ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μυστήριο 139 Αποξένωση»

6 μήνες οπτικοακουστικής έρευνας, 4.755 χιλιόμετρα, 13 πόλεις, 28 συνεντεύξεις εργαζομένων, ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Βαγγέλη Γκίνη

Εργαζόμενος σε λιγνιτωρυχείο
Εργαζόμενος σε λιγνιτωρυχείο
Ανοιξε χθες τις πύλες της στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα η έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση», την οποία πραγματοποιεί η «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ενα οδοιπορικό με τη ματιά του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη, υποψήφιου βουλευτή Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ, σε επιμέλεια του Βαγγέλη Τάτση. Μια οπτικοακουστική έρευνα μέσα από την οποία ο καλλιτέχνης μελετά τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα.

Η αρχή του ταξιδιού έγινε - για λόγους ιστορικούς αλλά και συμβολικούς - από τη Σύρο και το Νεώριο, όπου το 1879 ιδρύεται το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα, ο Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου. Ακολούθησαν η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Βελεστίνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρυμνα, και φυσικά η έρευνα ολοκληρώθηκε στη Δυτική Αττική, τόπο καταγωγής του φωτογράφου, αλλά και κατεξοχήν τόπο συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

Ο Γκίνης επιλέγει να τοποθετήσει τα πορτρέτα του σε επαρχιακούς δρόμους, ομιχλώδη τοπία και άγονες εκτάσεις, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο σύγχρονος εργαζόμενος του 21ου αιώνα, τις συνθήκες που του προκαλούν σωματική αλλά και ψυχολογική φθορά. Φροντίζει μάλιστα να τον αποκόψει οπτικά από τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, τα γραφεία, τους χώρους δουλειάς του - χώρους καταναγκαστικής πράξης και όχι δημιουργικής εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο - υποδηλώνοντας έτσι την αίσθηση της αποξένωσης του εργαζόμενου από το αντικείμενο της εργασίας του, που έχει ως επακόλουθο την αποξένωσή του από τους συνανθρώπους του και, τελικά, από τον ίδιο του τον εαυτό.

Για τον Γκίνη, η παρουσίαση του «Μυστήριο 139 Αποξένωση» στην Ελευσίνα δεν συνιστά την ολοκλήρωση της οπτικοακουστικής αυτής έρευνας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ολοκληρωθεί, μιας και ο κόσμος της εργασίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει δεν παύουν να υπάρχουν. Αντίθετα, μέσα από το έργο του ο φωτογράφος φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει το πάντα επίκαιρο ζήτημα με το οποίο ασχολείται, να το αναδείξει, να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση, προβληματίζεται και προβληματίζει.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 18 Ιούνη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 18.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 14.00 και 18.00 - 22.00.

ΕΕΤΕ
Από σήμερα η έκθεση «1922 - 2022 Εξοδος - Διέξοδος»

Ανοίγει κανονικά η μεγάλη ομαδική έκθεση σύγχρονου έργου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), με τίτλο «1922 - 2022 Εξοδος - Διέξοδος», στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218) και είναι επισκέψιμη από σήμερα έως τις 15 Ιούνη.

Οπως σημειώνει το ΕΕΤΕ στο κάλεσμα για τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή 12 Μάη, στις 6 μ.μ., «η πολύμηνη προσπάθεια για την προετοιμασία της έκθεσης, ο αγώνας για τη χρηματοδότησή της δικαιώνονται, με μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών.

Η πενιχρή χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ για την έκθεση αποδόθηκε τελικά στο ΕΕΤΕ με τεράστια καθυστέρηση, μετά από πιέσεις του φορέα, μετά από τη διαμαρτυρία μέσα στον χώρο του Καπνεργοστασίου στις 28 Απρίλη, μέρα που ήταν εδώ και καιρό προγραμματισμένη η έναρξη της έκθεσης. Τώρα είμαστε εδώ και με τον αγώνα μας καταφέραμε να την υλοποιήσουμε».

Θυμίζουμε ότι λόγω της μη εκταμίευσης της οικονομικής ενίσχυσης της έκθεσης από το υπουργείο Πολιτισμού, τα προγραμματισμένα εγκαίνια στις 28 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν με καλυμμένα τα έργα και εξελίχθηκαν σε μια παράσταση διαμαρτυρίας.

Στη μεγάλη έκθεση του ΕΕΤΕ, που ετοιμάζεται από το περσινό καλοκαίρι, συμμετέχουν 372 καλλιτέχνες, με έργα από όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, performance. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο άνθρωπος, η καταγραφή των σκληρών βιωμάτων των προσφύγων, η καταγγελία της απανθρωπιάς του πολέμου και της καταστροφής. Η έκθεση επιχειρεί να προβληματίσει, συνομιλεί ζωντανά με το κοινό, αναδεικνύει πώς μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των λαών ανθίζει η ελπίδα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΕΕΤΕ, στο τηλ. 210.3300.016 και στο e-mail: chafartg@otenet.gr

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Δρακοδόντι»

Οι Χαΐνηδες συναντούν την ομάδα χορού και ακροβασίας «Κι όμΩς κινείται» και παρουσιάζουν σήμερα και το Σαββατοκύριακο το «Δρακοδόντι» στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι).

Μια συνδυαστική παράσταση, βασισμένη στο έργο «Δρακοδόντι», από τη δισκογραφία των Χαΐνηδων, σε στίχους του Δημήτρη Αποστολάκη και σε σκηνοθεσία - χορογραφία της ομάδας χορού και ακροβασίας «Κι όμΩς κινείται».

Πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι. Είναι χωρισμένο σε αφηγηματικά μέρη, τραγούδια και οργανικά μέρη. Μέσα σε αυτήν τη μουσική σύνθεση, η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» δημιουργεί μια παράσταση χορού με στοιχεία ακροβασίας.

Εισιτήρια στο τηλ. 2107234567, στο ticketservices.gr και στο εκδοτήριο (Πανεπιστημίου 39).

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ - «ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ»
Συνεχίζεται η περιοδεία του θεατρικού έργου «Του Κουτρούλη ο Γάμος»

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η περιοδεία του θεατρικού έργου του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος», από το «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιεί παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων και τον δήμο Πατρέων.

Το έργο παρουσιάστηκε ήδη στο 13οΛύκειο, στην Αναγέννηση, στα Γυμνάσια - Λύκεια Ζαχάρως και Βραχνέικων, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Λύκειο Καλαβρύτων και στο 1ο Γυμνάσιο Παραλίας Πατρών.

Οι θεατές απόλαυσαν ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά έργα, γραμμένο από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή κατά τα πρότυπα των αριστοφανικών κωμωδιών, σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές της παράστασης, που συνεχίζουν το ανατρεπτικό καλλιτεχνικό τους ταξίδι μέχρι τις 31 Ιούλη.

Το πρόγραμμα των αμέσως επόμενων παραστάσεων έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 12 Μάη: 19ο Γυμνάσιο Πάτρας.
  • Σάββατο 13 Μάη: Ζάκυνθος.
  • Δευτέρα 15 Μάη: 10ο Λύκειο Πατρών, Ακτή Δυμαίων.
Πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Σπ. Σαμοΐλη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο «Studio New Star art Cinema» η μεγάλη λαϊκή συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη.

«Το τραγούδι, η μουσική, ο λόγος των ποιητών είναι μεγάλο όπλο στα χέρια των λαών. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι μπροστάρης, να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο», σημειώνει ο Σπύρος Σαμοΐλης. Το κοινό που βρέθηκε προχτές στο «Studio» είχε την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένα έργα του σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσου, Μενέλαου Λουντέμη, Τάσου Λειβαδίτη, αλλά και νέα τραγούδια σε στίχους Σ. Αλιβιζάτου, Σ. Ζαχαράτου, Κ. Κοκονέλη, Β. Μπουντούρη, Μ. Παναγιωτίδου, Ν. Πανδή, Ν. Περγιάλη και Β. Χρυσού.

Τραγούδησαν οι Ελένη Βιτάλη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Σουλτάτου, Νίκος Θεοδωράκης, Φρόσω Λάσκαρη, Σπύρος Λιντοβόης, Στέλιος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ στην αφήγηση - παρουσίαση ήταν οι Γωγώ Φάκου και Βασούλα Μουντούρη.

Η μουσική αποτελεί μέρος της ζωής του Σπ. Σαμοΐλη από τα παιδικά του, κιόλας, χρόνια. Μεγάλωσε τη δεκαετία του '50 σε ένα χωριό στη νότια Κέρκυρα. Παιδί αγροτών, σε μια μετεμφυλιακή Ελλάδα που αιμορραγεί στις εξορίες και στα ξερονήσια για πολλά χρόνια μετά την τυπική λήξη του πολέμου, ο νεαρός Σπύρος βρήκε καταφύγιο στη μουσική. Η φιλαρμονική του χωριού και οι καθηγητές του σχολείου γίνονται οι οδηγοί του, τον διδάσκουν τις νότες και την ποίηση, θέτοντας τις βάσεις σε μια πορεία που έμελλε να ξεκινήσει συστηματικά στις αρχές της δεκαετίας του '70...

Παρευρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
«Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου (μέλος ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής μαθητών των σχολείων του Χαλανδρίου, με θέμα «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών», αύριο Σάββατο, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, Στεργιοπούλειο (Ιωαννίνων 28 και Ταϋγέτου).

Ο χώρος με την έκθεση των έργων θα είναι ανοιχτός από τις 5.30 μ.μ., ενώ η εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει χαιρετισμό, απαγγελία ποιήματος, μουσικό πρόγραμμα και απονομή αναμνηστικών, θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από μαθητές όλων των βαθμίδων με τη συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ