ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Πρόκληση και στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα

«Περασμένα ξεχασμένα», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος | Υποκρισίας το ανάγνωσμα από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Σε απαράδεκτες δηλώσεις, ώστε να μην τεθεί θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων 78 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Α. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την υποκρισία και τα προσχήματα που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κανάλι TRT της Θεσσαλίας ο Σκέρτσος υποστήριξε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' ΠΠ. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Σκέρτσος υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση για να υποστηρίξει ότι «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με τη γερμανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες». Μια τοποθέτηση στη γνωστή κατεύθυνση που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες, βάζοντας υπεράνω όλων τις λυκοφιλίες των αστικών τάξεων.

Αυτό άλλωστε έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, κι ας έσπευσε τώρα προεκλογικά να χαρακτηρίσει «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις δηλώσεις Σκέρτσου. Θυμίζουμε ότι είχε φτιάξει μια διακομματική επιτροπή για το θέμα, η οποία το 2016 κατέληξε σε μια γενικόλογη έκθεση, που κι αυτή ακόμα, επί 3 χρόνια και ενώ κυβερνούσε, δεν την έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά το έκανε μόνο στην προεκλογική περίοδο του 2019, στοχεύοντας βέβαια όχι στις κατοχικές αποζημιώσεις αλλά στην ψήφο των αγωνιστών της Αντίστασης. Μόνο το ΚΚΕ είχε καταθέσει τότε το δικό του πόρισμα, αναδεικνύοντας ότι το πόρισμα όλων των υπολοίπων παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία στο σύνολό τους, κάτι που αποτελεί δικαίωμα του ελληνικού λαού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλαγή πορείας απέναντι στον αντεργατικό «Χάρτη» της ΕΕ

Στη συζήτηση σχετικά με τον «Χάρτη Πορείας για μια κοινωνική Ευρώπη» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Στην ΕΕ, "φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός" απειλούν 95 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σε 10 χώρες απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, σε πάνω από 15 χώρες παραβιάζεται το δικαίωμα στην απεργία. Παραπάνω από τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΕ δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση.

Παντού γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, σαρώνει η "μερική ανεργία" με ευρωενωσιακά πολυδιαφημισμένα προγράμματα. Πάνω από 30% εργάζονται με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο. Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Τα όρια συνταξιοδότησης σε ορισμένα κράτη - μέλη ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των "ελάχιστων δικαιωμάτων", που ωθεί συνεχώς στον "πάτο" του ορίου επιβίωσης κάθε εργασιακό, μισθολογικό και κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων, στο όνομα δήθεν της ανακούφισης των "ευάλωτων".

Αυτές είναι οι "ράγες" της ΕΕ στις οποίες έχουν "κλειδώσει" η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γιατί το φτήνεμα της εργατικής δύναμης είναι προϋπόθεση της θωράκισης της κερδοφορίας των λίγων. Αυτός ο δρόμος οδηγεί τα δικαιώματα των πολλών στον Καιάδα. Δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, και μαζικός οργανωμένος αγώνας για αλλαγή πορείας, για να έρθουν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οι απαράδεκτες δηλώσεις να απαντηθούν με ενίσχυση του ΚΚΕ

«Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που μαζί με το ΚΚΕ σταθερά και διαχρονικά δίνει τη μάχη για την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στη χώρα μας, εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των αγωνιστών της Αντίστασης για τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που υπονομεύουν το δίκαιο αίτημα των αγωνιστών και του λαού μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Δείχνουν πόσο υποκριτικές είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Κάτι που ισχύει και για τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), που, όπως και η ΝΔ, ουδέποτε διεκδίκησαν από την ΟΔ Γερμανίας, με συγκεκριμένες κινήσεις και πράξεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας σε διεθνείς διασκέψεις».

Και τονίζει: «Είναι μόνο το ΚΚΕ που με συγκεκριμένες ενέργειες έχει φέρει το θέμα σε διεθνείς οργανώσεις (π.χ. η σχετική Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, και άλλες παρεμβάσεις)», θυμίζοντας πως όταν συζητιόταν στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ το γνωστό πόρισμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που το ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ είχε καταγγείλει ότι ουσιαστικά το θέμα παραπεμπόταν στις ελληνικές καλένδες, αφού δεν προβλεπόταν καμία συγκεκριμένη κίνηση ή ενέργεια για τη διεκδίκησή τους. Γι' αυτό και ψήφισε ξεχωριστό πόρισμα στη Βουλή.

Και καλεί τους αγωνιστές της Αντίστασης, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης, να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τα αστικά κόμματα για την υποκρισία και την κοροϊδία και στις εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ

Ανακοινώνεται διά της παρούσης η λύση του γάμου της κας Γεωργίας Στόκα του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας, πρώην κατοίκου Αθηνών Αττικής, οδός Ολβίας και αριθμός 18 και ήδη αγνώστου διαμονής, διά της υπ' αριθμόν 222/2023 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ειδική διαδικασία οικογενειακών διαφορών) που εξεδόθη κατόπιν αγωγής που ήγειρε ο Μαρτάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικαίωμα του λαού, τις διεκδικεί στο σύνολό τους

Σε σχόλιό του για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και τις αναφορές του Α. Σκέρτσου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα "ανοιχτό θέμα", αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία. Οπως επίσης υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά.

Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού, και τις διεκδικεί στο σύνολό τους, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ