ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2023
Σελ. /20
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ισχυρή εντολή» και συναινέσεις με ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Τον στόχο του για μια «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ώστε να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά τα σχέδια του κεφαλαίου, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα όσα ξεκίνησε να υλοποιεί στην πρώτη του 4ετία, επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες βράδυ στον «Alpha».

Επανέλαβε μάλιστα και τον εκβιασμό της «ακυβερνησίας» και της «αστάθειας» σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, καλώντας σε ψήφο στη ΝΔ «προκειμένου να αποφύγουμε περιπέτειες».

Και την «ισχυρή εντολή» τη διεκδικεί, όπως είπε, για να υλοποιήσει τις στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους επίσης έταξε και καλύτερη «αξιοποίηση» των ευρωενωσιακών κονδυλίων με όλα τα αντιλαϊκά τους προαπαιτούμενα, όπως και την υλοποίηση μιας «πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», με αντιδραστικές αλλαγές π.χ. σε Παιδεία και Υγεία ή τη Δικαιοσύνη, με βασικό τους πρόταγμα τα κίνητρα για επενδύσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν άλλωστε το κοινό πρόγραμμα όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, γι' αυτό και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «πολλές φορές άλλα κόμματα υποστήριξαν δικές μας νομοθετικές πρωτοβουλίες», ενώ θύμισε ότι «η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελέχη από άλλους χώρους», εξ ου και συμπεριέλαβε πολλά στα ψηφοδέλτιά της.

Στην ίδια κατεύθυνση, και διαφημίζοντας τη διάθεσή του για συναινέσεις με τα άλλα αστικά κόμματα ώστε να κατοχυρώνεται στον λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, έσπευσε να διορθώσει και τον Αδ. Γεωργιάδη, που ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ μπορεί τώρα να εκλέξει 180 βουλευτές και να καθορίσει μόνη της ουσιαστικά το περιεχόμενο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος. Οπως είπε ο Μητσοτάκης, η αναθεώρηση «θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις», επιμένοντας ότι είναι «πρακτικά αδύνατο να πάρει η ΝΔ 180 έδρες, ειδικά αν μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα». Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει αυτές τις «συναινέσεις», για ζητήματα όπως την αλλαγή της ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ κ.α., κρούοντας ανοικτές θύρες καθώς τα άλλα δυο κόμματα έχουν ήδη εκφραστεί θετικά, ενώ μόλις προχτές ο Θ. Δρίτσας, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε «παρών» στη σχετική συζήτηση.

Τέλος, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για «βασική» διαφορά, με βάση την οποία θα κλιμακωθούν τα παζάρια το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντάς την στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Και επιβεβαιώνοντας ότι τα όποια παζάρια γίνονται σε αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο, με βάση τα κριτήρια της σταθερότητας της λυκοσυμμαχίας, αποδέχθηκε την επισήμανση ότι «ο διεθνής παράγοντας θα ήθελε λύση», βάζοντας θέμα να καθοριστεί «ποιο θα είναι το εύρος των συζητήσεών μας» στο παζάρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μητσοτάκης έδωσε το επόμενο ραντεβού του με τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη θα επιδιώξει κατ' ιδίαν συνάντηση για «να δούμε πού βρισκόμαστε» προς μια «επανεκκίνηση» των συζητήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ
Αρχισαν τα «όργανα» μετά την ήττα

Στο φόντο της βαριάς εκλογικής ήττας, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σε αναζήτηση αφηγήματος μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Διακηρυγμένος στόχος είναι η διατήρησή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην τεθούν σε αμφισβήτηση η πρωτοκαθεδρία του στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία και ο συνολικός του ρόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρείται βέβαιη η αλλαγή στάσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με όξυνση της επιθετικής ρητορικής, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που αξιώνουν μεγαλύτερη επιθετικότητα απέναντι στο ΚΚΕ. Δηλωτικό είναι χτεσινό άρθρο της Μαρίας Ρεπούση, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαμαρτύρεται ότι το ΚΚΕ είναι στο απυρόβλητο!

Αν και η νέα εκλογική αναμέτρηση συγκρατεί προσώρας τις διαθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η γκρίνια και οι αλληλοκατηγορίες έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας μια γεύση του τι θα ακολουθήσει.

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του πρότεινε συγκεκριμένα στελέχη, νεότερης ηλικίας, που πρώτευσαν στη μάχη του σταυρού, όπως η Ε. Αχτσιόγλου, ο Αλ. Χαρίτσης και ο Ν. Ηλιόπουλος, να βγουν μπροστά, πλαισιώνοντας τον Αλ. Τσίπρα στη νέα προεκλογική εκστρατεία. Δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν ως υπόδειξη να τεθεί ο πρόεδρος του κόμματος υπό επιτροπεία στελεχών - δυνάμει διαδόχων του.

«Αηδιαστικές» έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Παπαδημούλη η Ρ. Δούρου. «Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», ανέφερε και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη αυτήν την ώρα την ονοματολογία.

Τον Δ. Παπαδημούλη αποδοκίμασε και ο Ν. Παππάς, λέγοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές ο κόσμος «περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες». Και πρόσθεσε ότι η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Μάλιστα ο Ν. Παππάς απέδωσε σε συμφέροντα και πολιτικά κέντρα επιδίωξη να βγάλουν τον Τσίπρα απ' τη μέση.

Ευθύνες στον Αλ. Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα χρέωσε και ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, δηλώνοντας ότι «τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ». Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο με το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός με τη σειρά του ανέφερε ότι δεν αποτελεί «ταμπού» το άνοιγμα της συζήτησης για την ηγεσία του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο».

Ορκίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα ορκίζεται ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς (πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), ο οποίος έλαβε και αποδέχθηκε τη σχετική εντολή. Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί αύριο Παρασκευή.

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
«Αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» και άλλα παραμύθια

Ανέκδοτα για «αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» διακινεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη επιχειρεί να παρουσιάσει εαυτόν ως τον «εναλλακτικό πόλο» απέναντι στη ΝΔ. Το κόμμα που την προηγούμενη τετραετία - για να μην πάμε πιο παλιά - υπερψήφισε το 70% των νόμων της ΝΔ...

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο είναι «να αποκτήσουμε επιτέλους μία ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση. Και επιμένω στη λέξη αξιόπιστη, διότι αυτό τελικά έλειψε από το περιεχόμενο και το ύφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Αξιοπιστία και συνέπεια», συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο και το «ενδοοικογενειακό» καβγαδάκι με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου εκτίμησε ότι «όλοι οι πολίτες έχουν κοινές αγωνίες (...) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τις υψηλές τιμές στη στέγαση, για τις αρρύθμιστες μορφές εργασίας, για τον πληθωρισμό, για την ακρίβεια, για το κοινωνικό κράτος, για το κράτος δικαίου». Στις παραπάνω αγωνίες, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τη σφραγίδα του με τη στάση του, τόσο την τελευταία τετραετία, όσο και προηγούμενα αλλά και την πολιτική του ως συμμέτοχου σε κυβερνήσεις: Υιοθετώντας μία προς μία τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, ψηφίζοντας από κοινού με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα «πράσινα» χαράτσια, όπως και το γενικευμένο φακέλωμα, και βέβαια με νόμους που έχουν δώσει «αέρα στα πανιά» των πλειστηριασμών. Εξάλλου, στο θέμα των πλειστηριασμών έχει δείξει και το πόσο «προοδευτική αντιπολίτευση» μπορεί να είναι, καταψηφίζοντας ξανά μαζί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Φλεβάρη, την τροπολογία του ΚΚΕ για την απαγόρευση πλειστηριασμών των λαϊκών σπιτιών.

Η στρατηγική σύμπλευση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι που δεν μπορεί να κρυφτεί, εξ ου και η πόρτα μένει ορθάνοιχτη για κάθε σενάριο που θα διασφαλίζει την αντιλαϊκή «σταθερότητα» της επόμενης μέρας και με όποιο ρόλο.

Ενδεικτική η τοποθέτηση της Κατερίνας Μπατζελή, μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σε διαδικτυακή εκπομπή, η οποία προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη «σταθερότητα» και την «αντιπολίτευση», στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν θα συζητήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ σε περίπτωση που μετά τις 25 Ιούνη λείπουν κάποιες έδρες από τη ΝΔ για να συγκροτήσει πλειοψηφία, απάντησε ότι «δεν το έχουμε σκεφτεί αυτό το θέμα»... σπεύδοντας να προσθέσει πως «η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία και όχι μόνο αυτοδυναμία, θέλει και 180. Δεν υπάρχουν "αν", είναι τι δηλώνουν».

EXIT POLLS
Νέα ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ καταγράφεται σε όλους τους χώρους και τις κοινωνικές ομάδες που μετρούνται στα exit polls, με τη σχετικότητα βέβαια που έχουν αυτές οι μετρήσεις. Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τα ευρήματα των exit polls του 2019 με αυτά των εκλογών της 21ης Μάη, το ΚΚΕ καταγράφει μεγάλη άνοδο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με ποσοστό 10,1%, από 6% στις αντίστοιχες έρευνες του 2019. Στην ίδια κατηγορία η ΝΔ κατέγραφε 38% το 2019 και τώρα 27,8%, σημειώνοντας πτώση 11 μονάδων. Το ΚΚΕ σχεδόν διπλασιάζει τις ψήφους του από φοιτητές, με 7%, από 4% το 2019, ενώ πάλι στους φοιτητές έχασαν σε σχέση με το 2019 η μεν ΝΔ 5,5 μονάδες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 7. Στους αγρότες το ΚΚΕ πήρε το 7,8% των ψήφων, από 5% το 2019, και στους ελεύθερους επαγγελματίες 6,2% από 5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ