ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παρέμβαση ΗΠΑ στην ενδοαστική αντιπαράθεση για τη δικαστική «μεταρρύθμιση»

Παρέμβαση στην ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, η οποία ξεδιπλώνεται με αφορμή το περιβόητο νομοσχέδιο για τη δικαστική «μεταρρύθμιση», που προωθεί από πέρσι η κυβέρνηση Νετανιάχου, πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικότερα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, κάλεσε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Νετανιάχου να εγγυηθεί την «ανεξαρτησία» του δικαστικού συστήματος.

«Υπό την αιγίδα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν η Αμερική θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις αξίες που έχουν αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, κυρίως τη συνέχιση της ενίσχυσης των δημοκρατιών μας, οι οποίες, όπως δήλωσε ο (Ισραηλινός) πρεσβευτής, βασίζονται και οι δύο σε ισχυρούς θεσμούς, εσωτερικούς ελέγχους και θα προσθέσω: Σε μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», τόνισε η Χάρις.

Κατά τ' άλλα, η Χάρις επανέλαβε τη σταθερή, «ακλόνητη δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν «στην ασφάλεια του Ισραήλ», στο όνομα της οποίας διαιωνίζεται το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ.

Στην ομιλία της Χάρις αντέδραε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, ο οποίος μιλώντας στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ εκτίμησε ότι η Χάρις πιθανόν να μην έχει ενημερωθεί πλήρως για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, έχουν στόχο να διασφαλίσουν ένα ισχυρό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα είναι «πιο ισορροπημένο».

«Αν τη ρωτήσετε τι την προβληματίζει σχετικά με τη μεταρρύθμιση, πιθανόν να μην είναι σε θέση να αναφέρει ούτε ένα άρθρο που την ενοχλεί», επισήμανε ο Κοέν.

Λόγω των έντονων πιέσεων που δέχθηκε στο εσωτερικό και από το εξωτερικό, ακόμη και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, και μετά από πολλές μεγάλες διαδηλώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέστειλε την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση. Οι επικριτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι απειλεί την «ανεξαρτησία» των δικαστηρίων, την ώρα που οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου αποτελούν ένα βασικό «χαρτί» στην πολιτική αντιπαράθεση.

Πριν από την ομιλία της Χάρις, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, που απευθύνθηκε στην εκδήλωση μέσω βίντεο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο «στο άμεσο μέλλον». Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσαν χτες σε Παλαιστίνιους κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Οχθης οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα και τις συλλήψεις άλλων τεσσάρων στην κωμόπολη Κουφρ Νταν και ενός πέμπτου στο χωριό Μπούρκιν.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν χτες πριν τα χαράματα έναν νεαρό Παλαιστίνιο σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στο Σαμρόν (κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης) δίχως προφανή αφορμή.

Χτες επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή και το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασαν την εισβολή Σουδανών ένοπλων παραστρατιωτικών στην παλαιστινιακή πρεσβεία στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι στόχος της εισβολής ένοπλων συμμοριών έγινε και η κατοικία του Παλαιστίνιου πρέσβη στο Χαρτούμ για τρίτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων στο Σουδάν στις 15 Απρίλη.

Ισραήλ: Μελετά αναγνώριση κυριαρχίας του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα

Την πιθανότητα αναγνώρισης της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα μελετά η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, επιχειρώντας περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων που «εξομαλύνθηκαν» μετά την περσινή «συμφωνία του Αβραάμ» με τον Μαροκινό βασιλιά, Μοχάμεντ ΙΣΤ'.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μαροκινό υπουργό Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, συζητώντας πιθανώς και αυτό το ενδεχόμενο, αν και απέφυγε να το επιβεβαιώσει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στο Μαρόκο επανέφερε το ζήτημα λέγοντας πως γίνονται «συζητήσεις» και πως η τελική απόφαση μένει να ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Η Δυτική Σαχάρα είναι πρώην ισπανική αποικία που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική και συνορεύει με το Μαρόκο βόρεια, την Αλγερία βορειοανατολικά, τη Μαυριτανία ανατολικά και νότια και τον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά. Το Μέτωπο Πολισάριο (που στηρίζεται μεταξύ άλλων και από την Αλγερία) διεκδικεί την ανεξαρτησία της περιοχής εδώ και δεκαετίες, ενώ το Μαρόκο - που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας - επιχειρεί την επισημοποίηση της προσάρτησής της.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Εφ' όλης της ύλης οι συνομιλίες Μπλίνκεν - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Ανοικτές και ειλικρινείς» συζητήσεις δήλωσαν πως είχαν χτες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για σειρά θεμάτων που απασχολούν τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού έγινε ένα 48ωρο μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για νέα μείωση της πετρελαϊκής ημερήσιας παραγωγής τον Ιούλιο κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου - για άλλη μια φορά σε αντίθεση με τις «συστάσεις» των ΗΠΑ για το θέμα - ενώ παράλληλα προχωρά η προσέγγιση της μοναρχίας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αμερικανός αξιωματούχος που είχε πρόσβαση στη συνάντηση Μπλίνκεν - Σαλμάν τόνισε πως οι δύο αξιωματούχοι είχαν «έναν καλό βαθμό σύγκλισης σε πιθανές πρωτοβουλίες όπου υπάρχουν συγκλίνοντα συμφέροντα», ενώ αναγνώρισαν «πού ακριβώς είχαν διαφορές».

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην επιθυμία του Ισραήλ να ομαλοποιήσει και να επισημοποιήσει τις (παρασκηνιακές) σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία με μία ακόμη «συμφωνία του Αβραάμ», κάτι που δυσκολεύει ωστόσο η κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Εκτός από το Παλαιστινιακό, «αγκάθι» στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ριάντ - Τελ Αβίβ, προκαλώντας παράλληλα τριβές και στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Ριάντ, είναι η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για παραγωγή Ενέργειας. Οι Αμερικανοί σε αυτό το θέμα έχουν θέσει ως όρο την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου ή επεξεργασίας πλουτωνίου, ώστε να συρρικνωθούν στο ελάχιστο δυνατό πιθανότητες για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Συζήτησαν τις δυνατότητες για ομαλοποίηση σχέσεων με το Ισραήλ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο πάνω στο θέμα», ανέφερε σχετικά ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχους.

Σε άλλο σημείο, οι Α. Μπλίνκεν και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις προσπάθειες για εκεχειρία στην Υεμένη και στο Σουδάν, τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Σαουδική Αραβία «σε ένα ευρύ επίπεδο».

Εξάλλου οι Μπλίνκεν και μπιν Σαλμάν επαναβεβαίωσαν τη «δέσμευσή τους στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», κάτι που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του πρώτου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Σήμερα, ο Μπλίνκεν μαζί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του αναμένεται να συμπροεδρεύσουν στη σύνοδο του διεθνούς «Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.-- Οι αρχές στη Φλόριντα των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οργάνωσαν τη μεταφορά δύο ομάδων μεταναστών, αεροπορικώς, από το Τέξας στην Καλιφόρνια, την περασμένη βδομάδα και τη Δευτέρα 5/6. Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς, τους εμπιστεύτηκε στη «φιλανθρωπική» οργάνωση «Catholic Charities», διευκρίνισαν αξιωματούχοι της Φλόριντα, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με βίντεο στο οποίο διακρίνονται μετανάστες χαμογελαστοί, με έγγραφα και στυλό στα χέρια, να διαβεβαιώνουν ότι έτυχαν καλής μεταχείρισης. Στην πραγματικότητα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κυβερνήτες κάνουν τους μετανάστες «μπαλάκι» από Πολιτεία σε Πολιτεία, στήνοντας ένα αντιμεταναστευτικό προεκλογικό σόου πάνω στις πλάτες τους.

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ.-- Ο 60χρονος Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ, αφού κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή. Ηδη υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είναι, εκτός από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) Μάικ Πενς.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ.-- Ενας 19χρονος συνελήφθη ως δράστης της φονικής επίθεσης στο πάρκο Μονρό του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο 18χρονων και τον τραυματισμό άλλων 5 ατόμων, επίσης νεαρής ηλικίας, σε τελετή αποφοίτησης.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Πάνω από 110 οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τις δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά, που από τις αρχές Μαΐου αποτεφρώνουν τεράστιες δασικές εκτάσεις και καταστρέφουν κατοικημένες περιοχές.

Την Τρίτη το βράδυ εκκενώθηκε μία από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του Βόρειου Κεμπέκ, το Chibougamau, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονταν εκτός ελέγχου, απειλώντας τις κατοικίες 7.500 ανθρώπων. Το Σαββατοκύριακο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους άλλοι 2.100 άνθρωποι στην πόλη Λεμπέλ-σουρ-Κεβιγιόν.

Σύμφωνα με τις καναδικές υπηρεσίες, μέχρι χτες έκαιγαν πάνω από 150 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες πάνω από 110 μαίνονταν εκτός ελέγχου.

Ο πύρινος εφιάλτης έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που προκάλεσε πυκνό νέφος αιθάλης πάνω από τις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και τμήματα του ανατολικού Καναδά, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις όξινη βροχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ