Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ψήνονται» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις μετά τις εκλογές

Πιθανόν σήμερα η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ για «μορατόριουμ» στο Αιγαίο

Eurokinissi

Πιθανόν σήμερα η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ για «μορατόριουμ» στο Αιγαίο
Τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται ακόμα και σήμερα, με αντικείμενο, κατά πληροφορίες, τον καθορισμό ενός νέου μορατόριουμ ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα προβλέπει την «αποχή προκλήσεων» στο Αιγαίο, όχι μόνο τους μήνες του καλοκαιριού, αλλά μέχρι και τον Οκτώβρη.

Ο Χ. Ακάρ μιλούσε μάλιστα πρόσφατα για «παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου», με την κυβέρνηση να σπεύδει να διαρρεύσει πως οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα περιλαμβάνουν όλο το εύρος του FIR Αθηνών, δείχνοντας ως παράδειγμα την Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και τη Διεθνή Ασκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23», που ξεκίνησαν χτες με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και από ξένες Ενοπλες Δυνάμεις.

Πάντως, σε αυτό το πολυεπίπεδο παζάρι, θυμίζουμε πως η «Καθημερινή» έγραφε πριν μερικές βδομάδες ότι οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε «άτυπη συμφωνία», ώστε να περιοριστούν στις «απολύτως απαραίτητες» οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Εξ ου και σε ναυτικό επίπεδο Αθήνα και Aγκυρα έχουν ατύπως συμφωνήσει ότι μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την εξαίρεση των ΝΑΤΟικών ή άλλων πολυεθνικών συνεργασιών. Η εφημερίδα έγραφε επίσης ότι τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής. Τόνιζε ακόμα ότι τον Μάρτη και τον Απρίλη από την ελληνική πλευρά αποφασίστηκε η ακύρωση των δύο ασκήσεων με την επωνυμία «Τρίαινα» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ και οι Τούρκοι από τη δική τους πλευρά προχώρησαν στη ματαίωση αντίστοιχων ναυτικών γυμνασίων.

Με ΝΑΤΟικό «ραβασάκι» και «συναίνεση» η επόμενη κυβέρνηση

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Βήμα», επανέλαβε τη βούλησή του για αλλαγές στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών ώστε να τρέξει αποδοτικότερα. Οπως είπε, έχουμε «μία διαδικασία που συνεχίζεται επί 21 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών χωρίς κατά κοινή ομολογία κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα». Εξ ου και «πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένες παραμέτρους της διαδικασίας», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι θα συγκεντρώσει τις «σκέψεις» και «προτάσεις» του σε «ένα σημείωμα που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και στον επόμενο υπουργό Εξωτερικών», εφόσον τον διαδεχθεί κάποιος άλλος στη συγκεκριμένη θέση.

Βέβαια, τα λεγόμενα διαδικαστικά πολλές φορές κρύβουν ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνο στο πλαίσιο αλλά και στο περιεχόμενο των συζητήσεων. Αλλωστε, αυτές οι δηλώσεις Δένδια έρχονται λίγο μόλις καιρό μετά από αυτές του Τσαβούσογλου, ότι η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει μια «πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς τη θετική ατζέντα», ζητώντας σε κάθε περίπτωση «να συνεχίσουμε τις διερευνητικές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ» (ο περιλάλητος μηχανισμός αποκλιμάκωσης που στήθηκε εκεί), μια επιβεβαίωση ότι στο παρασκήνιο ψάχνουν διάφορα σχήματα για να προχωρήσουν ακόμα ταχύτερα.

Σε αυτό το φόντο, ο Δένδιας χαρακτήριζε «σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μας το τελευταίο διάστημα», καθώς «η σημερινή θετική ατμόσφαιρα αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις εκλογές, όταν και στις δύο χώρες θα έχουμε κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή, να αρχίσουμε σοβαρό και ειλικρινή διάλογο».

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη και η απάντησή του στο ερώτημα αν «είναι η στιγμή για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στη Χάγη; Υπάρχει ελληνική πολιτική δύναμη να σηκώσει το βάρος ενός συμβιβασμού;», όπου δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος ότι το σύνολο σχεδόν των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων είναι έτοιμες να επωμιστούν το βάρος της στήριξης μιας τέτοιας προσπάθειας», ορμώμενος προφανώς από την κοινή στρατηγική τους βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε ευρωατλαντικό επίπεδο για διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προς ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟικής σταθερότητας στην περιοχή.

Δεδομένο άλλωστε θεωρείται πως το ζήτημα της επιτάχυνσης των διευθετήσεων βρέθηκε και στο «μενού» της συζήτησης που είχαν την Παρασκευή Τσίπρας και Σολτς στο Βερολίνο.

Διαφωνεί με «στενόμυαλες» προσεγγίσεις το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, η φετινή επέτειος από τα γεγονότα του 1915 που συνδέθηκαν με τη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων, έδωσε πάλι τροφή για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας. Αντιδρώντας σε σχετικό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «πολιτικούς τσαρλατάνους που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία», συμπληρώνοντας ότι «η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Κανένας δεν μπορεί να δώσει μάθημα Ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Εθνος». Αλλά και ανακοίνωση του ίδιου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε «ατυχείς δηλώσεις», που «είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο» και για «μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία με πολιτικά κίνητρα».

Ακόμα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία», καλώντας «τους κύκλους που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας Middle East Eye (ΜΕΕ), ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Ουνάλ Τσεβικόζ, εξέφρασε κι αυτός την ετοιμότητα της τουρκικής αστικής τάξης για όξυνση του παζαριού, αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις 14/5. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, υποστήριξε ότι μια ηγεσία υπό το CHP και τους συμμάχους του (των οποίων η εξακομματική συμμαχία είναι πρώτη σε αρκετές δημοσκοπήσεις) θα επιδιώξουν διάλογο προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα με την Αθήνα, αλλά αν δεν αποδώσει, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Χάγη για μία σειρά θεμάτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνει - προς το παρόν τουλάχιστον - ζήτημα κυριαρχίας νησιών.

«Οσον αφορά τους γείτονες Ελλάδα και Κύπρο, ο Τσεβικόζ και άλλος ένας Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Τουρκία θα επανεκκινήσει τον "προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα" διάλογο με την Αθήνα», μετέδωσε το ΜΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ