Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ πραγματοποιεί από χτες και μέχρι σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Μεταβαίνοντας στην Τζέντα, η Μπέρμποκ επεδίωξε να συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Ριάντ, αλλά και θέματα «περιφερειακής διπλωματίας».

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί και το λιμάνι της Τζέντα, όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων από το Σουδάν. Στη συνέχεια θα επιδιώξει συναντήσεις με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που (σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ) θεωρούνται «κρίσιμη δύναμη κοινωνικής αλλαγής στην περιοχή». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται οι «δυσκολίες» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα Τρίτη η Μπέρμποκ θα συναντήσει τον Υεμενίτη ομόλογό της, Αχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ, και τον συντονιστή του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές αποστολές, Ντέιβιντ Γκρίσλεϊ, καθώς η Γερμανία επιχειρεί να παίξει ρόλο «αποκλιμάκωσης» των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 9 χρόνια, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων στα αποκαΐδια του πολέμου, που έχει αναγκάσει πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των 23 εκατ. κατοίκων της Υεμένης να εξαρτώνται από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να συζητήσει για ενεργειακά ζητήματα στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ και μεγάλος παραγωγός αργού πετρελαίου. Η πετρελαιομοναρχία επιδιώκει να αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και θεωρείται δυνητικός παραγωγός υδρογόνου, με αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ