Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος

Eurokinissi

Θυροκολλήθηκε το Σάββατο 22 Απρίλη το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, μετά και τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία και εισηγήθηκε την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μάη. Ακολούθησε ο ορισμός νέας υπουργού Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη, συγκεκριμένα της Καλλιόπης Σπανού, πανεπιστημιακού και πρ. Συνηγόρου του Πολίτη.

Οι εκλογές της 21ης Μάη θα διενεργηθούν με το σύστημα της «απλής αναλογικής» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο να αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόμμα. Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια σχηματισμού «οικουμενικής» κυβέρνησης.

Η επόμενη κίνηση είναι να αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, «ευρείας αποδοχής», για να διενεργήσει τις επόμενες εκλογές. Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21/5, το αργότερο στις αρχές Ιούνη. Θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία μέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για διάλυσή της. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, οι επόμενες κάλπες στήνονται στις 2 ή 9/7. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους έως και 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ