ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βόλτα στην αρχαία γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μάη το Μουσείο Ακρόπολης διοργανώνει δύο έκτακτες παρουσιάσεις της θεματικής «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης», στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται στη βάση του κτιρίου και κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια, από τα κλασικά έως τα βυζαντινά χρόνια. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι και την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι.

Οι επετειακές αυτές παρουσιάσεις προσφέρονται δωρεάν, με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στους συμμετέχοντες, από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου (έως 20 άτομα ανά παρουσίαση). Για τη συμμετοχή απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση στο events.theacropolismuseum.gr.

ΗΠΑ
Συνεχίζουν την απεργία τους οι σεναριογράφοι στο Χόλιγουντ

2007 AFP

Η απεργία των 11.500 σεναριογράφων στο Χόλιγουντ διανύει την τέταρτη βδομάδα της. Ξεκίνησε στις 2 Μάη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων των Ενώσεων Σεναριογράφων με την Ενωση των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.

Μερικά από τα κύρια αιτήματα των 11.500 σεναριογράφων είναι αυξήσεις των αμοιβών και των επαναλήψεων σε εβδομαδιαία βάση, εγγυημένη διάρκεια των συμβολαίων, ελάχιστος αριθμός εργαζομένων σεναριογράφων ανά επεισόδιο στις τηλεοπτικές σειρές και στα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως και στις ταινίες των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο, αλλά και στις πλατφόρμες περιεχομένου. Η Ενωση Σεναριογράφων εκτιμά ότι «το συνολικό κόστος της πρότασης που κατέθεσε κυμαίνεται συνολικά στα 429 εκατ.δολάρια ετησίως, τη στιγμή που μόνο φέτος δαπανήθηκαν 19 δισ. δολάρια μόνο για πρωτότυπο περιεχόμενο στις πλατφόρμες περιεχομένου. Το κόστος αυτών των προτεινόμενων βελτιώσεων είναι μέτριο σε σύγκριση με τα έσοδα και τα κέρδη του κλάδου, αλλά είναι ουσιαστικό για τους συγγραφείς, των οποίων οι συνθήκες αμοιβής και εργασίας έχουν υποβαθμιστεί την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι εταιρείες έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια κέρδη από τη δουλειά των συγγραφέων και λένε στους επενδυτές τους κάθε τρίμηνο για τη σημασία του περιεχομένου σε σενάριο».

Δίπλα στους σεναριογράφους στέκονται αρκετά ιστορικά σωματεία του κλάδου, όπως οι Ενώσεις των Τεχνικών αλλά και των Ηθοποιών, που αυτές τις μέρες τα μέλη τους ψηφίζουν ώστε να δοθεί εξουσιοδότηση για απεργία αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις της 7ης Ιουνίου με τους παραγωγούς.

«Δωδέκατη νύχτα» σε περιοδεία

Από τις 24 Ιούνη ξεκινά η καλοκαιρινή περιοδεία της «Δωδέκατης νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Αφετηρία της περιοδείας είναι το Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί είναι τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η «Δωδέκατη νύχτα» είναι μία ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα. Δύο δίδυμα αδέλφια κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο, αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν ο άλλος είναι ζωντανός. Οι διαρκείς παρεξηγήσεις λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδερφών καθιστούν το διασκεδαστικό αυτό έργο ως μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ.

Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Κιμούλη, Σοφία Βογιατζάκη, Αννα Μονογιού, Λίλη Τσεζματζόγλου, Σταύρο Καραγιάννη, Χρήστο Μουστάκα, Αρη Τρουπάκη, Γιώργο Ζιόβα, Κώστα Κοράκη, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Γιώργο Τσουρουνάκη.

Τα σκηνικά είναι της Φαίης Παπαδοπούλου, τα κοστούμια της Μαρίας Νικολαΐδου, ο Θανάσης Ντέμκο έχει επιμεληθεί τους φωτισμούς. Τους στίχους και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Τσακνής.

Εισιτήρια: viva.gr.

«Ο Διονύσης Σιμόπουλος όπως τον θυμούνται οι φίλοι του»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου

«Πώς μπορεί να χωρέσει το σύμπαν ενός ανθρώπου, οι γαλαξίες της ζωής του, τ' άστρα της επιστήμης του σ' ένα τόσο μικρό βιβλιαράκι;» αναρωτιέται στον πρόλογο του νέου της βιβλίου, «Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όπως τον θυμούνται οι φίλοι του» η δημοσιογράφος - συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Ο Δ. Σιμόπουλος, ο οποίος «έφυγε» πέρσι το καλοκαίρι από τη ζωή, ήταν εκτός των άλλων και ο άνθρωπος «πίσω» απ' το Πλανητάριο, αφού μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και δούλεψε, ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973 - 2014) και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε επίτιμος διευθυντής του.

Η Εύα Νικολαΐδου, μέσα από συζητήσεις με φίλους του Δ. Σιμόπουλου, από μνήμες τους, αλλά και από τη συνέντευξη που του είχε πάρει, καθώς και πολύ φωτογραφικό υλικό, σκιαγραφεί τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον συνεργάτη, τον φίλο, Διονύση Σιμόπουλο.

Αντιγράφουμε από την εισαγωγή του βιβλίου: «Ηταν ο άνθρωπος του ουρανού. Στις 7 Αυγούστου 2022 έφυγε για τον δικό του κόσμο. Τη δεύτερη πατρίδα του και αιώνια κατοικία του. Πάνω από μισό αιώνα εξερευνούσε το σύμπαν.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αλλά δεν είχε τίποτα το συνηθισμένο. Αυτή τη ματιά που είχε τη δύναμη να φωτίζει το σύμπαν, να μας αποκαλύπτει τα μυστικά του, τη θαυμάζω σε μια εφηβική φωτογραφία των φοιτητικών του χρόνων στη Λουιζιάνα...».

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η «Ay Carmela!»

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, στη Ρόδο και στα Ιωάννινα, η παράσταση «Ay Carmela!» παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη, για δύο μόνο παραστάσεις, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στο Θέατρο «Αυλαία», και στη συνέχεια στην Κοζάνη, στις 26, 27 και 28 Μάη, στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ.

Η υπόθεση: Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές του Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τους διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα, ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της, καταλήγοντας να εκτελεστεί;

Συντελεστές: Μετάφραση - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού. Δραματουργία - κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα. Πρωτότυπη μουσική - τραγούδι: Αρτεμις Ματαφιά. Παίζουν ο Κ. Κυριακού και η Κ. Μπιλάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ