ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερά συμπλήρωμα στην αντιλαϊκή πολιτική

INTIME NEWS

«Σοκ» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του χτες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του «STAR», υποστηρίζοντας ότι το αίτιο βρίσκεται στον τρόπο που επικοινώνησαν το μήνυμά τους και όχι στο μήνυμα καθαυτό, και στον «στρατηγικό εγκλωβισμό» τους στην πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που την απέρριπταν οι δυνάμεις στις οποίες η πρόταση αυτή απευθυνόταν. «Αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο», ισχυρίστηκε, επιμένοντας ότι για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε οι άλλοι, που δεν έβαλαν πλάτη στη δική του εκδοχή εγκλωβισμού του λαού.

Ισχυρίστηκε το αμίμητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο απ' αυτό που έχει η ΝΔ, όταν θέλει κανείς «κιάλι» για να δει τις διαφορές στη στρατηγική σύμπλευσή τους, η οποία αποτυπώθηκε και στα δεκάδες «εμβληματικά» νομοσχέδια που ψήφισαν από κοινού τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από το 50% στο σύνολο. Το παραδέχτηκε άλλωστε και στη συγκεκριμένη εμφάνισή του, επαναφέροντας τα περί «κοστολογημένων προγραμμάτων», τόσο όσο επιτρέπει δηλαδή η καπιταλιστική οικονομία και αντέχει ο προϋπολογισμός που σηκώνει άπειρες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Αλλά και επαναλαμβάνοντας προτάσεις για μεταρρυθμίσεις «που δεν έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος».

Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι ο λαός τάχα έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κίνδυνο παντοδυναμίας της ΝΔ, προσπερνώντας το πώς της έστρωσε το χαλί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που καλούσε τον λαό που διεκδικούσε να «λογαριαστεί μετά» με την αντιλαϊκή πολιτική που ο ίδιος προσυπέγραφε, στηρίζοντας στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια της ...επικίνδυνης ΝΔ.

Οπως ακριβώς συνέβη με τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους οποίους έχυσε κροκοδείλια δάκρυα ο Αλ. Τσίπρας, ξιφουλκώντας κατά της ανάλγητης ΝΔ, αλλά ξεχνώντας ότι το κόμμα του είχε συνδράμει με τη σιωπή του στην απόρριψη απ' τη ΝΔ της πρότασης του ΚΚΕ που έδινε λύση στο πρόβλημα.

Ενώ υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα της δεξιάς» και μίλησε για εργασιακή ανασφάλεια, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τους πλειστηριασμούς και για την ακρίβεια. Προβλήματα που βασανίζουν τον λαό και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση έχει λερωμένη τη φωλιά του, ως μόνιμο «συμπλήρωμα» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εκανε ακόμα λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, φροντίζοντας... να τις επαναλάβει, επιμένοντας να απευθύνεται σε αυτούς σε μια προσπάθεια αλίευσης ψήφων στα φασιστικά βρωμόνερα.

Παραδέχτηκε ότι η πρώτη του σκέψη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί, ταύτισε όμως αυτή την επιλογή με «λιποταξία», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τι μέλει γενέσθαι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τώρα προέχουν οι εκλογές, ωστόσο υπονόησε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε τότε, επαναλαμβάνοντας τα περί «μη λιποταξίας» κ.ο.κ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη του τον παραχαράκτη της Ιστορίας, Μαραντζίδη

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει:

«Οι αντιστασιακοί, οι μαχητές του ΔΣΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οικογένειές τους δεν εκπλήσσονται από την κατρακύλα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την ευκολία με την οποία περνάει από την καπηλεία της αντιστασιακής δράσης της περιόδου της Κατοχής στο σφιχταγκάλιασμα με επιφανείς αντικομμουνιστές και παραχαράκτες της Ιστορίας. Εχει διαπρέψει άλλωστε επιχειρώντας, με επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους μαρτυρίου, να καπηλευτεί τους αγώνες του λαού μας την περίοδο της φασιστικής Κατοχής, όταν οργανωμένος στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ έγραψε το αθάνατο απελευθερωτικό έπος δίνοντας το αίμα του, όταν συσπειρώθηκε με το ΚΚΕ, που σάλπισε, καθοδήγησε και οργάνωσε την Αντίσταση, ενώ όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος χαρακτήριζε "τρέλα" το να τα βάλει κανείς με την πανίσχυρη ναζιστική μηχανή καλώντας τον λαό σε υποταγή. Ετσι, αφού προεκλογικά έκλεισε το μάτι στους "παραπλανημένους" ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, βάζει τώρα επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας τον ιστορικό Μαραντζίδη.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση και που στήριξε ως αντιπολίτευση, ψηφίζοντας το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, υπηρέτησε τις απαιτήσεις των απογόνων των αστών εκείνης της περιόδου, ταυτόχρονα επεδίωκε κάλπικα να εμφανίζεται ως συνεχιστής της λαϊκής αντιστασιακής απελευθερωτικής πάλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται την πρόοδο και αυτοαποκαλείται αριστερός, δεν δίστασε να κάνει συναντήσεις με αντικομμουνιστές και ακροδεξιούς με φασίζουσες απόψεις, που αποκαλούν τους ηρωικούς αγωνιστές "κομμουνιστοσυμμορίτες", ούτε και να πάρει μέρος στην υποδοχή των φασιστών του Αζόφ στη Βουλή.

Τώρα ο Τσίπρας κάνει ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα τοποθετώντας σε θέση ευθύνης στο κόμμα του τον Μαραντζίδη, ο οποίος έχει αφιερώσει τη δράση του στην παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι θιασώτης της θεωρίας των δύο άκρων, ταυτίζοντας τον φασισμό με τον κομμουνισμό που αθωώνει τον φασισμό. Αμαυρώνει τον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού, ως εχθρός της ΕΣΣΔ του σοσιαλισμού και των Κομμουνιστικών Κομμάτων που μπήκαν επικεφαλής του απελευθερωτικού αγώνα, που σήκωσαν το κύριο βάρος του τιτάνιου αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Απαξιώνει τα αντιστασιακά κινήματα των άλλων λαών στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης και τον μεγαλειώδη απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, που έχει γραφτεί με αίμα συκοφαντώντας με ασύστολα ψεύδη το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αθωώνει τα τάγματα ασφαλείας και τον άθλιο ρόλο τους ενάντια στο ΕΑΜικό απελευθερωτικό λαϊκό κίνημα και στον ΕΛΑΣ. Ενώ την ίδια έχθρα εκδηλώνει και στον αγώνα του ΔΣΕ.

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι Πολιτικοί Πρόσφυγες, οι απόγονοι δεν ξεχνούμε ούτε την καπηλεία των αγώνων του λαού, ούτε τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους παραχαράκτες της Ιστορίας. Θα δώσουμε απάντηση στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ενισχύοντας το ΚΚΕ που και σήμερα, όπως και τότε την περίοδο 1940-1949, στέκεται αταλάντευτα στήριγμα για τον λαό και οργανωτής της πάλης του απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, στις στρατηγικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στις οποίες είναι δεσμευμένα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού».

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
«Χαρτοπόλεμος» για τους φόρους, για να κρύψουν τη σύμπλευση

Εναν «χαρτοπόλεμο» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη φορολογία πυροδότησε τοποθέτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ελ. Χρονοπούλου, ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη». Για «κρυφό πρόγραμμα» έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ από την πλευρά της η Ελ. Χρονοπούλου έκανε λόγο για «σαρδάμ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση» στα «διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, 5%». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως «στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν».

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα, δηλαδή, καθώς: Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στα μερίσματα των μετόχων, τη μείωσή της εφάρμοσε πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Το δε ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες και έχει βάλει φαρδιά πλατιά τη δική του «τζίφρα» σε μια σειρά μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, «αναπτυξιακούς» νόμους κ.λπ. Δεν χρειάζεται άλλωστε περαιτέρω σχολιασμό το ότι σε καμία πλευρά της συζήτησης, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από κανένα άλλο αστικό κόμμα, δεν μπαίνει η προκλητική φοροασυλία των εφοπλιστών...

Οσο για το κατά πόσον δεν θα επιβάλουν φόρους στους επαγγελματίες - όπως ισχυρίζονται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - έχουν ήδη δοκιμαστεί στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, όπου εκτίναξαν τη φορολογία των επαγγελματιών σε συνθήκες γενικευμένης αναδουλειάς (φορολόγηση από το 1ο ευρώ, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου στο 100% κ.ά.). Την ίδια στιγμή είναι δεσμευμένοι ήδη από το «πρόγραμμα» που καταγράφεται από τις «συστάσεις» της Κομισιόν και προβλέπει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της «φορολογικής συμμόρφωσης», με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αρση ασυλίας για Σπυράκη και Γεωργούλη

Αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα και δημοσιεύτηκε χτες από την επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. Η εισήγηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων αναμένεται να εγκριθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η άρση της ασυλίας είχε ζητηθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από τις 15 Δεκέμβρη 2022, στο πλαίσιο έρευνας για «εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων» της ΕΕ. Επίσης, χτες, η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την άρση ασυλίας και του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη για την υπόθεση κακοποίησης σε βάρος της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Χρονοπούλου. Η άρση της ασυλίας θα τεθεί κι αυτή στην Ολομέλεια, κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ