ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόκληση στον λαό οι φιέστες του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την κρουαζιέρα

Την κακοστημένη φιέστα που έστησε το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, με «χορευτικά» και κεράσματα, με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια χρησιμοποιώντας ως επιβατικό σταθμό και την ανακαινισμένη αποθήκη 8, σχολιάζει με δήλωσή του ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ.

Ο Β. Τομπουλίδης μιλά για «cringe» φιέστες που αποδεικνύουν ότι «η δημοτική αρχή της πόλης είναι πολύ μακριά και εκτός τόπου και χρόνου από τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα του λαού της Θεσσαλονίκης. Εδώ και χρόνια από τη μια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους αγωνιούν για την ενίσχυση του τουρισμού πολυτελείας, τη λειτουργία της πόλης προς το συμφέρον των κερδών, των μεγάλων tour operators και των ξενοδοχειακών ομίλων.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της πόλης μας συνεχίζουν να βιώνουν μια βαρβαρότητα στην καθημερινότητά τους, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων σε αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του δήμου ακόμα και του κέντρου της πόλης δεν βλέπουν το εισόδημά τους να αυξάνεται από τους χιλιάδες τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που κατευθύνονται κυρίως σε συγκεκριμένες αγορές και πολυκαταστήματα. Αντίθετα συνεχίζουν να γονατίζουν από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας (ενοίκια, Ενέργεια κ.ά.), τη μείωση της κατανάλωσης από την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, την ώρα που βρίσκουν χρόνο για να μοιράζουν κουλούρια, δεν βρίσκουν ούτε ένα λεπτό να αφιερώσουν για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα στην καθαριότητα, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλείψεων σε προσωπικό. Δεν βρίσκουν ούτε ένα ευρώ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα για να μην σακατεύονται. Δεν θεωρούν σημαντικό να βρεθούν μαζί με τον λαό εκεί που χάνονται λαϊκές κατοικίες από πλειστηριασμούς».

Τονίζει επίσης ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης «Απαιτεί και μπορεί να διεκδικήσει οργανωμένα, συλλογικά μαζί με την αύξηση και την προστασία των εισοδημάτων του και της περιουσίας του, να ζει και σε μια πιο ανθρώπινη πόλη, που θα μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του σε μόρφωση, υγεία, αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή. Μονόδρομος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγανάκτηση για τα «πανηγύρια» όσων έχουν ευθύνη για τη γέφυρα Σερβίων

Στην κυκλοφορία ξανά μετά από 79 μέρες

Σε κυκλοφορία δόθηκε και πάλι, μετά από 79 μέρες που παρέμενε κλειστή, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, η οποία είχε κλείσει με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκτάκτως εργασίες συντήρησής της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, επιτρέπεται η διέλευση μόνο των επιβατηγών αυτοκινήτων και κάθε είδους οχήματος με μεικτό βάρος μικρότερο των 3,5 τόνων και μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Η ρύθμιση της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να γίνεται με φανάρι που έχει τοποθετηθεί στις δύο πλευρές της γέφυρας και την ευθύνη της επιτήρησης έχει αναλάβει η Τροχαία Κοζάνης. Η διέλευση των λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων θα συνεχίσει να γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς, όπως γινόταν και το προηγούμενο διάστημα.

Οι εργασίες συντήρησης της γέφυρας συνεχίζονται, τα συνεργεία εργάζονται στον πέμπτο και έκτο πρόβολο προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

«Οι τυμπανοκρουσίες από όλους αυτούς που έχουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση με τη γέφυρα, που οδήγησε και οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και μαθητές μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί», σημειώνει σε σχόλιό της η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τονίζοντας πως δεν ήταν μοιραίο η γέφυρα να κλείσει, αφού με εντοπισμένα προβλήματα εδώ και χρόνια δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο συντήρησης μέχρι που η γέφυρα έκλεισε με εισαγγελική παρέμβαση.

Παράλληλα, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι πέρασαν 3 μήνες από το κλείσιμο της γέφυρας, όλοι αυτοί που επλήγησαν με σοβαρές συνέπειες δεν έχουν λάβει καμία στήριξη για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν παρά τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση στις δομές Υγείας της ευρύτερης περιοχής παραμένει σε τραγική κατάσταση για τις ανάγκες του λαού.

Η ΤΕ Κοζάνης καλεί τους φορείς, τα σωματεία και τον λαό της περιοχής όπως το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και απαίτησαν με την πάλη τους και τους αγώνες τους την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας, να συνεχίσουν και τώρα χωρίς κανέναν εφησυχασμό και εναπόθεση ελπίδων σε επίδοξους σωτήρες.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Οδηγία - ασυλία για τα μονοπώλια, που θα ... αυτοελέγχονται!

Το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» θυμίζει η πρόταση Οδηγίας που συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και με την οποία επιχειρείται η εισαγωγή ενός συστήματος «υποχρεωτικής» δέουσας επιμέλειας των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε η λειτουργία και οι δραστηριότητές τους να μην έχουν δήθεν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η βασική φιλοσοφία της Οδηγίας είναι ένα «ξέπλυμα» των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι, υποβάλλοντας σχέδια που θα καταστρώνουν μόνοι τους, απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη (αρκεί να έχουν καταβάλει τη «δέουσα προσπάθεια», επιπλέον τα αστικά κράτη απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης ελέγχων και επιβολής κυρώσεων, και τέλος οι όμιλοι θα διαφημίζονται με τη «βούλα» της ΕΕ σαν δήθεν φιλοπεριβαλλοντικοί και φιλεργατικοί απέναντι στους αντίπαλους ομίλους, τους οποίους μαζί με την ΕΕ και αστικά κράτη θα κατηγορούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, παιδική και καταναγκαστική εργασία κ.ά.

Μοναδική τους υποχρέωση, να παρακολουθούν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων δέουσας επιμέλειας. Δηλαδή να ελέγχουν και να αξιολογούν τον εαυτό τους, να επαληθεύουν ότι εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας και ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις έχουν πράγματι αποτραπεί ή τερματιστεί!

Δηλωτικό του κενού περιεχομένου της Οδηγίας είναι το εξής απόσπασμα στην αιτιολογική έκθεση: «Η παρούσα Οδηγία δεν θα πρέπει να απαιτεί από τις εταιρείες να εγγυώνται σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ αρνητικές επιπτώσεις ή ότι θα σταματήσουν. (...) Ως εκ τούτου, οι κύριες υποχρεώσεις στην παρούσα Οδηγία θα πρέπει να είναι "υποχρεώσεις δέουσας προσπάθειας". Η εταιρεία θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων, υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης, και τα οποία είναι αναλογικά και ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας και την πιθανότητα των δυσμενών επιπτώσεων, καθώς και το μέγεθος, τους πόρους και τις δυνατότητες της εταιρείας». Και, παρακάτω, η αναφορά ότι η διαδικασία δέουσας επιμέλειας «που ορίζεται στην παρούσα Οδηγία θα πρέπει να καλύπτει τα έξι βήματα που ορίζονται από την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια για υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά».

Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, ακόμα κι αυτή η κενού περιεχομένου υποχρέωση αφορά εταιρείες οι οποίες απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, καθώς επίσης εταιρείες σε ορισμένους τομείς που θεωρούνται αυξημένης επικινδυνότητας οι οποίες δεν πληρούν και τα παραπάνω δύο όρια, αλλά έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους και καθαρό κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και άνω. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (στις οποίες, με βάση τους ορισμούς της ΕΕ, περιλαμβάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις) δεν εμπίπτουν άμεσα στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης.

Επιπλέον η έκθεση, σκιαγραφώντας και την «αβεβαιότητα» στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, ζητάει σε επίπεδο ΕΕ μια ετήσια αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των εταιρειών σε δυσμενή σενάρια. Αφήνει έτσι άλλο ένα παραθυράκι για τη μη εφαρμογή ακόμη κι αυτών των μέτρων - κοροϊδία της Οδηγίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε:

«Η Οδηγία αποτελεί μνημείο ασυλίας για τα μονοπώλια. Η ΕΕ ξεπλένει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους απαλλάσσει ακόμα και από οποιαδήποτε τυπική επίπτωση ή κύρωση για το γεγονός ότι, κυνηγώντας τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, προωθούν την εργασιακή γαλέρα ενάντια στους εργαζόμενους, τα εργοδοτικά εγκλήματα, την καταλήστευση των πελατών τους και τη λεηλασία του περιβάλλοντος.

Το καπιταλιστικό κράτος, και με τη βούλα της Οδηγίας, εκχωρεί κάθε υποχρέωση ελέγχου των ομίλων στους ίδιους. Κατά το "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει", είναι αυτοί που αυτοαξιολογούνται, αυτοελέγχονται και παίρνουν διαπιστευτήρια "δέουσας προσπάθειας", έως και βεβαιώσεις τήρησης "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προς αυτοδιαφήμιση έναντι των ανταγωνιστών τους. Στην ίδια Οδηγία προβλέπεται ότι οι "διευθυντές των εταιρειών" είναι υπεύθυνοι να ελέγξουν την εταιρεία τους.... Μιλάμε δηλαδή για προκλητικό εμπαιγμό του λαού.

Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι, ο λαός μπορούν να δώσουν απάντηση στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και στα κόμματά τους, θέτοντας ως κριτήριο το δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Ευχές

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ εκφράζει τις θερμότερες ευχές της στους συντρόφους Μαρία Κομνηνάκα και Μάριο Ψυλλίδη για τη γέννηση της κόρης τους. Τους ευχόμαστε ολόψυχα να τους ζήσει και να χαρούν τη νέα τους ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ