ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2023
Σελ. /24
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν...

Eurokinissi

Δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεφύγει ούτε ευρώ για «παροχές», επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο «Capital.gr».

Είπε συγκεκριμένα ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ «δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 8-9 δισ. ευρώ την τετραετία και περιλαμβάνει μέτρα ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν».

Αναφέρεται στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023 - 2026, που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο τετραετές μνημόνιο που θα ακολουθήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση και συνεχίζει τη φοροληστεία και τις περικοπές για τον λαό, τις αντεργατικές ανατροπές, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για το κεφάλαιο.

Ο Μητσοτάκης θύμισε στους επιχειρηματίες ότι στη διάρκεια της 4ετίας δεν έθεσε ποτέ «σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία», «η χώρα μας κατάφερε και προσέλκυσε επενδύσεις γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η συνολική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ενώ τους έταξε ανάκτηση της περιλάλητης επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, ώστε να δανείζονται φτηνότερα, με ενέχυρο μια σειρά προαπαιτούμενα σε βάρος του λαού, και δεσμεύτηκε εκ νέου για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων».

Στο Πέραμα με την εργοδοσία, στη Νίκαια με την κοροϊδία

Στο μεταξύ, επισκεπτόμενος χθες το πρωί ναυπηγείο στο Πέραμα, ο πρωθυπουργός διαφήμισε στους επιχειρηματίες το πώς η κυβέρνηση «στήριξε» τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας, π.χ. μέσα από χαριστικές ρυθμίσεις, προίκα εξοπλιστικά προγράμματα σε εμβληματικά ναυπηγεία, όπως του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, για το οποίο ψήφισε τον νόμο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδοτήσεις, τσάμπα ξεπούλημα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Σε έναν χώρο δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι διαχρονικά δίνουν σκληρή μάχη για το μεροκάματο, παίζοντας ακόμα και τις ζωές τους «κορόνα - γράμματα», λόγω της ασυλίας που παρέχουν οι κυβερνήσεις στους εργοδότες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος, Θ. Κατσουλάκη, και τον ευχαρίστησε δημόσια «για ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα». Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες ότι θα στηριχτούν κι άλλο, λέγοντας πως «είμαστε εδώ ανοιχτοί για την επόμενη μέρα, να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο όλες σας τις δράσεις».

Με παρόμοιο «αφήγημα» επισκέφτηκε και τη Νίκαια, όπου μιλώντας σε ψηφοφόρους του ισχυρίστηκε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «δημιουργεί θέσεις εργασίας με καλά πληρωμένους μισθούς και βγάζει κόσμο από την ανεργία», τη στιγμή που ακόμα και με δύο μισθούς στο σπίτι ο λαός δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του για κίνητρα στους ομίλους, ώστε «να φέρει επενδύσεις».

Δεν τους προλαβαίνεις…

Δεν προλαβαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις «κοινές εμφανίσεις» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως στην Καισαριανή και τη ΓΣΕΕ και τα κοινά τραπέζια, όπως στην Πάτρα. Τελευταίο κρούσμα; Η κοινή παρουσία της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου σε προεκλογικό πάνελ σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να συζητήσουν «Τα γεγονότα του Μάη του '36»...!

Αλήθεια, γιατί μαζεύονται να συζητήσουν όλοι αυτοί; Μήπως για να συγχαρούν ο ένας τον άλλον, γιατί το 8ωρο που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με θυσίες, πριν από 100 χρόνια, ήρθε η ΝΔ με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το κατήργησαν; `Η μήπως για να αναπολήσουν πως κατήργησαν κάθε συλλογική διαπραγμάτευση μέσω του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, Βρούτση - Αχτσιόγλου...; `Η να συζητήσουν για το πώς θα πετσοκόψουν κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία με τους συνεχείς απεργοκτόνους νόμους;

Σίγουρα, πάντως, δεν πρόκειται να συζητήσουν για τους αγώνες και τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να ειπωθεί λέξη για το διαχρονικό συμπέρασμα, ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο της. Αυτό θέλουν να κρύψουν. Αυτό το συμπέρασμα είναι και κίνδυνος - θάνατος για το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι πάλι μόνοι τους θα βρεθούν σε άδεια από εργάτες αίθουσα, ενώ όλοι μαζί οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των σωματείων, την Πρωτομαγιά.

ΥΓ: Για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τι να πρωτοπεί κανείς; Οτι τα κομπρεμί τους δεν έχουν τελειωμό (ήδη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είχαν φτιάξει «λειτουργικό» προεδρείο, πετώντας έξω από αυτό τη δεύτερη δύναμη, την «Εργατική Ενότητα»);... Οτι μετά την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση χωρίς εργάτες, οργανώνουν και εκδηλώσεις αυτοί που έλεγαν πως «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της»; Οτι δεν κάλεσε κανένα συλλογικό όργανο για να αποφασιστεί αυτή η εκδήλωση; Επειδή έξω από το ΕΚΘ υπάρχει και μνημείο για τους νεκρούς του '36, θα λέγαμε πως λίγη τσίπα δεν βλάπτει...

Μόνοι τους και όλοι μας!

«Τι πιο σύνηθες», θα σκεφτεί κανείς βλέποντας τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την εργατούπολη του Περάματος, να συναντιέται με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών των ναυπηγείων και να δεσμεύεται για νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στους χώρους δουλειάς όπου βρέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, εκατοντάδες εργαζόμενοι «φτύνουν αίμα» κάθε μέρα για να βγάλουν το μεροκάματο κι αυτό το γνωρίζει καλά κάθε Περαματιώτης.

Η πραγματικότητα λοιπόν για τη Ζώνη δείχνει πως ό,τι κατάφεραν οι εργάτες το κατάφεραν μέσα από την πάλη τους, μέσα από το Συνδικάτο τους, και με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή. Καμία κυβέρνηση και καμία εργοδοσία δεν τους χάρισαν τίποτα!

Με σκληρή μάχη, με απανωτές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, κατάφεραν μέσα στο 2022 να κάμψουν την άρνηση των εργοδοτών και να υπογράψουν Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα, μπροστά στο φάσμα των ανατιμήσεων και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, κατάφεραν ξανά με τον αγώνα τους, μέσα στον ίδιο χρόνο, να επιβάλουν και νέα αύξηση στο μεροκάματό τους.

Η πραγματικότητα για τη Ζώνη είναι επίσης ότι πρόκειται για μία ακόμα «Κοιλάδα των Τεμπών», με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να αποτελούν ζήτημα καθημερινής διεκδίκησης και μάχης. Είναι δε χαρακτηριστική πρόσφατη καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου σύμφωνα με την οποία παρέμενε κλειστός ο Πυροσβεστικός Σταθμός που υπάρχει στη Ζώνη, αν και οι συχνές πυρκαγιές στα επισκευαζόμενα πλοία προειδοποιούν για μεγάλο ατύχημα.

Ενώ οι εργάτες δίνουν μάχη διαρκώς για να λειτουργούν οι 5μελείς Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας, ώστε να γυρνούν στο σπίτι τους σώοι, η εργοδοσία τούς απαντά ότι «μια δουλειά που θα μπορούσε να μου κοστίσει 100 χιλιάδες ευρώ θέλετε να την κάνετε να κοστίζει 600 χιλιάδες»! Είναι η εργοδοσία που πανηγυρίζει για τα κέρδη της, τα οποία διαφήμιζε χθες η κυβέρνηση...

Οι μάχες των εργατών και στη Ζώνη, οι δύο κόσμοι που αποτυπώθηκαν και χθες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι οι εργοδότες έχουν τις κυβερνήσεις τους και τα κόμματά τους για να τους διασφαλίζουν φθηνούς εργαζόμενους.

Και απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα οι εργαζόμενοι έχουν τον δικό τους αγώνα, την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Εχουν το Κόμμα τους, το ΚΚΕ. Με δυνατό το ΚΚΕ και αδύναμα τα κόμματα του κεφαλαίου, θα είναι και οι ίδιοι ακόμα πιο δυνατοί για το δικό τους δίκιο.

Τριήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη στη Γερμανία

Προεκλογικές συγκεντρώσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις

Σε πόλεις της Γερμανίας θα περιοδεύσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, στις 5 - 7 Μάη. Θα μιλήσει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σε Νυρεμβέργη, Μόναχο και Ντίσελντορφ, ενώ θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες μεταναστευτικών φορέων.

Αύριο, Παρασκευή 5 Μάη, στη Νυρεμβέργη:

-- Στις 6 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.

-- Στις 7 μ.μ., προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας (Nachbarschaftshaus Gostenhof, Adam-Klein-Str. 6, 90429 N?rnberg). Θα χαιρετίσει ο Παναγιώτης Αλωπούδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, μετανάστης στη Γερμανία.

Το Σάββατο 6 Μάη, στο Μόναχο:

-- Στις 9.30 π.μ., συνάντηση με εκπαιδευτικούς φορείς της Βαυαρίας στο καφέ του ξενοδοχείου «Rubi Rosi Hotel & Bar», Bayerstr. 21, 80335 Munchen.

-- Στις 12.30 μ.μ., προεκλογική εκδήλωση - σύσκεψη με μετανάστες από την Ελλάδα στο Cafe «Ola-ta-Kala», Kapuzinerstr. 31, 80337 Munchen.

- Στις 3.30 μ.μ., επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Θα γίνουν κατάθεση στεφανιών στην αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επίσκεψη στο σκοπευτήριο των SS του Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν 5.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.

Την Κυριακή 7 Μάη, στο Ντίσελντορφ:

-- Στις 10 π.μ., συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσελντορφ και εθνοτοπικών συλλόγων της πόλης, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας (Ackerstr. 11, 40233 Dusseldorf).

-- Στις 11 π.μ., συνάντηση με φορείς της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην περιοχή, στον ίδιο χώρο.

-- Στις 3 μ.μ., προεκλογική εκδήλωση στο Ενοριακό Κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα (Am Schonenkamp 1, 40599 Dusseldorf). Θα χαιρετίσει η Αννα Γρηγοριάδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, μετανάστρια στη Γερμανία. Θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ στον χώρο θα διεξάγονται και παιδικές δραστηριότητες.

Διόρθωση

Στη σελ. 10 του χτεσινού μας φύλλου (3/5/22), εκ παραδρομής γράψαμε ότι ο Νίκος Καλογερής είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ. Το ορθό είναι ότι ο Νίκος Καλογερής είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συναυλία με έργα από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου

Εκδήλωση - συναυλία με έργα από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 6 Μάη στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τον Μάη του '36.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

Νάσια Αγοραστού, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στέλλα Καινουργιάκη, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και εργαζόμενη.

Ειρήνη Καραμήτρου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ).

Για την 9η Μάη

Εκδηλώσεις για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιούν Οργανώνεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

- Την Κυριακή 7 Μάη, στις 12 μ. οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ, τόπο φυλακής και εκτελέσεων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Θα χαιρετίσει η Νικολέττα Θεογνώστου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Κασούρα.

Νωρίτερα, στις 11 π.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Κούλας Ελευθεριάδου, η οποία εκτελέστηκε στις 6/5/1947, στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου.

- Την Τρίτη 9 Μάη στις 7.30 μ.μ. οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στον δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας διοργανώνουν μεγάλη αντιφασιστική συναυλία - συγκέντρωση, στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Θα μιλήσουν: Ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Πειραιά, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους (αλφαβητικά): Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργο Μεράντζα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Απόστολο Ρίζο, Διονύση Τσακνή, Drugitiz, RETRO, Tiny Jackal.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ