ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο κίνδυνος αναμέτρησης πυρηνικών δυνάμεων «μεγεθύνεται σταθερά»

Η Βρετανία έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο - Οι ΗΠΑ εξετάζουν την τακτική τους σε περίπτωση αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης

Από πρόσφατη άσκηση των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας

Russian Defense Ministry Press

Από πρόσφατη άσκηση των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας
Νέες «προειδοποιήσεις» για το ενδεχόμενο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε παγκόσμια, όπως και για μια πυρηνική σύγκρουση, εξαπέλυσε χτες η Μόσχα καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Η Ρωσία θα λάβει ορισμένα «ασύμμετρα βήματα» αν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλιμακώσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, διεμήνυσε χτες ο διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Οπλων του ρωσικού ΥΠΕΞ, Βλ. Γερμάκοφ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Δύση να αναπτύξει τα πυρηνικά της κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει πυρηνικά σε λευκορωσικό έδαφος.

Ο ίδιος απείλησε τις ΗΠΑ πως «αν συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία, κλιμακώνοντας συνεχώς τα πράγματα, στα όρια του να διολισθήσουμε σε απευθείας ένοπλη σύγκρουση, η μοίρα της New START (σ.σ. Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα) μπορεί να έχει σφραγιστεί ήδη».

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία τον Μάρτη ότι θα πάψουν να ανταλλάσσουν δεδομένα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους, μετά την άρνηση της Μόσχας να στείλει στοιχεία καθώς ανέστειλε τη συμμετοχή της στη New START.

«Η πιο οξεία πρόκληση σήμερα συνδέεται (...) με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης εξαιτίας μιας απευθείας στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος αυτός μεγεθύνεται σταθερά».

Εξάλλου, Μόσχα και Πεκίνο θα μελετήσουν την πιθανή εμπλοκή άλλων χωρών της Δύσης στην επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας σε παγκόσμια κλίμακα, που «ξεκάθαρα υπονομεύει τη στρατηγική σταθερότητα», τόνισε ο Γερμάκοφ.

Ο δε αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, επισήμανε χτες ότι ο κόσμος «πιθανόν βρίσκεται στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου», προειδοποιώντας πως αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Αντίστοιχα, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τόνισε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε μια κατάσταση πιο επικίνδυνη ακόμη και από εκείνη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λαβρόφ προήδρευσε συνεδρίασης με θέμα την «πολυμέρεια» και τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία έχει τη μηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του 15μελούς οργάνου. «Οπως συνέβαινε στον Ψυχρό Πόλεμο, έχουμε φτάσει στο επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο, όριο», δήλωσε.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «προκαλεί μαζικά δεινά και καταστροφές στην χώρα και τον λαό της» και τροφοδοτεί την «παγκόσμια οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19».

«Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Το ίδιο και οι κίνδυνοι σύγκρουσης, λόγω ατυχήματος ή λαθεμένου υπολογισμού», πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει στείλει χιλιάδες οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Η Βρετανία έχει στείλει στην Ουκρανία χιλιάδες οβίδες για άρματα μάχης «Challenger 2», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά δεν παρακολουθεί τη χρήση τους και δεν έχει καμία υποχρέωση να εξαλείψει τις συνέπειες της χρήσης τους μόλις τελειώσει η σύγκρουση, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Βρετανού υφυπουργού Αμυνας, Τζέιμς Χίπεϊ, σε Επερώτηση βουλευτή της Σκοτίας.

Ερωτηθείς πού ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι οβίδες, απάντησε ότι «τα άρματα μάχης "Challenger 2" που προμήθευσαν οι Βρετανοί και τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που χορηγήθηκαν στην Ουκρανία βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Ο Χίπεϊ διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην εκκαθάριση των σφαιρών απεμπλουτισμένου ουρανίου που εκτοξεύτηκαν από άρματα μάχης "Challenger 2" από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Την Ουκρανία επισκέφτηκε στο μεταξύ η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

«Συμφωνούμε ότι μια ισχυρή, ανεξάρτητη και ευημερούσα Ουκρανία, ως μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν Κάλας και Ζελένσκι.

«Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (τον Ιούλη) συμφωνούμε να συνεργαστούμε για να χαράξουμε μια πορεία που θα βοηθήσει να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι ένας από τους στόχους της «στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία φέρεται να σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα

Η Ουκρανία σχεδίαζε μια επίθεση στη Μόσχα κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα της Υπηρεσίας Πληροφοριών NSA.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR), Κ. Μπουντάνοφ, είχε δώσει εντολή στους αξιωματικούς του «να προετοιμαστούν για μαζικές επιθέσεις στις 24 Φεβρουαρίου», χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Washington Post», οι Ουκρανοί λέγεται ότι εξέτασαν επίσης την εξαπόλυση επίθεσης με εκρηκτικά TNT, στο Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προφανώς αντιληφθεί τα ουκρανικά σχέδια. Σύμφωνα με την «Washington Post», ο Λευκός Οίκος φοβήθηκε πως το Κρεμλίνο θα απαντούσε αναλόγως.

Δύο μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, αποκαλύφθηκε άλλη έκθεση της CIA που αναφέρει ότι η ουκρανική μυστική υπηρεσία HUR είχε συμφωνήσει να αναβάλει την επίθεση στη Μόσχα. Σύμφωνα με την «Washington Post», ωστόσο, τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν ποιος παρενέβη για την αποτροπή της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ δεν περιμένουν πολλά από την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας να μην αποσπάσει σημαντικά εδαφικά οφέλη.

Με το Κίεβο να ενισχύεται από σύγχρονους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς (άρματα μάχης, πυροβολικό, αεράμυνα για την προστασία μονάδων και εγκαταστάσεων κ.ά.) και με χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς να εκπαιδεύονται από ΝΑΤΟ και ΕΕ, η εδώ και μήνες προετοιμαζόμενη ουκρανική αντεπίθεση θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, πιθανότατα στα ανατολικά και νότια. Δημόσια, η Ουάσιγκτον προσφέρει «ακλόνητη υποστήριξη» στην Ουκρανία, με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί». Την ίδια στιγμή, «πίσω από τις κλειστές πόρτες η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι μπορεί να πετύχει η Ουκρανία», σημειώνει το «Politico», επικαλούμενο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Σε περίπτωση που αποτύχει η ουκρανική αντεπίθεση, ορισμένοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα ισχυριστούν ότι αυτή θα είχε αποδώσει αν οι ΗΠΑ έδιναν στο Κίεβο όλα όσα ζητούσε, αν δηλαδή πρόσθετα στην ήδη τεράστια στρατιωτική στήριξη έδιναν πυραύλους ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερη αεράμυνα. Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση, άλλα κράτη της Ευρώπης θα αποδεχτούν την αδυναμία της Ουκρανίας να διώξει εντελώς τους Ρώσους από το έδαφός της και ίσως «δουν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως πιο ελκυστική επιλογή».

Αυτές οι ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ βγήκαν πρόσφατα στο φως με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση από τις αρχές Φλεβάρη 2023 ανέφερε ότι η Ουκρανία υπολειπόταν «αρκετά» από τους στόχους της αντεπίθεσης. Οι πιο πρόσφατες αμερικανικές εκτιμήσεις είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να σημειώσει κάποια πρόοδο στον νότο και στα ανατολικά, αλλά δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του περασμένου έτους, όπου είχε ανακαταλάβει την πόλη Χερσώνα και περιοχές γύρω από το Χάρκοβο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, πάντως, περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν τη βάση τους στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, εξαπολύουν συχνά επιδρομές στην ανατολική όχθη, επιχειρώντας να μειώσουν την ικανότητα μάχης των ρωσικών δυνάμεων που βομβαρδίζουν τη Χερσώνα και να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ένας από τους κύριους στόχους της αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι η διείσδυση σε έναν νότιο χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία. Η ανακατάληψη ολόκληρης της περιοχής της Χερσώνας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

68 δισ. ευρώ έχει δώσει η ΕΕ στην Ουκρανία

Προωθώντας τους ευρωενωσιακούς γεωπολιτικούς στόχους, η Κομισιόν πραγματοποίησε χτες την τρίτη πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ στο Κίεβο, στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας (MFA) για την Ουκρανία, ύψους έως 18 δισ. ευρώ. Η ΕΕ επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική οικονομική στήριξη το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν.

Τονίζεται επίσης ότι η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία, όπως Ενέργειας, ύδρευσης, μεταφορών κ.ά.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη της ΕΕ, των κρατών - μελών και ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς την Ουκρανία ανέρχεται σε περίπου 68 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη και προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Σουηδία ανακοίνωσε χτες ότι απελαύνει πέντε Ρώσους διπλωμάτες, «εξαιτίας δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ασύμβατες με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προχωρά η ένταξη του Κοσόβου

Νέα ώθηση στις διεργασίες γύρω από τη διεθνή αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου δίνει η απόφαση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), να δεχθεί το αίτημα που κατέθεσε η Αλβανία για ένταξη του Κοσόβου σε αυτό.

Στην έκτακτη συνάντησή τους, προχτές, οι υπουργοί των 33 από τις 46 χώρες - μελών αποδέχθηκαν το αίτημα. Κατά τάχθηκαν Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία. Στάση «ουδετερότητας» τήρησαν Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία αλλά και η Ελλάδα.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβ. Ντάτσιτς χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την απόφαση. «Ολα αυτά θα επηρεάσουν και τη δική μας στάση στο μέλλον», ανέφερε, «δεν πρέπει να περιμένουν θετική προσέγγιση από μας πια».

Το Βελιγράδι πάντως συμμετέχει σε σύνθετα παζάρια με το ευρωατλαντικό μπλοκ για την «εξομάλυνση» των σχέσεων για το Κόσοβο, με ευρύτερες προεκτάσεις για τους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, που δηλώνει την ετοιμότητά του για «συμβιβασμούς», αντιδρώντας στη νέα εξέλιξη ανέφερε ότι η στάση του Βελιγραδίου στις διμερείς σχέσεις με χώρες που στήριξαν την ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ, δεν θα ξεπερνά «τα όρια της αμοιβαιότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ