (+4,9%), η CDU το 25,7% (-1%), ενώ οι Πράσινοι μειώθηκαν κατά 5,5% στο 11,9%. Η «Αριστερά» βρίσκεται στο 11,1% (από 11,3%), το εθνικιστικό «Θυμωμένοι Πολίτες» (BIW) καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο από 2,4% σε 9,5%, αξιοποιώντας τον αποκλεισμό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) από τις εκλογές για τυπικούς λόγους και οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται οριακά πάνω από το εκλογικό όριο, με 5,2%.

Το 2019 η CDU παρότι κέρδισε τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που πέτυχε το SPD, μαζί με τους Πράσινους και την «Αριστερά». Ο δήμαρχος ωστόσο είχε αποφύγει προεκλογικά να δεσμευτεί για τη συνέχιση του κυβερνητικού σχήματος, ενώ δεν αποκλείεται κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών.

  • Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή σε 595 πόλεις και κωμοπόλεις στην Ιταλία, με μειωμένη συμμετοχή στο 46,5%, από τους πάνω από έξι εκατομμύρια που κλήθηκαν στις κάλπες. Ανάμεσά τους ήταν και 13 πρωτεύουσες επαρχιών: Ανκόνα, Μπρέσια, Μπρίντιζι, Ιμπέρια, Λατίνα, Μάσα, Πίζα, Σιένα, Σόντριο, Τέραμο, Τέρνι, Τρεβίζο και Βιτσέντζα. Ο δεύτερος γύρος σε πόλεις με περισσότερους από 15.000 κατοίκους όπου ο υποψήφιος δήμαρχος δεν εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, θα διεξαχθεί στις 28 - 29 Μάη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ