ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»
Ενας ακόμα νεκρός και καθημερινοί τραυματίες στη μάχη του μεροκάματου

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με μπαράζ εργατικών «ατυχημάτων», ο απολογισμός των οποίων είναι ένας νεκρός οικοδόμος και κάμποσοι τραυματίες σε διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες, μπήκε ο Ιούνης, σε συνέχεια του Μάη που «έκλεισε» με το τραγικό «δυστύχημα» στη Ζώνη του Περάματος.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει σωρεία περιστατικών, στα οποία αποτυπώνονται η έλλειψη μέτρων προστασίας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της εντατικοποίησης, των ελλείψεων σε μέτρα υγείας και ασφάλειας και της «ασυλίας» που απολαμβάνει η εργοδοσία για να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς.

Δύο νεκροί σε τρεις μήνες στη Σαντορίνη

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε την Πέμπτη 1η Ιούνη, στη Σαντορίνη, όταν 37χρονος εργαζόμενος σε οικοδομή σκοτώθηκε, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, αφού υποχώρησε κιγκλίδωμα πάνω στο οποίο στηριζόταν. Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Θήρας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τον δεύτερο εργαζόμενο που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στο νησί, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

«Κάθε χρόνο στο νησί μας έχουμε πληθώρα εργατικών "ατυχημάτων", ειδικά τις παραμονές του ανοίγματος του τουρισμού, όπου όλοι τρέχουν να προλάβουν και τα οικοδομικά συνεργεία δέχονται πιέσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μεταφράζονται σε εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. «Δεν πρόκειται για "ατυχή" γεγονότα. Δεν αποτελούν αναπόφευκτο "φυσικό φαινόμενο" ούτε συμπτώσεις», ξεκαθαρίζει. Δίπλα στα αιτήματά του για τα μέτρα προστασίας, το Συνδικάτο διεκδικεί την επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας στη Σαντορίνη «τόσο για τον έλεγχο στους όρους εργασίας που επιβάλλει η εργοδοτική ασυδοσία (εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό κ.λπ.) όσο και για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας».

Μέτρα για να πραγματοποιούνται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς σε όλη την επικράτεια απαιτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αναδεικνύοντας τις ευθύνες του υπουργείου Εργασίας για την παραπάνω κατάσταση. Επίσης, καταγγέλλει το γεγονός ότι το υπουργείο «αρνείται να κηρύξει τη Συλλογική μας Σύμβαση Εργασίας ως καθολική και υποχρεωτική ώστε να εξασφαλίσει ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου ένα δίχτυ ασφάλειας στο μεροκάματο, να μη γίνεται έρμαιο της αχόρταγης δίψας των αφεντικών για τα κέρδη τους».

Εργάτες κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα στο Ανυδρο Στυλίδας

Νέο εργατικό «ατύχημα» με δύο εργαζομένους να παθαίνουν ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών σημειώθηκε την Παρασκευή 2 Ιούνη στο χωριό Ανυδρο Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, οι δύο εργαζόμενοι, ηλικίας 39 και 43 αντίστοιχα, κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην κοινότητα Ανυδρου του δήμου Στυλίδας, όταν, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία, οικίσκος που μετέφεραν ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Οι δύο εργαζόμενοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο 39χρονος παρέμεινε για νοσηλεία, καθώς είχε υποστεί εγκαύματα στα άκρα.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τραυματισμοί σε απανωτά «ατυχήματα»

Ενας ναυτεργάτης, δόκιμος μηχανικός, που πραγματοποιούσε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «AQUA BLUE» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEA JETS», ακρωτηριάστηκε την Πέμπτη 1 Ιούνη, έχασε τον δείκτη του αριστερού χεριού του, κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλοίο που βρίσκεται σε ναυπηγείο της Ελευσίνας. Αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πραγματοποίησε παρέμβαση στο πλοίο, καταγγέλλοντας «ανυπαρξία ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η έλλειψη προφυλακτήρα στην ηλεκτρική βούρτσα καθαρισμού, η οποία συνέβαλε στον ακρωτηριασμό του ναυτεργάτη».

Στο μεταξύ, δύο ακόμα «ατυχήματα» με διανομείς σημειώθηκαν την Κυριακή 4 Ιούνη σε Λαύριο και Κερατέα. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των διανομέων, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στις τουριστικές περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κίνδυνος μεγαλώνει σημαντικά». Παράλληλα, αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή και των λιγοστών τοπικών μονάδων του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, καθώς ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε στο Λαύριο «ήταν για περισσότερο από μία ώρα πεσμένος στο έδαφος να περιμένει το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει, ενώ στο νοσοκομείο έφθασε τουλάχιστον δυόμισι ώρες μετά το ατύχημα».

Τον τραυματισμό εργαζόμενης, την Πέμπτη 1 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Ηλιούπολης. Η εργαζόμενη έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο οδόστρωμα και να χρειαστεί να διακομισθεί σε νοσοκομείο και να νοσηλευθεί.

Στο δάχτυλο ακρωτηριάστηκε την περασμένη Πέμπτη εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του ατυχήματος και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις των μέτρων ασφάλειας.

Εργαζόμενοι ΟΤΑ: «Μέρα δράσης» στις 15 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη

Ο κατάλογος των «ατυχημάτων» ειδικά στους δήμους δεν έχει τέλος, καθώς στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών, δύο ακόμα εργαζόμενοι τραυματίστηκαν την ώρα της δουλειάς. Συγκεκριμένα, εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Καλαμαριάς τραυματίστηκε όταν απορριμματοφόρο έπεσε σε λακκούβα, ύστερα από καθίζηση που παρουσίασε το οδόστρωμα. Λίγο αργότερα, με κάταγμα στον καρπό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» συνοδός απορριμματοφόρου, υπάλληλος του δήμου Ωραιοκάστρου, όταν έπεσε από το όχημα που βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να πέσει στον δρόμο και να χτυπήσει στο χέρι και στο πόδι.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους, με τη συσπείρωση στα σωματεία που δεν είναι εργοδοτικά - κυβερνητικά και τον αγώνα τους, να βάλουν τέλος στις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας των δημάρχων. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Πέμπτη 15/6 θα είναι μέρα δράσης στα αμαξοστάσια των δήμων. Για να εκφραστεί αγωνιστικά η απόφαση των εργαζομένων να μην επιτρέψουν να γίνουν οι χώροι δουλειάς «κοιλάδες των Τεμπών». Για διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των διανομέων στον επισιτισμό και τις ταχυμεταφορές οργανώνουν αύριο, Πέμπτη (10 π.μ.), τα Συνδικάτα Ιδιωτικού Τομέα και Τουρισμού - Επισιτισμού Μεσσηνίας, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο των ντελιβεράδων.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Φωτιά το Σάββατο σε μονάδα παραγωγής θειικού οξέος

Με τον κίνδυνο σοβαρού «ατυχήματος» ήρθαν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, καθώς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σήμανε συναγερμός για φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Η φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, περίπου στις 1.15 π.μ., χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις. Στο περιστατικό επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η φωτιά ξέσπασε στη μονάδα παραγωγής θειικού οξέος, μία πολύπαθη μονάδα, με αρκετά εργατικά «ατυχήματα» στο παρελθόν, ενώ μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει στείλει έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο με εγκαύματα από ισχυρό οξύ και δεκάδες άλλους τραυματίες από εισπνοή τοξικών αερίων που είχαν διαρρεύσει.

Επείγοντα μέτρα για να μην έχουμε νέα «κοιλάδα των Τεμπών»

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, το περιστατικό αποτελεί συνέχεια πληθώρας εργατικών «ατυχημάτων» - και μάλιστα ενός θανατηφόρου πέρυσι τον Δεκέμβρη - που συμβαίνουν στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

Αναδεικνύει τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και πρόληψης, τα οποία - όπως σημειώνει - αντιμετωπίζονται σαν «κόστος».

Η ΤΕ Καβάλας θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό, δεδομένου ότι ελάχιστα έγιναν γνωστά γύρω από αυτό: Αν δόθηκε «σιγή ασυρμάτου», αν υπήρξε ανάγκη για ιατρική βοήθεια σε εργαζόμενους και κατά πόσο τηρούνται διαδικασίες εκκένωσης στη μονάδα και συνολικά στις εγκαταστάσεις.

Επίσης, απαιτεί ενημέρωση σχετικά με το αν είναι σε τέτοιο βαθμό απαρχαιωμένος και λειψά συντηρημένος ο μηχανολογικός εξοπλισμός (και όχι μόνο) των εγκαταστάσεων, ώστε να συμβαίνουν κάθε τόσο περιστατικά - αποτελέσματα διαβρώσεων.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι για να μην υπάρξει νέα «κοιλάδα των Τεμπών» στα Λιπάσματα Καβάλας απαιτούνται άμεσα επείγοντα μέτρα, όπως:

Να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και συμβάσεις με δικαιώματα. Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εκατοντάδων εργαζομένων του εργοστασίου, καθώς και των εργολαβικών. Να παρθούν μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Και προσθέτει: «Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιπολιτευτικές τους κορόνες "για τα μάτια του κόσμου" όχι μόνο δεν τα διασφαλίζουν, αλλά εγγυώνται τη συνέχεια του εγκλήματος. Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων μπορούν να κερδίσουν συνθήκες ώστε να ξέρουν οι οικογένειές τους ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τη βάρδια. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις».

ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο εργαζόμενου επιτέλους σήμερα η δίκη

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να εκδικαστεί από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η υπόθεση που αφορά τον θάνατο ενός εργαζόμενου σε εργατικό «ατύχημα» στη Ζώνη, στις 20 Μαΐου 2019. Τέσσερα χρόνια μετά, η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη περιμένει ακόμα να εκδικαστεί η υπόθεση σε πρώτο βαθμό! Η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές μετά από αίτημα των κατηγορουμένων, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Το αποτέλεσμα είναι η σύζυγος και το 18χρονο σήμερα παιδί του να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και να αντιμετωπίζουν, εκτός από τον τραγικό χαμό του δικού τους ανθρώπου, και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο 42χρονος εργάτης από τη Ρουμανία δούλευε στο ναυπηγείο «ΑΤΛΑΣ», ως μέλος του συνεργείου «Μπαϊρακτάρης». Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αποξήλωσης σκαλωσιάς, που ήταν τοποθετημένη περιμετρικά σε ιδιωτική θαλαμηγό, όταν έπεσε στο έδαφος από μεγάλο ύψος, με τους συναδέλφους του να καταγγέλλουν ότι στο σημείο από το οποίο έπεσε, δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας είχε προκηρύξει αμέσως μετά το δυστύχημα απεργιακή κινητοποίηση, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για μέτρα προστασίας και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι τις μέρες εκείνες η μεικτή Επιτροπή δεν κατάφερε να κάνει έλεγχο στη Ζώνη, γιατί δύο μέλη της, επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, είχαν σταλεί για ελέγχους στη Ρόδο, καθώς η ίδια υπηρεσία που δεν έχει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τους ελέγχους στον Πειραιά «μπαλώνει τρύπες» και στα νησιά.

Οπως επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο και το πρόσφατο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα εργαζόμενο, η έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχων στη Ζώνη εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, τη ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, και η περίπτωση του εργάτη που σκοτώθηκε το 2019, δείχνει τον δικαστικό Γολγοθά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των θυμάτων, με την εργοδοσία να ζητά τη μια αναβολή μετά την άλλη και την εκδίκαση της υπόθεσης να καθυστερεί για χρόνια, την ίδια στιγμή που τα δικαστήρια δουλεύουν «υπερωρίες», Σαββατοκύριακα και αργίες όταν πρόκειται να βγάλουν «παράνομες» απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ