Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις δύο μεγάλες απεργίες μέσα στον Μάρτη, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η φετινή 1η Μάη αποτελεί σταθμό έντασης της δράσης για το εργατικό κίνημα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων στην «αντίστροφη μέτρηση» περιλαμβάνει συνελεύσεις και συσκέψεις, στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις, που θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας.

Στα καλέσματα για τις μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις προστίθενται και αυτά του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες

«Κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες! Δεν δεχόμαστε τον 21ο αιώνα να αντιμετωπίζουμε φραγμούς και τα εμπόδια στις σπουδές μας, ανασφάλεια για την εργασιακή μας προοπτική και τη ζωή μας που συνθλίβεται στην ακρίβεια, στους μισθούς πείνας που τελειώνουν στα μέσα του μήνα», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά.

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη και στην Αθήνα. «1η Μάη 2023: Η οργή των λαών όλου του κόσμου γίνεται αγώνας για την ανατροπή!», σημειώνει το ΜΑΣ, θυμίζοντας τους μεγάλους αγώνες με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη στους οποίους οι φοιτητές είχαν τη δική τους συγκλονιστική παρουσία. «Αποδείχθηκε ότι η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δεν θα σταματήσει, αν δεν την σταματήσουμε! Αν η οργή δεν μετατραπεί σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης, συλλογικά οργανωμένου αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, για την ανατροπή!», σημειώνει το ΜΑΣ μεταξύ άλλων. Και καλεί: «Τώρα δυναμώνουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όνειρα!».

ΟΓΕ: Η Πρωτομαγιά μάς δείχνει τον δρόμο του αγώνα

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο: Τίποτα δεν χαρίζεται - Ολα κατακτιούναι με τη συλλογική οργανωμένη δράση μας», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και διαμηνύει: «Οι ανάγκες και η ζωή μας δεν είναι εμπορεύματα». Μπροστά στην Πρωτομαγιά καλεί τις γυναίκες της βιοπάλης να δυναμώσουν τον αγώνα «ενάντια στην εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, για να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" της εκμετάλλευσης και βίας».

«Ξεσηκωνόμαστε διεκδικώντας να εξασφαλιστεί καθολικά η σταθερή εργασία με σταθερό ωράριο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ελεύθερο χρόνο για όλες τις εργαζόμενες.

Απαιτούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας, χωρίς καμία πληρωμή για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα, για τον τοκετό, την ΙΥΑ, τον προγεννητικό έλεγχο. Δημόσιες δωρεάν δομές και υπηρεσίες προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, της οικογένειας και των παιδιών χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ