Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο εργαζόμενου επιτέλους σήμερα η δίκη

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να εκδικαστεί από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η υπόθεση που αφορά τον θάνατο ενός εργαζόμενου σε εργατικό «ατύχημα» στη Ζώνη, στις 20 Μαΐου 2019. Τέσσερα χρόνια μετά, η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη περιμένει ακόμα να εκδικαστεί η υπόθεση σε πρώτο βαθμό! Η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές μετά από αίτημα των κατηγορουμένων, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Το αποτέλεσμα είναι η σύζυγος και το 18χρονο σήμερα παιδί του να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και να αντιμετωπίζουν, εκτός από τον τραγικό χαμό του δικού τους ανθρώπου, και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο 42χρονος εργάτης από τη Ρουμανία δούλευε στο ναυπηγείο «ΑΤΛΑΣ», ως μέλος του συνεργείου «Μπαϊρακτάρης». Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αποξήλωσης σκαλωσιάς, που ήταν τοποθετημένη περιμετρικά σε ιδιωτική θαλαμηγό, όταν έπεσε στο έδαφος από μεγάλο ύψος, με τους συναδέλφους του να καταγγέλλουν ότι στο σημείο από το οποίο έπεσε, δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας είχε προκηρύξει αμέσως μετά το δυστύχημα απεργιακή κινητοποίηση, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για μέτρα προστασίας και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι τις μέρες εκείνες η μεικτή Επιτροπή δεν κατάφερε να κάνει έλεγχο στη Ζώνη, γιατί δύο μέλη της, επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, είχαν σταλεί για ελέγχους στη Ρόδο, καθώς η ίδια υπηρεσία που δεν έχει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τους ελέγχους στον Πειραιά «μπαλώνει τρύπες» και στα νησιά.

Οπως επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο και το πρόσφατο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα εργαζόμενο, η έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχων στη Ζώνη εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, τη ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, και η περίπτωση του εργάτη που σκοτώθηκε το 2019, δείχνει τον δικαστικό Γολγοθά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των θυμάτων, με την εργοδοσία να ζητά τη μια αναβολή μετά την άλλη και την εκδίκαση της υπόθεσης να καθυστερεί για χρόνια, την ίδια στιγμή που τα δικαστήρια δουλεύουν «υπερωρίες», Σαββατοκύριακα και αργίες όταν πρόκειται να βγάλουν «παράνομες» απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ