ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Τιμούν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Αγωνιστικά, με απεργιακή συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας, στις 10.30 π.μ., θα τιμήσουν και τη φετινή Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, δίνοντας παράλληλα συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, αλλά και την καταβολή του μόχθου που τους οφείλεται.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, καταγγέλλοντας παράλληλα την κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης της εταιρείας, σε μια περίοδο που η τιμή του νικελίου είναι ιδιαίτερα υψηλή.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως των υπουργείων Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ (κ. Σταϊκούρα, κ. Σκρέκα και αρχικά του κ. Χατζηδάκη) η ΛΑΡΚΟ γκρεμίζει. Πάνω από 150 εκατομμύρια σπαταλήθηκαν για να απαξιωθεί και να σταματήσει η λειτουργία της σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να προσφέρει στην οικονομία της χώρας», αναφέρουν τα Σωματεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι την ώρα που ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ παραδίδεται στα μεγάλα συμφέροντα, οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία για το αύριο.

«Μας έχουν κατακλέψει τον μόχθο μας, τις αποζημιώσεις, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και άλλα πολλά. Εχουν ψηφίσει να γίνουμε επιδοματίες ανεργίας σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και παγκοσμιοποίησης. Σε αυτήν τη φάση οι μηχανές σκουριάζουν και τα παιδιά πεινάνε. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του πενιχρού βασικού μισθού, ενώ παράλληλα δίνουν εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές ρύπων για τις ανάγκες της Διαχείρισης, ξεπουλάνε τα πάντα, μέχρι και τα πυρότουβλα», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ μαραζώνουν, νέοι εργαζόμενοι μεταναστεύουν. Με ευθύνη της κυβέρνησης καθόμαστε στην πιο παραγωγική ηλικία, ζητάμε εργασία και δεν μας δίνουν, ενώ παράλληλα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο λέγοντάς μας ότι καθόμαστε και πληρωνόμαστε. Ποιους, εμάς που έχουμε θρηνήσει 80 νεκρούς και εκατοντάδες θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες για την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά;».

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Στάσεις εργασίας στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ

Να φύγουν οι εργολαβίες, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν

Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης διεκδικούν την επαναπρόσληψη των 5 συναδέλφων τους που απολύθηκαν, παλεύοντας παράλληλα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, νέες προσλήψεις για τη σωστή λειτουργία των μαγειρείων, ποιοτική δωρεάν σίτιση των φοιτητών, αλλά και να φύγουν οι εργολαβίες από το Πανεπιστήμιο.

Τις αποφάσεις αυτές πήραν μέσα από Γενική Συνέλευση, δίνοντας τη μάχη μέσα από το επιχειρησιακό τους σωματείο, μαζί με το κλαδικό (ΣΕΤΕΠΕ), έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία αλλά και τους φοιτητές.

Δίπλα τους βρέθηκαν τη Δευτέρα η Στέλλα Καινουργιάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη B' Θεσσαλονίκης και προχτές ο Κυριάκος Τσιαούσης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ για άλλη μια φορά γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Πρυτανείας και εργολαβίας. Η μεν αρνείται να πάρει θέση για το ζήτημα εργασιακής ομηρίας στην οποία βρίσκονται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η δε ρίχνει την ευθύνη στην Πρυτανεία λέγοντας ότι «πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας». Για άλλη μια φορά αμφότεροι βάζουν τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης για να παζαρέψουν τα κονδύλια από το υπουργείο. Πρόκειται για χρήματα των εργαζομένων, που αντί να διατίθενται για τις ανάγκες των φοιτητών, δίνονται σε μεγαλοεργοδότες του επισιτισμού.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΕΠΕ σημειώνει: «Φανερώνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, για να έχουν επαρκή και ποιοτική σίτιση οι φοιτητές. Αυτή θα είναι και η πολιτική όποιας κυβέρνησης προκύψει στις επερχόμενες εκλογές. Αντίθετα, έβαζαν πλάτη σε κάθε εργολάβο για να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Με τις ευλογίες πάντα των εκάστοτε πρυτανικών αρχών. Και από την άλλη, οι εργολάβοι - και όχι μόνο στη σίτιση - ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για να βγάλουν κέρδη, έχοντας αέρα στα πανιά τους από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Οσο η σίτιση των φοιτητών λειτουργεί με τη λογική του κόστους, με ελεύθερη την επιχειρηματική δράση, αυτή η ομηρία θα συνεχίζεται. Και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 8 μήνες τον χρόνο, για να βγάζουν τα έξοδα 12 μηνών, με την ακρίβεια να χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά, και οι φοιτητές δεν θα έχουν επαρκή σίτιση. Αυτή είναι η λογική κόστους - οφέλους που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα».

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει, μάλιστα, απαντώντας σε κουτοπονηριές που πιθανόν θα ακουστούν για τους φοιτητές που «μένουν χωρίς φαγητό» λόγω της εργατικής κινητοποίησης: «Οι εργαζόμενοι στη σίτιση δεν έχουν απέναντί τους τους φοιτητές. Εχουν την εργοδοσία και την Πρυτανεία, τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της εργολαβίας, των τσακισμένων δικαιωμάτων, των απολύσεων. Εχουν απέναντί τους τους ίδιους αντιπάλους με αυτούς που έχουν οι φοιτητές».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Καμία νομιμοποίηση στη ληστεία συντάξεων και δικαιωμάτων

Να μη συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στο Επαγγελματικό Ταμείο, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Οπως θυμίζει η ΟΕΦΣΕΕ, η απόφαση που πάρθηκε το 2013 «για τη μετατροπή του επικουρικού μας ταμείου σε ΝΠΙΔ είχε τη σφραγίδα της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, των εργοδοτών του κλάδου και των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχουν τη διασπαστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών».

Η μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό οδήγησε σε «κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια.

Οι μειώσεις από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100! Οσο για το εφάπαξ, μειώθηκε πάνω από 60%, δηλαδή ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ έχει φτάσει στα 3.500!

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βλέπουν το όποιο εισόδημα έχουν να εξανεμίζεται, με την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Ταυτόχρονα προχωρά και η "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου (δηλαδή της περιουσίας των εργαζομένων - ασφαλισμένων και των συνταξιούχων) από μια "αόρατη" επενδυτική επιτροπή και η διοίκηση έχει προχωρήσει σε αγωγές εξώσεως όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων - συνταξιούχων του κλάδου, που στεγάζονται στο κτίριο του Ταμείου στην οδό Χαλκοκονδύλη».

«Είναι πρόκληση, λοιπόν», τονίζει η Ομοσπονδία, «οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στο τσάκισμα των συντάξεων να καλούν τώρα τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν σε διαδικασίες που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να αλλάξουν κάποιες καρέκλες στη διοίκηση, για να συνεχιστεί η ίδια αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική». Και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και όλους τους ασφαλισμένους να μην επιλέξουν το ποιος θα τσακίσει τις συντάξεις τους, «να μη δώσουν άλλοθι στα νέα ΔΣ με τη συμμετοχή τους στις "ψηφοφορίες" που θα τα αναδείξουν, να μη στηρίξουν και να μη νομιμοποιήσουν την υπονόμευση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά να βρεθούν μαζικά και οργανωμένα απέναντι σε αυτά τα ΔΣ, στον αγώνα της διεκδίκησης».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Νέες συσκέψεις για την τοπική κλαδική ΣΣΕ

Σε νέες συσκέψεις με εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, αλλά και σε περιοδείες σε τουριστικές περιοχές του νησιού, προχωρά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, με στόχο την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, μπροστά και στην έναρξη της νέας θερινής σεζόν.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής: Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Το Σάββατο 29 Απρίλη, περιοδεία στον Λαγανά.

Επίσης, το Σωματείο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία στην «Avramar»

Κάλεσμα στα σωματεία του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών της «Avramar» να πάρουν θέση για την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων τον μήνα Μάρτιο, αλλά και για την απαξίωσή τους από την ίδια την εταιρεία απέναντι στο αίτημα να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για φλέγοντα θέματα των εργαζομένων, όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, απευθύνει το Συνδικάτο Δωρίδας - Ναυπακτίας «Η Παναγία η Φανερωμένη».

Συγκεκριμένα, η καταβολή των μισθών του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση στους εργαζόμενους του ομίλου, με το σωματείο να καταγγέλλει την εργοδοσία για τις απαράδεκτες εικόνες με εργαζόμενους να στέκονται στα ΑΤΜ μέχρι αργά το απόγευμα, μπας και πληρωθούν.

Το σωματείο στέκεται και στην κατάργηση του επιδόματος γάμου στην οποία προχώρησε η εταιρεία, χωρίς ειδοποίηση, σε όσους εργαζομένους της το λάμβαναν, προβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο σε μειώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις τρεις μονάδες της «Avramar» στη Δωρίδα ανέρχονται περίπου σε 140, με τον μισθό των περισσότερων να τελειώνει στα μέσα του μήνα, ενώ στις εγκαταστάσεις των κλουβιών και των ιχθυοκαλλιεργειών σημειώθηκε πρόσφατα σοβαρό εργατικό «ατύχημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ