ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ «STANDARD AND POOR'S»
Το μνημόνιο διαρκείας για τον λαό είναι εδώ...

Προϋπόθεση της επενδυτικής βαθμίδας η συνέχιση «της δημοσιονομικής προσαρμογής» και «η διατήρηση από την επόμενη κυβέρνηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

INTIME NEWS

Το μνημόνιο διαρκείας για τον λαό και ταυτόχρονα το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, της όποιας επόμενης κυβέρνησης, περιγράφει στην αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος S&P, που την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, φέρνοντάς την ένα βήμα πριν την περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα».

Επιβεβαιώνοντας πως αυτός ο κοινός «εθνικός» στόχος όλων των αστικών κομμάτων - προκειμένου να διασφαλίσουν σχετικά φτηνότερο δανεισμό για το αστικό κράτος και τα ταμεία των ομίλων - έχει ως προϋπόθεση το παραπέρα τσάκισμα του λαού, ο οίκος τονίζει πως για την αναβάθμιση αυτή παίρνει υπόψη τόσο τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει και τη δέσμευση ότι αυτές θα συνεχιστούν, όσο και τη συνέχιση της φοροληστείας και τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» μέσα από τα ματωμένα πλεονάσματα που έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», δείχνοντας δηλαδή τη φοροληστεία που απογειώθηκε την περασμένη χρονιά, 4 δισ. πάνω και από τους στόχους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων να πληρώνονται από τον λαό, και αναμένεται να απογειωθεί τα επόμενα χρόνια με βάση και την επιστροφή στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ήδη από φέτος.

Επισημαίνει ακόμη την αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια και σημειώνει πως «αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα...», «εδραιωμένη» δηλαδή στα δάνεια και το χρήμα που θα μασουλήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν τοις μετρητοίς, όσο και με το υπερμνημόνιο και τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν το Ταμείο.

Αλλωστε, δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για το ότι οι «θετικές προοπτικές» χτίζονται πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων και την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, λέγοντας πως αυτές «αντανακλούν την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόσφατη ισχυρή επίδοσή της στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα ταχύτερα από το αναμενόμενο, με βελτιώσεις που θεωρούμε γενικά βιώσιμες».

Ενώ στέλνει σήμα στην επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα μπορούσε να αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας «αν η δημοσιονομική προσαρμογή διατηρηθεί στην περίοδο των προβλέψεών μας έως το 2026... Οι ανοδικές αξιολογήσεις θα εξαρτώνται επίσης από τη διατήρηση από την επόμενη κυβέρνηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Δεν λείπουν φυσικά και τα εύσημα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά λέγοντας πως «οι προσπάθειες για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών του συστήματος απέφεραν αποτελέσματα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) να μειώνονται στο 8,2% των συνολικών δανείων τον Δεκέμβριο του 2022, τα οποία αν και εξακολουθούν να είναι υψηλά, είναι πολύ χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο του 49,2% τον Ιούνιο του 2017».

Και με βάση αυτά εκτιμά ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας φαίνεται πιο σταθερός από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αν και επισημαίνει πως παραμένουν ανησυχίες για την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, αφού οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε περίπου τα δύο τρίτα των εποπτικών κεφαλαίων.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνοντας τον Στουρνάρα...

Για την αξιολόγηση της S&P έσπευσε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση, η οποία πάντως τις προηγούμενες μέρες δεν απέκλειε ακόμη και την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «πανηγυρίζοντας» για όλα τα ματωμένα από τις θυσίες του λαού «σκαλοπάτια» που ανέβηκε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας του, έλεγε πως «πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις» και για «εξέλιξη που αποτελεί καρπό - και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση - της υπεύθυνης, αποτελεσματικής (...) οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, (...) της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά», όπως ισχυρίστηκε, δίνοντας ακριβώς το περίγραμμα όλων των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για την επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν «έτρεξε» αρκετά γρήγορα όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της «επενδυτικής βαθμίδας», λέγοντας ότι «η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα, δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ. Το συμπέρασμα είναι ένα: Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες. Οι μόνες λέξεις που είναι συμβατές με την πολιτική του είναι η αναποτελεσματικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις».

Επιβεβαίωνε έτσι κι εκείνος με τη σειρά του τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, που την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, επαναλάμβανε πως «θεωρώ αδιανόητο να θέσουμε σε κίνδυνο τα επιτεύγματα και τις θυσίες των προηγουμένων 10 ετών. Θεωρώ ότι τα τρία κόμματα, τα οποία είναι στην επικαιρότητα σήμερα, αυτά τα οποία διεκδικούν την εξουσία με τον α' ή με τον β' τρόπο, μου είναι αδιανόητο ότι οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία διοίκησαν τη χώρα τα χρόνια της κρίσης και πήραν τελικά υπεύθυνα μέτρα, ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι που να θέσει σε κίνδυνο αυτή την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα. Μην ξεχνάτε ότι, ναι μεν έχουμε πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά επενδυτική βαθμίδα ακόμα δεν έχουμε πάρει», σημείωνε, προσθέτοντας πως «μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, θα αποτιμηθούν αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις και τότε θα την πάρουμε».

Ενώ προϊδεάζοντας και για τα όσα είναι μπροστά για τον λαό, έλεγε πως «από εδώ και στο εξής ...οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες. Θα είναι πιο δύσκολες, διότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα, οι διεθνείς ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει ακόμα λίγο τα επιτόκια, εγώ θεωρώ ότι είμαστε κοντά στο τέλος, αλλά πάντως θα έχουμε ακόμα αυξήσεις».

Αύριο παρουσιάζεται ο νέος «χαλκάς» του Συμφώνου Σταθερότητας

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, άλλο έναν βαρύ «χαλκά» για τους λαούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε εκδήλωση του Bruegel.

Οπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, δείχνοντας την προσπάθεια να συμβιβαστούν οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ - πάντα στις πλάτες των λαών που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» - «το θέμα είναι να υπάρξει ισορροπία: Αφενός με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τα κράτη - μέλη και αφετέρου διατήρηση της διαφάνειας και κοινή αντιμετώπιση των κρατών - μελών, με αριθμητικά σημεία αναφοράς».

Το θέμα θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Απολύσεις δημοσιογράφων επειδή χαρακτήρισαν «χυδαία» τη φυλλάδα του «Μακελειού»!

Με συνοπτικές διαδικασίες ανακοινώθηκε η απόλυση σε δύο εργαζόμενους δημοσιογράφους από το ειδησεογραφικό site «Newsbomb.gr» (του ομίλου «DPG Media»). Το «ατόπημά» τους, για το οποίο επιστρατεύθηκε η εργοδοτική λογοκρισία, ήταν ότι χαρακτήρισαν «χυδαίο» το πρωτοσέλιδο της φυλλάδας «Μακελειό», το οποίο εξαπέλυε ελεεινή επίθεση στην γυναίκα που καταγγέλλει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλη για βιασμό και σωματικές βλάβες.

Πιο συγκεκριμένα, οι απολύσεις αφορούσαν αρχικά τον αρχισυντάκτη του site και μία ακόμα συντάκτρια, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι χτες το πρωί θα έπρεπε να περάσουν από τα γραφεία της εταιρείας να υπογράψουν την απόλυσή τους.

Μάλιστα, αρχικά στους απολυμένους συμπεριλαμβανόταν και η διευθύντρια του μέσου, επειδή είχε δώσει την ...έγκρισή της για να γραφτεί το θέμα, απόλυση που ανακλήθηκε.

Τις απαράδεκτες αυτές απολύσεις κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, διαμηνύοντας με κάθε τρόπο ότι «οι τακτικές αυτές και οι απαράδεκτες απολύσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες». Ενώ, μετά τις αντιδράσεις, η μία από τις δύο απολύσεις, αυτή της συντάκτριας, ανακλήθηκε.

Καλούν επίσης τις Ενώσεις του κλάδου να καταγγείλουν τις απολύσεις και υπογραμμίζουν: «Καμία προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων στον κλάδο. Καμία ανοχή απέναντι στον "κιτρινισμό" και στην αισχρολογία.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε μπροστά και σε αυτόν τον αγώνα».

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του ο απολυμένος δημοσιογράφος Αντώνης Αναστασόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Φυσικά και αναλαμβάνω την ευθύνη για το λάθος να χαρακτηρίσω "χυδαίο" το πρωτοσέλιδο. "Χυδαίο" το γράφεις αν θες να το ξεπετάξεις και να ξεμπερδεύεις. "Εμετικό" και "σκουπίδι" είναι σαφώς καλύτερες επιλογές λέξεων. Αλλά λάθη γίνονται και θα γίνονται πάνω στην πίεση της δουλειάς».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αντικομμουνισμός στην εποχή μας

Ημερίδα με θέμα «Ο αντικομμουνισμός στην εποχή μας» διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5).

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Νίκος Ζώκας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός, μέλος του ΓΣ του Συλλόγου. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, μέλος του ΓΣ του Συλλόγου. Περικλής Παυλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας της Παιδείας στο ΑΠΘ.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ