Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οργανώνονται και διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% για τις μεγάλες καταστροφές

Μεγάλες οι καταστροφές και στην Πέλλα
Μεγάλες οι καταστροφές και στην Πέλλα
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες, που είδαν τις προηγούμενες μέρες να καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τις βροχοπτώσεις, παίρνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, βάζοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, καθώς και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Ετσι, μετά την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας την προηγούμενη Πέμπτη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, τη σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες της Αγιάς, που θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αύριο, Πέμπτη 8 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα «Χατζάκος», αλλά και οι αγρότες του Τυρνάβου, που θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη μέσα στις επόμενες μέρες. Παρόμοια σύσκεψη έκαναν το Σάββατο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς και Πουρίου του νομού Μαγνησίας, όπου αποφασίστηκε να βρίσκονται οι αγρότες σε εγρήγορση για κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν

Το ζήτημα των καταστροφών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι διαχρονικά ένα κρίσιμο ζήτημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Ετσι, χιλιάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν ήδη επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν παρουσιάστηκαν φέτος εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης» και των «ακραίων καιρικών φαινομένων», όπως ισχυρίζονται στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνοδεύουν μόνιμα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και είναι διαχρονικό στοιχείο της μάχης που δίνουν για την επιβίωσή τους, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται με ταχύτητα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Την ίδια ώρα, και με δεδομένες τις συχνές καταστροφές, στα συρτάρια βρίσκονται τα σχέδια για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, σχέδια που θα ενισχύσουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλά και η αύξηση των ασφάλιστρων.

Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, άνοιξε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στον νομό Λάρισας, ο οποίος πριν από μια βδομάδα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε κυνικά: «Εχει ξεκινήσει μία διαδικασία αναθεώρησης του ΕΛΓΑ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αναθεώρηση θα λάβει χώρα με την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης. Αλλά, πέραν τούτου, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ολοκλήρωση μιας τέτοιας αναλογιστικής μελέτης (...) συνεπάγεται και αύξηση του ασφαλίστρου».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες καλούν τους αγρότες να είναι σε εγρήγορση ώστε να βάλουν φρένο στα σχέδια αυτά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για ιδιωτικές ασφάλειες.

Σήμερα η διαμαρτυρία στη Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», απαιτώντας κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα που πολλοί παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία, για άλλη μια χρονιά, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και πολύ περισσότερο να ζήσουν τις οικογένειές τους, το Σαββατοκύριακο ήρθε νέο καταστροφικό πλήγμα. Μετά τον κάμπο των Γιαννιτσών, η βροχή και το χαλάζι έπληξαν την Αραβησσό και το Αχλαδοχώρι Πέλλας και χωριά του δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες.

Η χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το Σάββατο, προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες με καλαμπόκι, βαμβάκι, αμπέλια και ελιές μεταξύ των χωριών Δημητριτσίου και Αμπέλων αλλά και στην Τριανταφυλλιά Σερρών.

Στην Αραβησσό και το Αχλαδοχώρι Πέλλας, το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν καταρρακτώδης βροχή και σφοδρή χαλαζόπτωση, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις αναμενόμενες παραγωγές των δενδροκαλλιεργειών της περιοχής (ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.λπ.) που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ η μεγάλη ποσότητα του νερού από την έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα τόσο σε χωράφια, όσο και στις επιχειρήσεις της περιοχής, στα νοικοκυριά και στις υποδομές (οδικό δίκτυο, αγροτικό δίκτυο, δίκτυο ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.).

ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ: Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι οι καταστροφές αυτές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. «Η πολυδιαφημιζόμενη και χρυσοπληρωμένη αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ, για άλλη μια φορά, δεν λειτούργησε. Η απουσία ενός νέου, σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, που θα είναι ικανό να δέχεται μεγάλο όγκο νερού, οδήγησε στο να μετατραπούν μεγάλες εκτάσεις σε λίμνη, αλλά και επιχειρήσεις να υποστούν σοβαρές ζημιές από τα λασπόνερα», σημειώνει.

Θυμίζει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε θέσει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, ωστόσο όμως η ιεράρχηση των παρεμβάσεων και έργων γίνεται με βάση την προσέγγιση κόστους - οφέλους. «Ετσι κάθε έργο κρίνεται κατά πόσο είναι ώριμο όχι από τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Μια τέτοια ιεράρχηση είναι επικίνδυνη για τον λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, στην καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας», τονίζει.

Σημειώνει τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και ξεκαθαρίζει πως «το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τον λαό, για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων».

Λακωνία: Επανεμφάνιση της φυματίωσης στα αιγοπρόβατα

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει σε κτηνοτρόφους στη Λακωνία η επανεμφάνιση της νόσου της φυματίωσης των αιγοπροβάτων, που τελευταία φορά είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια.

Πρόκειται για νόσο, που εάν εμφανιστεί σε ζώο αυτό πρέπει να θανατωθεί και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κοπάδια, εφόσον είναι πολύ μεταδοτική ανάμεσα στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Στο ζήτημα αναφέρθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι με βάση σχετικές πληροφορίες απ' την Κτηνιατρική Υπηρεσία Λακωνίας, απαιτεί άμεσους ελέγχους στα κοπάδια.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι χιλιόμετρα μακριά από τα μαντριά μας και άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ζώα μας», αναφέρει, απαιτώντας ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας, πλήρη αποζημίωση όσων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για τη χαμένη παραγωγή για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού, επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της, πάγωμα υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο, αλλά και να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ