Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απλήρωτα δεδουλευμένα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Νέα έγγραφη καταγγελία προς τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών και τις διοικήσεις της ΔΥΠΑ, της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο» κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», για τα απλήρωτα δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τη συνέχιση της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων των Προγραμμάτων «4.000 στην Υγεία» και Προεργασίας για άνεργους νέους 18 - 29 ετών, της ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι απλήρωτοι για τακτικές εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 2ου τριμήνου 2023. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας, καθώς και για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών.

Το Σωματείο αναδεικνύει επίσης ότι παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και εργασία νυχτερινή, σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους, με τη μη καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023, αν και ρητά προβλέπεται από τη σύμβασή τους, καθώς και με τη μη καταβολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και σε αυτή της ανάκαμψης χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εργασία εφημεριακή, νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες.
  • Οι εργαζόμενοι μέσω των Προγραμμάτων της ΔΥΠΑ να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Να αναγνωριστούν πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
  • Να χορηγηθούν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης πάει χέρι χέρι με νέα χτυπήματα σε υγειονομικούς και ασθενείς (2023-08-09 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα στον αγώνα για τη θωράκιση των νοσοκομείων και άλλων δομών (2023-05-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2023-03-23 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - Ολοι στην απεργία (2022-11-08 00:00:00.0)
«Αγρόν ηγόραζαν» για τα δεδουλευμένα των υγειονομικών (2022-08-04 00:00:00.0)
Βάζει «λουκέτο» η συγκυβέρνηση (2012-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ