Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και φέτος ο «κοινωνικός τουρισμός»

Ολοκληρώθηκε προχτές Δευτέρα η διαδικασία των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων και ανέργων 2023 - 2024. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), υποβλήθηκαν 579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο το διήμερο 4 και 5 Ιούνη ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 360.000, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, ενώ διατυπώνονται καταγγελίες ότι αρκετοί εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν την αίτησή τους.

Φαίνεται δηλαδή και με βάση τα στοιχεία η μεγάλη ανάγκη αλλά και η αδυναμία εργαζομένων και ανέργων για λίγες μέρες διακοπών, όπως και η τεράστια κοροϊδία σε βάρος τους.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ περιορίζεται μόλις στις 300.000 επιταγές. Δηλαδή ο αριθμός των επιταγών που ζητήθηκαν με βάση τις αιτήσεις (πάνω από 1 εκατομμύριο) είναι υπερτριπλάσιος απ' αυτόν που δίνει το πρόγραμμα.

Μάλιστα, το συνολικό κονδύλι του προγράμματος - το οποίο προέρχεται μόνο από τις ίδιες τις εισφορές των εργαζομένων, χωρίς η κυβέρνηση να διαθέτει ούτε ένα ευρώ - περιορίζεται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιταγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 117 ευρώ ώστε να καλυφθεί το κόστος καταλύματος για 6 διανυκτερεύσεις! Αν δηλαδή πρόκειται για ζευγάρι, το ποσό που θα λάβουν δεν θα ξεπερνά τα 40 ευρώ τη διανυκτέρευση, γεγονός που υποχρεώνει την οικογένεια να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αν σε αυτό το κόστος προστεθεί το κόστος της διατροφής, αλλά και της μετακίνησης στους τουριστικούς προορισμούς, γίνεται φανερός ο εμπαιγμός ακόμα και για τους έτσι κι αλλιώς ελάχιστους δικαιούχους, καθώς η επιβάρυνση συμμετοχής στο πρόγραμμα - και με δεδομένο ότι πρόκειται είτε για ανέργους είτε για εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα - την καθιστά απαγορευτική. Γι' αυτό άλλωστε πολλοί δικαιούχοι της επιταγής αδυνατούν τελικά να κάνουν χρήση, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στα ξενοδοχεία υπάρχει μεγάλη πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ