ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Νέα επεισόδια στο σίριαλ «κινούμενη άμμος»

Ποιος άραγε απορεί με όσα συμβαίνουν τελευταία στο κόμμα Βελόπουλου, την Ελ. Λύση, με την αποπομπή υποψηφίων επειδή φέρονται να συζητούσαν με τη ΝΔ για μετεκλογικές κολεγιές; Ποιος απορεί με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες αναφέρουν πως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να στηρίξουν κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές; Μήπως όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα; Μήπως δεν έχουν ξαναγίνει; Μήπως ακροδεξιά μορφώματα δεν έχουν συγκυβερνήσει με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμο να συγκυβερνήσει με όποιον είναι πρώτος;

Η «κινητικότητα» λοιπόν που παρατηρείται στα αστικά κόμματα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε παράδοξο. Αλλωστε, αυτή η «κινητικότητα», που μετατρέπει προεκλογικά το αστικό πολιτικό σύστημα σε κινούμενη άμμο, αναπτύσσεται πάνω στο έδαφος της κοινής στρατηγικής σύγκλισης όλων αυτών που προεκλογικά εμφανίζονται να έχουν τάχα ...σοβαρές πολιτικές διαφορές. Ομως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το ομολογούν άλλωστε και μόνοι τους, όπως έκανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, ο Αβραμόπουλος επίσης από της ΝΔ ο Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ. Να τι είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση του «ομίλου ιδεών» του:

«Οι συγκλίσεις μεταξύ των συστημικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά μεγάλες, έχουμε πάρα πολύ μεγάλες "συναντήσεις" μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και καμιά φορά, η υπερβολική αύξηση της ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές, διότι υπάρχουν καταναγκασμοί: Είμαστε μία χώρα ευρωπαϊκή, είμαστε μία χώρα που έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς (αρκεί να τους θυμόμαστε, για να μην τους ξεχνάμε), είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ, είμαστε μία χώρα που έχει ανυψώσει σε στρατηγική προτεραιότητα την εταιρική συνεργασία με τις ΗΠΑ, είμαστε μία χώρα η οποία έχει περάσει την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και μία χώρα που καταλαβαίνει ότι η φοβική δημοκρατία η ευρωπαϊκή είναι επικίνδυνη, εάν δεν μπορείς να διαφυλάξεις την κοινωνική συνοχή».

Απ' αυτήν την άποψη, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα όχι μόνο έχουν κοινό πεδίο συμφωνίας, σύγκλισης και συνεργασίας, αλλά είναι και απολύτως αναμενόμενα τα «σούρτα φέρτα» των στελεχών τους από δω κι από κει, ανάλογα με το τι επιβάλλει η συγκυρία. Ενίοτε, μάλιστα, οι μετακινήσεις αυτές συνοδεύονται και από δύσοσμες καταγγελίες, που αποδεικνύουν και την ...ποιότητα των δεσμών που έχουν μεταξύ τους οι διάφοροι ομόσταβλοι (μέχρι χτες) των αστικών κομμάτων.

«Μύλος» στην Ελ. Λύση

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι βουλευτές Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου και Αντώνης Μυλωνάκης αποχώρησαν από την Ελ. Λύση, μετά την απόφαση του Κυρ. Βελόπουλου να τους καλέσει σε απολογία και να τους αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για βουλευτές του κόμματος οι οποίοι «συνομιλούν» με τη ΝΔ. Αλλος βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», ο Απ. Αβδελάς, που επίσης αναφέρονταν στα δημοσιεύματα, «συμμορφώθηκε» όπως όλα δείχνουν με την απόφαση του κόμματος να «μεταφερθεί» από την Α' Θεσσαλονίκης στον νομό Γρεβενών.

Λάβρος ο Αντ. Μυλωνάκης προχώρησε χτες το πρωί στο «Mega» σε σειρά καταγγελιών κατά Βελόπουλου, μιλώντας για ανθρώπους που «κοροϊδεύουν και εμπαίζουν τον ελληνικό λαό». Τον κατήγγειλε δε ότι «ήθελε να κατεβάσει χρυσαυγίτες στο ψηφοδέλτιο», άτομα που προηγουμένως είχαν κατέβει υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνοντας βασικά ένα αλισβερίσι που «τρέχει» εδώ και μήνες πίσω από κλειστές πόρτες.

«Να προσέχετε τους δήθεν αγαπησιάρηδες με την πατρίδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ζητήσει διεξοδικό έλεγχο για την Ελ. Λύση. Μιλώντας επίσης στον «ΣΚΑΪ», είπε ότι τον Σεπτέμβριο είχε γίνει μεγάλη φασαρία μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ελ. Λύσης. «Εγώ δεν μπορώ να πάω και να μου βάλει δίπλα μου κανέναν που έχει κατέβει με τον Μιχαλολιάκο», επέμεινε.

Από την πλευρά του, ο Βελόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Real», χαρακτήρισε τον Μυλωνάκη «γυρολόγο» και επέμεινε ότι «όταν μιλάς για κάθαρση δεν συνομιλείς με λερωμένους». Επίσης, ανέφερε ως ύποπτο το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για το θέμα. «Δεν σας φαίνεται περίεργο που η ΝΔ βγάζει σαν μαντζούνια τις ανακοινώσεις αλλά στο θέμα αυτό δεν έκανε ούτε μία ανακοίνωση; Οτι δεν ανέφερε πως "δεν έχουμε καμία εμπλοκή εμείς με το θέμα αυτό"; Ενώ ο κ. Τσίπρας, προς τιμήν του, χθες από τη Θέρμη μίλησε για αποστασίες. Αυτή που πρέπει να απολογηθεί είναι η ΝΔ», είπε.

Αντιδράσεις από ΝΔ και ...ΜέΡΑ25

Εντύπωση πάντως προκαλεί η σπουδή του ΜέΡΑ25 να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελ. Λύση. Οπως σημειώνει το κόμμα Βαρουφάκη, «όλοι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν γνώμη και κόμμα. Αλλο αυτό κι άλλο την έδρα που δίνουν πολίτες για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή να την παραδίδει βουλεύτρια ή βουλευτής στο "παζάρι της αποστασίας", στο οποίο πρώτος μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1965 και όπου σήμερα επιδίδονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπαινιγμός είναι σαφής για στελέχη του που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την ηγεσία και τώρα στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Ερωτηθείς χτες για τις εξελίξεις στην Ελ. Λύση, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Α. Σκέρτσος επέμεινε ότι «η ΝΔ δεν θα συνεργαστεί ούτε με την Ελ. Λύση, ούτε φυσικά παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει στο τραπέζι, ως ορατό σενάριο και εφικτό σενάριο, η δημιουργία ενός μετώπου από την αντιπολίτευση με αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν μέσα τους τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος θέλει να "ανατινάξει" τις τράπεζες (...) Ολα αυτά είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους αυτού του σχήματος», στο πλαίσιο της κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει σταθερότερα σχήματα διακυβέρνησης, ικανά να υπερασπιστούν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος

Eurokinissi

Θυροκολλήθηκε το Σάββατο 22 Απρίλη το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, μετά και τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία και εισηγήθηκε την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μάη. Ακολούθησε ο ορισμός νέας υπουργού Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη, συγκεκριμένα της Καλλιόπης Σπανού, πανεπιστημιακού και πρ. Συνηγόρου του Πολίτη.

Οι εκλογές της 21ης Μάη θα διενεργηθούν με το σύστημα της «απλής αναλογικής» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο να αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόμμα. Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια σχηματισμού «οικουμενικής» κυβέρνησης.

Η επόμενη κίνηση είναι να αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, «ευρείας αποδοχής», για να διενεργήσει τις επόμενες εκλογές. Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21/5, το αργότερο στις αρχές Ιούνη. Θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία μέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για διάλυσή της. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, οι επόμενες κάλπες στήνονται στις 2 ή 9/7. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους έως και 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ακροδεξιοί ελιγμοί

Εξελίξεις «τρέχουν» και με το κόμμα Κασιδιάρη. Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος επαναφέρει στο προσκήνιο το αντίστοιχου φυράματος μόρφωμα «ΕΑΝ», ενώ λέγεται ότι στο παρασκήνιο εξελίσσονται συνεννοήσεις για «συνεργασία» με την «Πατριωτική Ενωση» του μεγαλοεπιχειρηματία Πρ. Εμφιετζόγλου, όπου έχει προσχωρήσει ήδη ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος. Αν και το αρχικό σενάριο ήταν να απορροφηθούν υποψήφιοι του Κασιδιάρη στο «ΕΑΝ», φαίνεται τελικά ότι κάτι τέτοιο δεν προχωράει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι το αισιόδοξο και ανατρεπτικό μήνυμα της κάλπης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών: «Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι το νέο, το αισιόδοξο, το ανατρεπτικό μήνυμα που μπορεί να αναδείξει η λαϊκή ψήφος στις 21 Μαΐου. Απέναντι στις παλιές, γνωστές και χρεοκοπημένες συνταγές των άλλων κομμάτων, απέναντι στα ψεύτικα διλήμματα και πάνω απ' όλα απέναντι στο κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση προκύψει, η διαφορά από τον λαό μπορεί να γίνει. Και αυτή είναι να βρεθεί όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ. Ο λαός μπορεί να κάνει την έκπληξη, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».

Η γνωστή «κολοκυθιά» για το ντιμπέιτ

Η γνώριμη αντιπαράθεση για τους όρους του προεκλογικού ντιμπέιτ ενέσκηψε χτες, με την προκήρυξη των εκλογών. Η σχετική συζήτηση και οι αποφάσεις θα παρθούν στη Διακομματική Επιτροπή που θα συνεδριάσει υπό την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Πόπη Τσαπανίδου έθεσε χτες τρεις όρους συνολικά για την προεκλογική περίοδο: Ντιμπέιτ και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη, ισομερή κατανομή του χρόνου των κομμάτων στα ΜΜΕ, καθώς επίσης οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να δημοσιεύσουν και τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. Ο τελευταίος όρος προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ