ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις δύο μεγάλες απεργίες μέσα στον Μάρτη, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η φετινή 1η Μάη αποτελεί σταθμό έντασης της δράσης για το εργατικό κίνημα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων στην «αντίστροφη μέτρηση» περιλαμβάνει συνελεύσεις και συσκέψεις, στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις, που θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας.

Στα καλέσματα για τις μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις προστίθενται και αυτά του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες

«Κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες! Δεν δεχόμαστε τον 21ο αιώνα να αντιμετωπίζουμε φραγμούς και τα εμπόδια στις σπουδές μας, ανασφάλεια για την εργασιακή μας προοπτική και τη ζωή μας που συνθλίβεται στην ακρίβεια, στους μισθούς πείνας που τελειώνουν στα μέσα του μήνα», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά.

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη και στην Αθήνα. «1η Μάη 2023: Η οργή των λαών όλου του κόσμου γίνεται αγώνας για την ανατροπή!», σημειώνει το ΜΑΣ, θυμίζοντας τους μεγάλους αγώνες με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη στους οποίους οι φοιτητές είχαν τη δική τους συγκλονιστική παρουσία. «Αποδείχθηκε ότι η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δεν θα σταματήσει, αν δεν την σταματήσουμε! Αν η οργή δεν μετατραπεί σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης, συλλογικά οργανωμένου αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, για την ανατροπή!», σημειώνει το ΜΑΣ μεταξύ άλλων. Και καλεί: «Τώρα δυναμώνουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όνειρα!».

ΟΓΕ: Η Πρωτομαγιά μάς δείχνει τον δρόμο του αγώνα

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο: Τίποτα δεν χαρίζεται - Ολα κατακτιούναι με τη συλλογική οργανωμένη δράση μας», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και διαμηνύει: «Οι ανάγκες και η ζωή μας δεν είναι εμπορεύματα». Μπροστά στην Πρωτομαγιά καλεί τις γυναίκες της βιοπάλης να δυναμώσουν τον αγώνα «ενάντια στην εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, για να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" της εκμετάλλευσης και βίας».

«Ξεσηκωνόμαστε διεκδικώντας να εξασφαλιστεί καθολικά η σταθερή εργασία με σταθερό ωράριο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ελεύθερο χρόνο για όλες τις εργαζόμενες.

Απαιτούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας, χωρίς καμία πληρωμή για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα, για τον τοκετό, την ΙΥΑ, τον προγεννητικό έλεγχο. Δημόσιες δωρεάν δομές και υπηρεσίες προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, της οικογένειας και των παιδιών χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών».

Τιμάμε την Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τον αγώνα!

Στάσεις εργασίας, εκδηλώσεις, συσκέψεις και πολλές ακόμα δράσεις των σωματείων μπροστά στην 1η Μάη

Από τη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Από τη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Με στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς προετοιμάζει την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Χτες, κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας στάσης εργασίας στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στην υπογειοποίηση της γραμμής του ΟΣΕ στα Σεπόλια, στους εργαζόμενους μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ο Γ. Τασιούλας επισήμανε ότι η φετινή Πρωτομαγιά παίρνει τη σκυτάλη από τις τεράστιες σε όγκο και δυναμικές σε παλμό κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση, εντείνει την επίθεση: Αρπάζει τα σπίτια μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, λεηλατεί το εισόδημα με την ακρίβεια, καταδικάζει στην ενεργειακή φτώχεια, μετατρέπει τις συντάξεις σε ψίχουλα, ωθεί τους οικοδόμους να δουλεύουν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Με έμφαση επισήμανε το γεγονός ότι σε συνθήκες ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευαστικών έργων ο κλάδος έχει να θρηνεί «έναν νεκρό ανά τρεις μέρες» σε αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα».

Στο φόντο αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν ποιος είναι ο καταλύτης ώστε να μετρήσουν κατακτήσεις, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Ανατρέχοντας και στην πείρα του κλάδου, που πέτυχε τον περασμένο χρόνο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, τόνισε ότι καταλύτης για θετικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις μπορεί να είναι το δυνάμωμα του αγώνα με επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, η ενίσχυση του ταξικού κινήματος, του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας. «Ετσι τιμάμε την Πρωτομαγιά», υπογράμμισε. Μάλιστα, με δεδομένο ότι πλέον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ψήφο τους ώστε η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, που θα είναι ανεξαρτήτως απόχρωσης κυβέρνηση του κεφαλαίου, να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη, και ο λαός να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στα χέρια του.

Αυτές τις μέρες στάσεις εργασίας έχουν προκηρυχθεί: Σήμερα σε εργοτάξια της «ΕΧΙΝΟΣ» στις 10 π.μ. (Ακαδημίας και Ομήρου) και στις 12 μ. (Σταδίου και Ομήρου). Αύριο Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» στο πρώην ξενοδοχείο «HILTON». Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «LAMDA» στο Ελληνικό. Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΕΘΝΟΚΑΤ» στη συμβολή Σταδίου και Εδουάρδου Λω.

Εμποροϋπάλληλοι: Δεν δεχόμαστε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω

Τη δράση του προκειμένου να φτάσει παντού η φωνή του μπροστά στην Πρωτομαγιά, να γίνει συγκεκριμένο αίτημα, διεκδίκηση και πρωτοβουλία σε κάθε χώρο δουλειάς η διαπίστωση χιλιάδων εργαζομένων πως «κάτι πρέπει να γίνει», συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση, το πρωί της Κυριακής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Τη Δευτέρα 1η Μάη, στο Σύνταγμα, πίσω από τα πανό των σωματείων μας, κλαδικού και επιχειρησιακών, να είμαστε εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, ώστε να δοθεί συνέχεια στον αγώνα και τη διεκδίκηση για τα κρίσιμα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, του ωραρίου, των συνθηκών δουλειάς. Τόσο στην εισήγηση όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αποτυπώθηκαν οι πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο να δώσουν ηχηρό απεργιακό «παρών» την 1η Μάη.

Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
«Μας γυρίζουν στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, σε συνθήκες εργασίας - σύγχρονης δουλείας χωρίς καμία υπερβολή. 7ήμερη - 24ωρη εργασία, εντατικοποίηση, δουλειά από πόστο σε πόστο χωρίς ανάσα, ωράρια και προγράμματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας», κατήγγειλε η Ντ. Γκογκάκη. Η ασυδοσία της εργοδοσίας, όπως κατήγγειλε, έχει φτάσει στο σημείο «να τραμπουκίζουν εργαζόμενες που τολμάνε να ζητήσουν το ρεπό τους, που δεν δέχονται να υπογράψουν άδειες που δεν έχουν πάρει, που ζητάνε να πληρωθούν».

Σειρά παρεμβάσεων στη Συνέλευση στάθηκαν στα εργατικά «ατυχήματα» σε αποθήκες, μεγάλα εμπορικά, σούπερ μάρκετ, που έχουν πλέον γίνει καθημερινό φαινόμενο στο έδαφος της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων προστασίας.

Κρίσιμο μέτωπο για τον κλάδο αποτελεί αυτό του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. «Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση μέσα στην ίδια μέρα να αλλάξει το ωράριό μας», διαπίστωσαν εργαζόμενες. «Μαθαίνουμε το πρόγραμμα τελευταία στιγμή», πρόσθεσαν άλλοι, εξηγώντας ότι οι υπερωρίες, τα ακανόνιστα και σπαστά ωράρια, η δουλειά τις Κυριακές, το εξαήμερο χωρίς ρεπό, τους στερούν την ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο, τον χρόνο με την οικογένειά τους. Ηδη οι εμποροϋπάλληλοι στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα Σπάτα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τις αρχές Μάη μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Επιπλέον, με εργαλείο την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, που δίνει το ελεύθερο στους δημάρχους να αποφασίζουν την ολονύχτια λειτουργία των καταστημάτων, μια σειρά δήμων προετοιμάζουν νέα πλήγματα στο ωράριο.

«Απεργούμε» σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, πλατφόρμες διανομής

Μέρα μάχης είναι η Πρωτομαγιά για το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που θέτει στόχο να καταγράψει σημαντικό αριθμό απεργών στα ξενοδοχεία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στις πλατφόρμες διανομής. Την οργάνωση της μάχης αυτής συζήτησε χτες το απόγευμα σε μαζική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σε ώρες που το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

«Δίνουμε τη μάχη της απεργίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε τόσο τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν προηγηθεί, για τα ζητήματα του κλάδου, όσο και τη συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Πιάνοντας το νήμα από τη δράση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια, με εφαλτήριο την Πρωτομαγιά, στην πάλη για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αττικής, για την υπογραφή Σύμβασης στην Εστίαση, για επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις «ελλείψεις προσωπικού» ενόψει της τουριστικής σεζόν προειδοποίησε ότι αυτή είναι βέβαιο πως θα μεταφραστεί σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση. «Θα μας πιουν το αίμα», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να μπει φρένο στην εργοδοτική πρακτική που φορτώνει σε κάθε εργαζόμενο δουλειά για δέκα, με αποτέλεσμα την εξουθένωση και τα εργατικά «ατυχήματα». Στην κατεύθυνση αυτή, έθεσε στο επίκεντρο τα αιτήματα για 5ήμερη - 8ωρη εργασία, για μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, για να δοθούν οι τριετίες σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης μεταφέρθηκε και η φωνή των διανομέων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt», που έχουν αποφασίσει να δώσουν συνέχεια με απεργία το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, οργανώνοντας μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, μαζί και με τους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες.

Τον λόγο πήραν εργαζόμενοι από μια σειρά ξενοδοχείων, αλλά και από τις επισιτιστικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο, που διεκδικούν προσλήψεις προκειμένου να σταματήσει η εντατικοποίηση, να χορηγούνται τα ρεπό και οι άδειες, να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Το Συνδικάτο κάλεσε τα μέλη του σε συμμετοχή, μαζί με τους σπουδαστές σχολών κατάρτισης, σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., ενάντια στην αθλιότητα της απλήρωτης πρακτικής άσκησης, που μετατρέπει τους νέους σε προσωπικό που δουλεύει χωρίς δικαιώματα και μισθό.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 8.30 π.μ. στο Εφετείο Αθήνας, στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής οργανώνει εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων μελών του αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Αθήνα).

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), με θέμα την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Ιλίου η Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας μαζί με μαθητές και μαθήτριες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής με ποιήματα, δρώμενα και εργατικά τραγούδια. Συμμετέχουν οι «DUDDETES» και οι «Υπεραστικοί».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στην εκδήλωσή του το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) με θέμα: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Επίσης, την Παρασκευή 28 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, προγραμματίζει εξορμήσεις - περιοδείες στα αμαξοστάσια των δήμων Αθήνας και Πειραιά.

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 10 π.μ., ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» οργανώνει ξενάγηση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη Θεσσαλονίκη

Το ΣΕΤΕΠΕ, σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνει σύσκεψη νέων μελών.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνει σύσκεψη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας προγραμματίζει σύσκεψη με εργαζόμενους από την BODY, στις 29/4.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος -Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα: «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», στις 30 Απρίλη.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αύριο, Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην Ελιά στη Βέροια, οργανώνει εκδήλωση για την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει παρέμβαση στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου για το ζήτημα της ασφάλειας του πληθυσμού από τη διέλευση κεντρικών οδικών αξόνων (Βόλου, Καραμανλή) και σιδηροδρόμου (αφύλακτες διαβάσεις). Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει παρέμβαση από διοικήσεις των σωματείων στο ΣΕΠΕ για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, σωματεία και μαζικοί φορείς της Ελασσόνας διοργανώνουν συναυλία το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στον Βόλο, αύριο, Τετάρτη 26 Απρίλη θα γίνει εκδήλωση στη Νέα Ιωνία, μπροστά από το σπίτι του συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα (στην Ευαγγελίστρια, δίοδος 4, μεταξύ της οδού Ειρήνης και Εφέσου), για την πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος στην πόλη. Ακόμα, από την Πέμπτη 27 Απρίλη, θα λειτουργήσει στον Θόλο (στο κτίριο Παπαστράτου) έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή.

Στην Αρτα και άλλες πόλεις

Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Αρτας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, με θέμα: «Η αγροτική εξέγερση του 1882 στην Αρτα και η πορεία διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στον νομό».

Την Κυριακή 30 Απρίλη, θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιών προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης: Στις 10 π.μ., έξω από το εργοστάσιο «Ηπειρος» για τον Χρήστο Ζορμπά και στις 11 π.μ. στο 3ο χιλιόμετρο Αρτας - Φιλιππιάδας, όπου σκοτώθηκε ο Γιώργος Γούντζας.

Στην Πτολεμαΐδα, συνδικάτα και φορείς οργανώνουν σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 26 Μάη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στη Καβάλα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τα μέλη του, αύριο, Τετάρτη 26 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο στέκι των σωματείων (Αριστείδου Στάνη 1).

Το Σάββατο η εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας

Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας και τον πολύμηνο αγώνα που δίνουν, με απεργίες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία. Θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

«Το τελευταίο σημείωμα» προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές εντάσσεται και η προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», που οργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης της ταινίας.

Για την ταινία και το έργο του σκηνοθέτη θα μιλήσει ο Περικλής Χούρσογλου, καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σκηνοθέτης.

Για το ιστορικό πλαίσιο και τα πραγματικά γεγονότα (την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή), στα οποία βασίζεται το κινηματογραφικό έργο, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, αφυπ. καθηγητής του ΑΠΘ, ιστορικός.

Στην Καλαμάτα

Σε προβολή ταινίας θα προχωρήσει και το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας, την Πέμπτη 27 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο «Brooklyn Live Stage» στην Καλαμάτα (Ιθώμης 5 Ιστορικό Κέντρο).

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής, απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν ανακοινωθεί ως εξής:

Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 11.00 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, Λιμένας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Καβάλα, 10.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά

Μεσολόγγι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 11 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία Υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.:

Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

-- Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.

-- Πλατεία Αθωνος: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

-- Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

-- Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ