ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θα πέσει στο κενό η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα από ΕΕ και κυβερνήσεις

RIZOSPASTIS

Ντελίριο αντικομμουνισμού με ψέματα και συκοφαντίες από στελέχη της ΕΕ και ΜΚΟ σε βάρος της Κούβας και του λαού της αποτέλεσε η συζήτηση «περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωκοινοβουλίου. Απάντηση σε αυτές τις αθλιότητες έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Αυτοί που και εδώ σήμερα με αθλιότητες και ψέματα κουνούν το δάχτυλο στην Κούβα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στηρίζουν, θεωρούν δεδομένο ή κάνουν πως δεν άκουσαν για τον πολύχρονο άδικο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό των ΗΠΑ σε βάρος του κουβανικού λαού που διαρκεί από το 1961, με συνολικές ζημιές πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της εργαλειοποιούν και στην Κούβα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι αυτές που υπολείπονται μακράν από τις επιδόσεις της Κούβας. Εφόσον λοιπόν θέλετε να μιλήσουμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ας μιλήσουμε για τέτοια...

Ποια άλλη χώρα δαπανά 23% του προϋπολογισμού της για την Υγεία του λαού; Ποια άλλη χώρα ανακάλυψε 5 δικά της εμβόλια ενάντια στην Covid; Ποια άλλη χώρα έστειλε βοήθεια γιατρούς της σε άλλες χώρες; Είναι ντροπή να βγαίνουν εδώ εκπρόσωποι ΜΚΟ και να χυδαιολογούν με ψέματα και αθλιότητες ότι οι γιατροί της Κούβας κάνουν εμπόριο ανθρώπων! Αίσχος! Σε ποια άλλη χώρα έχουν κάλυψη εμβολίων 99%, με θνησιμότητα από μολυσματικές ασθένειες κάτω από 1%; Ποια άλλη χώρα της Καραϊβικής έχει εξαλείψει τον αναλφαβητισμό και η παρακολούθηση σχολείου είναι 99,7%; Για το ανθρώπινο δικαίωμα στην Εκπαίδευση η ΕΕ δεν δικαιούται να ομιλεί που 10% των παιδιών εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Αλήθεια, σε ποια χώρα της ΕΕ, που επικαλείται τη δημοκρατία, όπου βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία κι απαγορεύονται οι απεργίες, το 97,2% των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι συνδικαλισμένοι, όπως είναι στην Κούβα; `Η πού εξασφαλίζεται, όπως γίνεται στην Κούβα και στο νέο Σύνταγμά της και στην πράξη, να μην επιβάλλονται διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, θρησκείας, καταγωγής;

Να αρθούν εδώ και τώρα το εγκληματικό εμπάργκο και κάθε είδους κυρώσεις σε βάρος του λαού της Κούβας. Ο λαός της Κούβας να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του».

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απλήρωτα δεδουλευμένα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Νέα έγγραφη καταγγελία προς τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών και τις διοικήσεις της ΔΥΠΑ, της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο» κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», για τα απλήρωτα δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τη συνέχιση της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων των Προγραμμάτων «4.000 στην Υγεία» και Προεργασίας για άνεργους νέους 18 - 29 ετών, της ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι απλήρωτοι για τακτικές εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 2ου τριμήνου 2023. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας, καθώς και για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών.

Το Σωματείο αναδεικνύει επίσης ότι παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και εργασία νυχτερινή, σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους, με τη μη καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023, αν και ρητά προβλέπεται από τη σύμβασή τους, καθώς και με τη μη καταβολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και σε αυτή της ανάκαμψης χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εργασία εφημεριακή, νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες.
  • Οι εργαζόμενοι μέσω των Προγραμμάτων της ΔΥΠΑ να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Να αναγνωριστούν πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
  • Να χορηγηθούν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διακοπή ρεύματος σε οικογένεια με παιδί με κινητικά προβλήματα

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες, κινδυνεύοντας ακόμα και να μείνουν χωρίς ρεύμα λόγω των υπέρογκων λογαριασμών αναδεικνύει η περίπτωση διακοπής της παροχής σε οικογένεια μεροκαματιάρη ξενοδοχοϋπαλλήλου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ και καταγγελίες της οικογένειας, η διακοπή γίνεται για χρέος 920 ευρώ. Πρόκειται για οικογένεια με 9χρονο παιδί με κινητικά προβλήματα και αναπηρία πάνω από 80%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί η μητέρα αφού χρειάζεται να είναι δίπλα του. Η οικογένεια ζει με το επίδομα των 771 ευρώ από το ΚΕΠΑ ενώ ο πατέρας μόλις την περασμένη βδομάδα έπιασε δουλειά σε ξενοδοχείο της Κρήτης.

«Μας έκοψαν το ρεύμα και μας ζήτησαν 175 ευρώ για να το επανασυνδέσουν, όμως όταν πήγαμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό, μας ζητούσαν συνολικά 314 ευρώ. Δυσκολεύτηκα πολύ για να τα βρω και δεν μπορούμε να αφήσουμε το παιδί χωρίς ρεύμα! Δεν έχω τόσα χρήματα, ο άνδρας μου τώρα έπιασε δουλειά και εγώ δεν έχω πού να αφήσω το μικρό για να πάω να δουλέψω», αναφέρει αγανακτισμένη η μητέρα, και τονίζει: «Πλήρωνα όσα μπορούσα κάθε μήνα και πλέον η οφειλή έχει κατέβει στα 920 ευρώ. Λόγω της αναπηρίας του παιδιού έχω 2.000 δωρεάν κιλοβατώρες κάθε 4μηνο. Αν τις ξεπεράσω θα τις χρεωθώ αλλά ποτέ δεν καίω τόσο ρεύμα», αναφέρει η κα Ράνια και προσθέτει με παράπονο: «Γιατί να μου κόψουν το ρεύμα αφού πληρώνουμε τους λογαριασμούς με 50, 60, 70 ευρώ... όσα έχουμε κάθε μήνα;»

Οπως σημειώνει ο Μύρος Κοτσιφός, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και της Επιτροπής κατά της ακρίβειας και των πλειστηριασμών που έχει συγκροτηθεί από σωματεία στο Ηράκλειο, «πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για διακοπές ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Μοναδική ασπίδα για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι η οργάνωση του αγώνα απέναντι σε αυτήν την πολιτική και της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Κανένας συνάδελφος να μη νιώθει μόνος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Καθημερινά τα σωματεία μας μπαίνουν μπροστά με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς ρεύμα, νερό και τροφή. Εχουμε κάνει δεκάδες επανασυνδέσεις ρεύματος, διανομή τροφίμων κ.ά.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται 700.000 πλειστηριασμοί, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πρέπει να δυναμώσουν σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς η οργάνωση και η αλληλεγγύη. Να γίνουμε ασπίδα για κάθε συνάδελφο».

Σειρές ... εποχής στο «Παμμακάριστος» του προηγούμενου αιώνα

Μιας και οι υποδομές του παραπέμπουν στον προηγούμενο αιώνα, το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» έχει μετατραπεί σε ...τηλεοπτικό στούντιο για τις ανάγκες δύο τηλεοπτικών σειρών εποχής, και μάλιστα σε μέρες πλήρους λειτουργίας, δημιουργώντας ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες στο προσωπικό.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», σημειώνοντας ότι τα γυρίσματα γίνονται σε χρόνους που λειτουργούν ιατρεία, γραφεία και Οφθαλμολογική κλινική, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη έγγραφη ενημέρωση προς την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Αυτό έχει ως συνέπεια την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου (διακίνηση ασθενών, μετακίνηση εργαζομένων εντός των χώρων). Μάλιστα, απασχολήθηκε και προσωπικό του νοσοκομείου σε ορισμένες εργασίες που αφορούσαν την παρουσία των συνεργείων και τις ανάγκες των γυρισμάτων. Σε ανάλογες περιπτώσεις - που πρέπει να είναι εξαιρετικά σπάνιες - οφείλει η διοίκηση να ενημερώνει έγκαιρα κι επίσημα όλους τους εργαζόμενους, να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να μην απασχολείται καθόλου το προσωπικό», αναφέρει το Σωματείο και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί είμαστε υπέρ της Τέχνης και της ψυχαγωγίας και των εργαζομένων στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά υπενθυμίζουμε ότι το ΓΝ "Παμμακάριστος" είναι νοσοκομείο και όχι τηλεοπτικό στούντιο. Απ' ό,τι φαίνεται αυτός είναι ο τρόπος που βρήκε η διοίκηση να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που προκύπτουν από τη συνολική υποβάθμιση των νοσοκομείων». «Ζητάμε ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, να μπει τώρα το Χειρουργικό στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών, ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων.

Οχι άλλη υποβάθμιση και απαξίωση. Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ