ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Τον τίτλο ... στο σπίτι της θέλει να σφραγίσει η ΑΕΚ

Με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος η «Ενωση» φιλοξενεί τον Βόλο στο φινάλε της σεζόν. Μαθηματικές ελπίδες για τον ΠΑΟ, που ευελπιστεί σε ανατροπή

Eurokinissi Sports

Με την ΑΕΚ κόντρα στον Βόλο στη Νέα Φιλαδέλφεια να θέλει να σφραγίσει και τυπικά την κατάκτηση του τίτλου, τον Παναθηναϊκό μαθηματικά να διατηρεί κάποιες ελπίδες και το ντέρμπι της Τούμπας να κρίνει την 3η θέση, το φετινό πρωτάθλημα της Super League ρίχνει αυλαία το Σαββατοκύριακο 13-14/5, με τη διεξαγωγή της 10ης αγωνιστικής των πλέι οφ και της 7ης των πλέι άουτ. Στα τελευταία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ντέρμπι στη Νίκαια, το οποίο θα κρίνει την παραμονή στην κατηγορία.

Ετοιμάζεται για τον τίτλο η ΑΕΚ

Στα πλέι οφ τα βλέμματα πέφτουν στην «OPAP Αrena», όπου η ΑΕΚ με αντίπαλο τον αδιάφορο βαθμολογικά Βόλο χρειάζεται μόλις έναν βαθμό προκειμένου να πανηγυρίσει ξανά το πρωτάθλημα μετά το 2018. Σε ρυθμούς φιέστας κινούνται ήδη οι φίλοι της «Ενωσης», που αναμένεται να κατακλύσουν τόσο τις εξέδρες όσο και τους χώρους έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε αντίθεση με το πανηγυρικό κλίμα στον κόσμο, ο τεχνικός της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα φρόντισε όλη τη βδομάδα να κρατήσει τους παίκτες σε αμιγώς αγωνιστικούς ρυθμούς (προπονήσεις χωρίς ρεπό), θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η αποστολή δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Για τους γηπεδούχους θα απουσιάσει ο τιμωρημένος με κάρτες Μάνταλος, αμφίβολος παραμένει ο Σιντιμπέ, ενώ αντίθετα ο Λιβάι Γκαρσία ξεπέρασε την αδιαθεσία που είχε τις προηγούμενες μέρες. Από την άλλη στον Βόλο ξεκαθαρίζουν ότι θα παλέψουν για το όποιο θετικό αποτέλεσμα, άσχετα με το όλο κλίμα και την προσμονή για τίτλο στην ΑΕΚ.

Ψάχνει αντίδραση ο ΠΑΟ

Στο «Απόστολος Νικολαΐδης», εν μέσω κλίματος προβληματισμού που δημιούργησε η ανατροπή των δεδομένων στην κούρσα για τον τίτλο, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αρη έχοντας ακόμα μαθηματικές ελπίδες για πρωτάθλημα: Οι «πράσινοι» θέλουν νίκη και ήττα της ΑΕΚ προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές, καθώς υπερτερούν στην ισοβαθμία. Το ματς διεξάγεται στον απόηχο της οργής που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα στην ομάδα η απόφαση της Λίγκας να ορίσει την προηγούμενη 9η αγωνιστική (που τα αποτελέσματά της ουσιαστικά έκριναν την υπόθεση τίτλος) την περασμένη Δευτέρα 8/5, παρά το αίτημα αναβολής που είχε καταθέσει η ΠΑΕ, με αιτία τα πολλά κρούσματα κορονοϊού που είχαν εντοπιστεί στην ομάδα. Θετικά θέλει να κλείσει τη χρονιά ο Αρης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ντέρμπι τριάδας στην Τούμπα

Στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός δίνουν καθοριστικό ντέρμπι για την έκβαση της μάχης της 3ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις δίνει το λεγόμενο «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa League. Μόνο νίκη θέλουν οι γηπεδούχοι, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αρκούνται με την ισοπαλία. Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει και δεύτερη ευκαιρία για το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο, μέσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, οπότε το σφραγίζει αυτός, ό,τι και να έχει συμβεί στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.

Κρίνεται η παραμονή στη Νίκαια

Ο «τελικός» παραμονής στην κατηγορία, μεταξύ Ιωνικού και Λαμίας στη Νίκαια, δεσπόζει στο πρόγραμμα του φινάλε των πλέι άουτ. Οι δύο ομάδες παίζουν το τελευταίο τους «χαρτί», με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο για τους γηπεδούχους, ενώ η ισοπαλία ευνοεί τους φιλοξενούμενους. Θυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη αγωνιστική έχει υποβιβαστεί ο ουραγός Λεβαδειακός.

EUROLEAGUE - ΦΑΪΝΑΛ 4
Με Μονακό στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός

Κόντρα στην ομάδα που φέτος τον νίκησε δύο φορές στην κανονική περίοδο, τη Μονακό, θα βρεθεί ο Ολυμπιακός στον έναν ημιτελικό του Φάιναλ 4 της Εuroleague που θα γίνει στο Κάουνας το τριήμερο 19 - 21/5. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη αντίπαλο χρειάστηκε πέρσι να αποκλείσουν οι «ερυθρόλευκοι» στα προημιτελικά σε 5ο αγώνα στο ΣΕΦ. Στα προημιτελικά οι Μονεγάσκοι επικράτησαν στον 5ο αγώνα στο πριγκιπάτο της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 97-86 και με 3 νίκες - 2 ήττες σφράγισαν την πρόκριση στην τετράδα για πρώτη φορά στην ιστορία τους και μόλις στη δεύτερη παρουσία τους στη διοργάνωση. Παράλληλα είναι η πρώτη γαλλική ομάδα που φθάνει σε τελική φάση μετά τη Βιλερμπάν το 1997 στη Ρώμη.

Ισπανική κόντρα ο άλλος ημιτελικός

Ισπανική κόντρα θα υπάρχει στον έτερο ημιτελικό, όπου Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα παλέψουν για μια θέση στον τελικό. Οι Μαδριλένοι στον 5ο αγώνα στην έδρα τους επικράτησαν της αξιόμαχης Παρτιζάν Βελιγραδίου με 98-94 κάνοντας το 3-2 στην επεισοδιακή σειρά αγώνων όπως εξελίχθηκε. Με τη Ρεάλ μάλιστα να γίνεται η πρώτη ομάδα στον θεσμό που γυρίζει σειρά από το εις βάρος της 2 ήττες - 0 νίκες.

Το πρόγραμμα του Φάιναλ 4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/5: Α' ημιτελικός (18.00): Ολυμπιακός - Μονακό. Β' ημιτελικός (21.00): Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/5: Μικρός τελικός (17.00). ΤΕΛΙΚΟΣ (20.00)

BASKET LEAGUE
Πρεμιέρα ημιτελικών σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ

Μετά από 15ήμερη διακοπή η Basket League επιστρέφει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις με την πρεμιέρα των αγώνων για τα ημιτελικά των πλέι οφ που θα κρίνουν το ζευγάρι του τελικού. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ (13/5, 19.15 ΕΡΤ3), ενώ στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί το Περιστέρι (15/5, 19.15, ΕΡΤ3) στους πρώτους αγώνες της σειράς για την τετράδα. Σημειώνεται πως η πρόκριση στον τελικό κρίνεται στις 3 νίκες ενώ σε περίπτωση 5ου αγώνα το πλεονέκτημα έδρας ανήκει στους δύο «αιώνιους» που τερμάτισαν ψηλότερα στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και θεωρητικά αποτελούν και τα φαβορί των αναμετρήσεων.

Προσανατολίζεται σε αλλαγές ο ΕΣΑΚΕ

Κατά τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση της τελικής φάσης του πρωταθλήματος από τον ΕΣΑΚΕ, όπου συμμετείχαν οι προπονητές των τεσσάρων αντιπάλων, στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Λίγκας, Β. Γαλατσόπουλος, προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος τη νέα σεζόν και κατάργηση των πλέι οφ. Παράλληλα, μίλησε για νέα συμφωνία στο ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Basket League καθώς και για αλλαγές προσώπων στην επιτροπή αδειοδότησης, η οποία θα αποτελείται πλέον από ανεξάρτητα μέλη.

TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/5

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ (17.00): Παναιτωλικός - ΟΦΗ (Cosmote Sport 2), Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος (Novasports 2), Ιωνικός - Λαμία (Cosmote Sport 1), Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα (Novasports Prime).

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/5

ΠΛΕΪ ΟΦ (20.00): Παναθηναϊκός - Αρης (Cosmote Sport 2), ΑΕΚ - Βόλος (Cosmote Sport 3), ΠΑΟΚ - Αρης (Νovasports Prime).

SUPER LEAGUE 2
Δύσκολη αποστολή για τον Πανσερραϊκό

Η δύσκολη αποστολή του πρωτοπόρου στον 1ο όμιλο Πανσερραϊκού που θα αντιμετωπίσει στην Καρδίτσα την Αναγέννηση είναι από τις αναμετρήσεις που ξεχωρίζουν στην 25η αγωνιστική της Super League 2. Στον 2ο όμιλο η πρωτοπόρος Κηφισιά θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό Β' σε μια αναμέτρηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας για τους γηπεδούχους.

Το πρόγραμμα

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/5: Αναγέννηση Καρδίτσας - Πανσερραϊκός (15.45 / ΕΡΤ3), ΠΑΟΚ Β' - Θεσπρωτός (16.00), Απόλλων Πόντου - Παναθηναϊκός Β' (16.00). ΚΥΡΙΑΚΗ 14/5 (16.00) Ηρακλής Λάρισας - Αλμωπός Αριδαίας, ΑΕΛ - Μακεδονικός. ΔΕΥΤΕΡΑ: Διαγόρας - ΠΟΤ Ηρακλής (16.00). ΡΕΠΟ: Βέροια.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ: (16.00) Athens Kallithea - Επισκοπή, ΠΑΟ Ρουφ - Καλαμάτα. ΚΥΡΙΑΚΗ: Προοδευτική - Χανιά (15.45 / ΕΡΤ3). ΔΕΥΤΕΡΑ: ΟΦ Ιεράπετρας - Παναχαϊκή (15.00). Κηφισιά - Ολυμπιακός Β' (15.15 / ΕΡΤ3) ΡΕΠΟ: Ηλιούπολη.

ΠΟΛΟ - CHAMPIONS LEAGUE
«Ερυθρόλευκες» βλέψεις για ψηλότερα

Με στόχο να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του για την κατάκτηση της 2ης θέσης στον 1ο όμιλο του Champions League πόλο ανδρών, ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο Σάββατο στον Πειραιά την Ντιναμό Τιφλίδας (19.30 - ΕΡΤ Sports 1) για την 13η και προτελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Φάιναλ 8, που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, ωστόσο στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές στοχεύουν σε κάτι καλύτερο από την 3η θέση, την οποία έχουν «κλειδώσει», κι έτσι κυνηγούν την ιταλική Προ Ρεκο στην κόντρα για τη 2η θέση (η Μπαρτσελονέτα έχει «κλειδώσει» την πρωτιά), στοχεύοντας σε καλύτερη διασταύρωση στην οκτάδα. Κόντρα στην αδιάφορη βαθμολογικά Ντιναμό Τιφλίδας, λοιπόν, ο Ολυμπιακός επιδιώκει τη νίκη ώστε να παίξει το τελευταίο του «χαρτί» στη 14η και τελευταία αγωνιστική, όπου αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Προ Ρέκο.

Στον ίδιο όμιλο η Βουλιαγμένη, που διατηρεί ελπίδες για τη 4η προνομιούχο θέση που δίνει πρόκριση στο Φάιναλ 8, δοκιμάζεται αύριο στην Ισπανία κόντρα στην πρωτοπόρο Μπαρτσελονέτα (15.00 ώρα Ελλάδας).

  • Τα άλλα ματς του ομίλου: Ανόβερο - Ραντνίτσκι, Προ Ρέκο - Γιαντράν Σπλιτ.
  • Η βαθμολογία: Μπαρτσελονέτα 33, Προ Ρέκο 30, Ολυμπιακός 28, Βουλιαγμένη 17, Γιαντράν Σπλιτ 14, Ραντνίτσκι 9, Ντιναμό Τιφλίδας 6, Ανόβερο 3.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ