ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εχουμε ακόμη νωπό τι φέρνουν οι "δωρεές" του "φιλεύσπλαχνου" επιχειρηματία»

Ενα ακόμα «καλοστημένο θεατρικό στο Παίδων "Αγία Σοφία"» καταγγέλλει η ΚΟ Νοσοκομείων Παίδων Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τα «σούρτα φέρτα» γνωστού επιχειρηματία, με τη συνοδεία μάλιστα του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, στο νοσοκομείο. Η επίσκεψη έγινε μάλιστα ...τελείως τυχαία συνοδεία καμερών, δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, για να εισπράξουν «ευχαριστίες» από το προσωπικό για τις δωρεές στη ΜΑΦ νεογνών της Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη μετατροπή της μοναδικής δημόσιας Παιδοογκολογικής κλινικής σε ΝΠΙΔ και την παράδοσή της σε εφοπλιστές, η ΚΟ υπενθυμίζει τι σημαίνουν οι «δωρεές του κάθε φιλεύσπλαχνου επιχειρηματία»:

«Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν φορολογούν τους εφοπλιστές, ενώ όλοι εμείς οι εργαζόμενοι πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ, είναι προκλητικό να τους ευχαριστούμε κιόλας και να νιώθουμε και υπόχρεοι... Είναι προκλητικό, όταν φάνηκε ξεκάθαρα με το Παιδοογκολογικό ότι με όχημα τις δωρεές, όλο αυτό αποσκοπεί στο να εγκαθιδρύεται στη συνείδηση του κάθε εργαζόμενου και γονιού το "τι να κάνουμε, αφού όλες οι κυβερνήσεις μειώνουν συνεχώς τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, ας περιμένουμε από κάποιον επιχειρηματία να μας χρηματοδοτήσει...".

Στην περίπτωση του Παιδοογκολογικού, φυσικά, αυτό οδήγησε στη δωρεάν παραχώρηση όλων των κλινικών, του έργου τους, των κτιριακών εγκαταστάσεων κ.λπ. στον δωρητή - επιχειρηματία, ο οποίος πλέον θα διαχειρίζεται όλα τα έσοδα και έξοδα αυτού του κέντρου».

«Η Υγεία δεν μπορεί να στηρίζεται στον κάθε "καλοθελητή" που οι δωρεές του μπορεί να αποσκοπούν από την προσωπική του φιλοδοξία μέχρι και τελικά στο να οικειοποιηθεί δωρεάν δημόσιες δομές των νοσοκομείων», ξεκαθαρίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την απαίτηση για δωρεάν υπηρεσίες, δωρεάν υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν γίνεται να ξεφραγκιαζόμαστε οι εργαζόμενοι στους φόρους, στις εισφορές κ.λπ. και οι εφοπλιστές να βγαίνουν λάδι και με τις δικές μας πλάτες να κάνουν τις φιέστες τους», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Φυσικά, δεν μας εκπλήσσει η στάση του κυρίου Πλεύρη και της κυβέρνησής του, αφού το έχουν παραδεχτεί ότι έτσι θέλουν να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με έσοδα - έξοδα κ.λπ. Αυτό είναι το ΕΣΥ που ονειρεύονται.

Δεν μας εκπλήσσει και η στάση των ΜΜΕ, που έτρεξαν να καλύψουν το γεγονός, όταν όμως εκατοντάδες εργαζόμενοι και γονείς απεργούσαμε και διαμαρτυρόμασταν για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας για τα παιδιά μας, για να μην κλείσουν μοναδικά τμήματα του νοσοκομείου όπως το Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, για να μην ιδιωτικοποιηθεί το Παιδοογκολογικό, μάλλον είχαν χάσει τον δρόμο τους...

Πρέπει να πάρουμε θέση! Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να αλωνίζουν και να τους λέμε και "ευχαριστώ" για τις δωρεές τους, που είναι ουσιαστικά δικά μας λεφτά. Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο Παίδων να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για την Υγεία που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας, για δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους».

Υπό κατάρρευση το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηράκλειου!

Νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λόγω των τραγικών ελλείψεων
«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λόγω των τραγικών ελλείψεων
Σε νέα στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μαζική συγκέντρωση στην πύλη, αφού η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς έχει φτάσει στο «μη παρέκει». Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση και η συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί, που οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Πιο πρόσφατες παραιτήσεις ήταν αυτές της διευθύντριας του Κέντρου Αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του μοναδικού Ιατρείου Πήξης στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού Τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου, μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου... Ετσι, το ένα μετά το άλλο, τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση, ενώ στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω.

Επίσης, οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

Κλείνουν τμήματα το ένα μετά το άλλο

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ότι κλείνει το Διαβητολογικό Κέντρο, το οποίο λειτουργούσε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα είναι και το μοναδικό στο νησί που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. αντλίες ινσουλίνης, διαβητικό πόδι). Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Κρήτη αλλά από ολόκληρο το νότιο Αιγαίο.

Οπως ανέδειξε ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος της διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων, σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι γιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο. Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις - μπαλώματα από άλλο νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων. Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς σε χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές Υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την τραγική αυτή κατάσταση, που μάλιστα «φιλοδοξούν να επαναλάβουν τον "θρίαμβο"», αναδεικνύει με δήλωσή του, με αφορμή την κινητοποίηση, ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Η κάθε κυβέρνηση έως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της. Αυτή την ώρα δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας. Ολοι στον αγώνα, μόνο ο λαός σώζει την υγεία του λαού!», αναφέρει.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» περιγράφει ακριβώς την κατάσταση στον χώρο της δημόσιας Υγείας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. «Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας όλου του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αυτό προϋποθέτει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 21 Μάη», σημείωσε.

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας

Αν και έφτασε πια ο Μάης, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο τρίμηνο 2023, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει, για άλλη μια φορά, η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το θέμα αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, εκφράζοντας την αγανάκτηση των εργαζομένων «γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, "για έξοδο από τα μνημόνια", και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, "για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία", παραμένουν οι "μνημονιακές" περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας».

Το Σωματείο μεταφέρει την αγανάκτηση των εργαζομένων για τους ισχυρισμούς ότι δήθεν κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, την ίδια στιγμή που περιλαμβάνει νέες επιδοτήσεις 8,3 δισ. για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Οι νέες επιδοτήσεις προστίθενται στις προκλητικές φοροαπαλλαγές, που μαζί ψηφίζουν και εφαρμόζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η "εθελοντική" φορολογία των εφοπλιστών, που "πληρώνουν" μόνο το ένα χιλιοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων (60 εκατ. στα 57 δισ. ευρώ) και ο "αναβαλλόμενος φόρος" των τραπεζών, που το 2022 κατέγραψαν κέρδη 4,57 δισ. ευρώ», αναφέρει το Σωματείο, επαναφέροντας διεκδικήσεις για πληρωμή των δεδουλευμένων και ουσιαστικές αυξήσεις στην αποζημίωση για εφημεριακή και νυχτερινή εργασία, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες. Επίσης, ειδικά για τους εργαζόμενους με προγράμματα μέσω ΔΥΠΑ, το Σωματείο απαιτεί να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία, να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Τέλος, να χορηγηθούν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΣΕΑΑΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» θα προχωρήσει τη Δευτέρα 15 Μάη, στη 1 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ ενάντια στη συρρίκνωση, στην υποβάθμιση και τον κίνδυνο να κλείσει μια σειρά από κρίσιμα τμήματα για παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις (Ανοσοεπάρκειας, Νευρολογικό, Παιδοχειρουργικό κ.ά.)

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετέχει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Πασχόντων από ανοσοεπάρκεια, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει τη λειτουργία του το τμήμα Ανοσοεπάρκειας, μιας και συνταξιοδοτείται, οριστικά απ' ό,τι φαίνεται, ο διευθυντής του. Ενώ άλλο ένα κρίσιμο τμήμα, το Νευρολογικό είναι με 2 γιατρούς και αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις εφημερίες.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος Γονέων απαιτούν μονιμοποιήσεις και προσλήψεις προσωπικού και εξειδικευμένων γιατρών, για τη λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Αλλά και να σταματήσει κάθε πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες, κάλυψη του κόστους από το κράτος, παροχή όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων κ.ά.

52 νεκροί με Covid-19 και 61 διασωληνωμένοι

Επιπλέον 52 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους το διάστημα 1 - 7 Μάη, ενώ 61 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών για 52 νεκροί με Covid-19 ήταν 636 και οι νέες διασωληνώσεις 20, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Οι θάνατοι αυξήθηκαν επίσης κατά 4% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό του τελευταίου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ