Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες

«Παραγωγικές» συνομιλίες είχαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Αρμενίας Ν. Πασινιάν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχ. Αλίεφ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, καθώς εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή του Νότιου Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας.

Ο Μισέλ έκανε λόγο για «πρόοδο» και κάλεσε τις δύο πλευρές «να διατηρηθεί η ορμή» για την υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας «ειρήνης» «μετά τις πρόσφατες θετικές συνομιλίες στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διμερείς συναντήσεις για το ζήτημα της χάραξης των συνόρων. Σημειώθηκε «σαφής πρόοδος» ως προς το ξεμπλοκάρισμα των μεταφορών, «ιδιαίτερα για να ξανανοίξουν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις προς, από και μέσω» του αζέρικου θύλακα Ναχτσιβάν, ανάμεσα στην Αρμενία και στο Ιράν, τόνισε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να γίνουν νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων «τις προσεχείς βδομάδες».

Νέα συνάντηση Πασινιάν και Αλίεφ προβλέπεται να γίνει την 1η Ιούνη στη Μολδαβία, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς, στο περιθώριο της δεύτερης Συνόδου Κορυφής της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

Λίγες μέρες πριν την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή σημειώθηκαν νέα ένοπλα επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν ένας Αρμένιος και ένας Αζέρος στρατιώτης.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν στις 23 Απρίλη, όταν το Μπακού ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ