ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Δύση «παίζει με τη φωτιά» με τα F-16, προειδοποιεί η Μόσχα

Ενώ η Ευρώπη αντιμετώπισε με «επιφύλαξη» το κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο των 12 σημείων

Γερμανικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς

Copyright 2023 The Associated

Γερμανικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς
Με μαζικά ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, με ουκρανικές επιθέσεις με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος και νέες ... «πυρηνικές προτροπές» κλιμακώνεται διαρκώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα που η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που σκοπεύει να στείλει στο Κίεβο, τα κράτη του ΝΑΤΟ συζητούν τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που σκοπεύουν να δώσουν στην Ουκρανία με τη μορφή «αμυντικών συμφωνιών», δένοντας ακόμα περισσότερο την Ουκρανία στο ευρωατλαντικό άρμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους»

Λίγες μέρες αφότου άρχισαν να μεταφέρονται ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρός της, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να ενταχθεί στο «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας, υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους».

Σε συνέντευξή του ο Λουκασένκο δήλωσε ότι πρέπει να είναι «στρατηγικά κατανοητό» πως το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν.

«Κανένας δεν είναι αντίθετος το Καζακστάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε εμείς με τη Ρωσία», ανέφερε.

«Αν κάποιος ανησυχεί (...) είναι πολύ απλό: Ενταχθείτε στο Ενωσιακό Κράτος Λευκορωσίας - Ρωσίας. Θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι μέλη του «Ενωσιακού Κράτους», μιας οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ένωσης. Την Κυριακή, στο μεταξύ, το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι άλλη μια μονάδα πυραυλικών συστημάτων S-400 έφθασε από τη Μόσχα και θα είναι σύντομα έτοιμη για μάχη.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάγιεφ, απάντησε ότι η χώρα του δεν σκέφτεται να ενταχθεί στο «Ενωσιακό Κράτος» και προτιμά «άλλες ενώσεις ολοκλήρωσης, κυρίως την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση» (στην οποία «πρώτο βιολί» είναι η Ρωσία), ενώ «δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε χτες τον νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Η Συνθήκη - στην οποία η Ρωσία είχε αναστείλει τη συμμετοχή της εδώ και χρόνια - έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών για τις χώρες που την υπέγραψαν, σε τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Δύση «παίζει με τη φωτιά» με τα F-16

Οι Δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά» μετά το πρόσφατο «πράσινο φως» των ΗΠΑ για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και μελλοντικές παραδόσεις F-16 στο Κίεβο, προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τους δορυφόρους τους στην ΕΕ», που θέλουν «να αποδυναμώσουν τη Ρωσία», σημείωσε. Μέσω της παράδοσης σύγχρονων όπλων στο Κίεβο, οι Δυτικοί θέλουν «να καταφέρουν στρατηγική ήττα» και «να διαμελίσουν» τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς η Βρετανία κι άλλοι Δυτικοί «σύμμαχοι» δεσμεύονται για περισσότερα όπλα.

Μιλώντας στο BBC, ο Α. Κέλιν σημείωσε ότι οι ενέργειες των χωρών του NATO, «ιδιαίτερα» της Βρετανίας, δημιουργούν τον κίνδυνο να παραταθεί και να δοθεί μια «νέα διάσταση» στον πόλεμο.

Η Ρωσία έχει «τεράστιους πόρους», σημείωσε, και, παρότι ο πόλεμος μαίνεται ήδη για πάνω από έναν χρόνο, η χώρα του δεν έχει ακόμη αρχίσει να «δρα πολύ σοβαρά», ανέφερε.

«Αργά ή γρήγορα βεβαίως η κλιμάκωση αυτή μπορεί να λάβει μια νέα διάσταση, την οποία δεν χρειαζόμαστε και δεν θέλουμε. Μπορούμε να συνάψουμε ειρήνη αύριο», ισχυρίστηκε.

Στο μεταξύ, ακόμη μια καταγγελία κατά της Βρετανίας, η οποία παρέδωσε στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έκαναν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώνοντας το Σάββατο ότι αναχαίτισαν δύο πυραύλους «Storm Shadow». Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν δύο πυραύλους «Storm Shadow» σε περιοχή κοντά στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα εξάλλου με δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Αμυνας στο AFP, η Ουκρανία απηύθυνε επίσημο αίτημα στη Γερμανία για την παράδοση πυραύλων Κρουζ αέρος - εδάφους, τύπου «Taurus», με βεληνεκές τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων.

«Πόρτα» από την Ευρώπη στο κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο

Η Κίνα θα καταβάλει συγκεκριμένες προσπάθειες για μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση, δήλωσε το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του Πεκίνου, Λι Χούι, ο οποίος ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της». Επίσης ευχαρίστησε την Κίνα «για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση».

Ο Κινέζος αξιωματούχος μετέφερε ένα σαφές μήνυμα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal»: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να παροτρύνουν για την άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στην κατοχή της Ρωσίας τα εδάφη που έχει κατακτήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Ο Λι Χούι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι στην Ουάσιγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τον πόλεμο πριν εξαπλωθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως «ειλικρινής» διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου του πόσο στενές σχέσεις έχει με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως η «ειρήνη» θα είναι εφικτή μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης είπε πως ο Λι ενημερώθηκε ότι «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από τις ΗΠΑ» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.

«Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πρωτοβουλία», δήλωσε άλλος διπλωμάτης.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κάλεσαν την Κίνα να συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά, να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας. Ζήτησαν επίσης από τον Λι να στηρίξει η Κίνα τις διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Καθώς ολοκληρωνόταν η περιοδεία του Λι στην Ευρώπη ο Ουκρανός Πρόεδρος σήμανε την «έναρξη» της ουκρανικής αντεπίθεσης διακηρύσσοντας ότι «ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει», ενώ σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, η προσπάθεια για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών είναι «έτοιμη» και θα μπορούσε να ξεκινήσει «αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα».

Πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Μεθοριακοί οικισμοί στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ βομβαρδίστηκαν χτες ταυτοχρόνως από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης της, συμπληρώνοντας ότι δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη Σεμπέκινο βομβαρδίστηκαν και τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ενώ οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Το Μπέλγκοροντ, το οποίο συνορεύει με την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από δυνάμεις του Κιέβου, ενώ την περασμένη βδομάδα, ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλη επιδρομή σε χωριά.

Τα χτυπήματα και οι επιθέσεις που δέχεται η Ρωσία στο έδαφός της πολλαπλασιάζονται. Δύο drones επιτέθηκαν το Σάββατο στον ρωσικό αγωγό πετρελαίου «Druzhba» στη ρωσική περιοχή Τβερ, ανέφερε η εφημερίδα «The Kommersant».

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της ρωσικής διοικητικής περιφέρειας Κουρσκ δήλωσε ότι ένας εργάτης σκοτώθηκε κοντά στο ρωσικό χωριό Πλέκοβο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, μετά από βομβαρδισμό της ουκρανικής πλευράς.

Το Σάββατο επίθεση με δύο drones προκάλεσε έκρηξη στην περιφέρεια Πσκοφ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, από την οποία υπέστη ζημιές κτίριο της διοίκησης ρωσικού πετρελαιαγωγού. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Λιτβίνοβο, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρριψε drones στο Κρασνοντάρ την ώρα που προσέγγιζαν το διυλιστήριο πετρελαίου Ιλσκι κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Το διυλιστήριο Ιλσκι, κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 6,6 εκατ. τόνων ετησίως, έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις αυτόν τον μήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε υψηλόβαθμους Αμερικανούς διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θέτει περιορισμούς στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και πιστεύουμε ότι η Κριμαία είναι Ουκρανία».

«Είναι ώρα η Ουάσιγκτον να μάθει ότι η όποια μορφή επιθετικότητας έναντι της Ρωσίας θα αντιμετωπίζεται με την ισχυρότερη δυνατή απάντηση», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Επικίνδυνη η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, όπου συγκεντρώνονται δυνάμεις για την ουκρανική «αντεπίθεση» και οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυαν τις αμυντικές θέσεις τους εντός και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε χτες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, προκειμένου να επιχειρήσει να ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου, σύντομα οι ρωσικές δυνάμεις θα βομβαρδίσουν τον πυρηνικό σταθμό και μετά θα ανακοινώσουν διαρροή ραδιενέργειας. Ετσι θα χρειαστεί να γίνει έρευνα από διεθνείς υπηρεσίες και κατά τη διάρκειά της όλες οι εχθροπραξίες θα παύσουν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει σταματήσει την προγραμματισμένη εναλλαγή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίοι εδρεύουν στον σταθμό.

Την ίδια ώρα, μαζικά πλήγματα με δεκάδες πυραύλους και drones δέχτηκε το Σαββατοκύριακο η Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις. Την Κυριακή το βράδυ το Κίεβο δέχτηκε «την μεγαλύτερη επίθεση με drones» από «τότε που άρχισε η εισβολή», με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές να ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν 52 από τα 54 drones - καμικάζι, εκ των οποίων «περισσότερα από 40» πάνω από την πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τη 14η ρωσική επίθεση με drones κατά του Κιέβου από τις αρχές Μάη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, χτυπήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές στις περιφέρειες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ιδίως στην περιφέρεια του Κιέβου.

Το Σάββατο το βράδυ είχε εξαπολυθεί νέα μαζική ρωσική επίθεση, με την ουκρανική πλευρά να ισχυρίζεται πως κατέρριψε πάνω από 40 drones - καμικάζι και πυραύλους που κατευθύνονταν στο Κίεβο.

Επίσης, χτες, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσική επίθεση με ιρανικής κατασκευής drones στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε κάποιες ζημιές στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ