ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απαιτεί προσλήψεις προσωπικού και όχι ξεσπίτωμα το καλοκαίρι

Το πρόβλημα των μετακινήσεων πυροσβεστών στα νησιά την περίοδο του καλοκαιριού για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, δημιουργώντας όμως ελλείψεις και στις Υπηρεσίες από τις οποίες φεύγουν, αναδεικνύει για άλλη μια φορά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Στη σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή την κατάσταση σε σταθμούς της Ηπείρου, απευθυνόμενη στους πυροσβέστες και όχι μόνο, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα άλλη μια μεγάλη αναστάτωση που οφείλεται στον νόμο 4622/2020: Δεκάδες συνάδελφοι μετατέθηκαν σε Υπηρεσίες νησιών, ενώ πολλοί άλλοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε Υπηρεσίες και Κλιμάκια του νομού τους, για να καλύψουν χρονίζοντα κενά.

Οι μετακινήσεις αυτές, πέραν των προσωπικών, οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούν στους συναδέλφους, δημιουργούν τόσα υπηρεσιακά προβλήματα όσα υποτίθεται ότι καλούνται να λύσουν, εφόσον αλλού μπαλώνουν κι αλλού ξηλώνουν... Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι συνάδελφοι δεν περισσεύουν σε καμία Υπηρεσία της Ηπείρου. Οι μετακινήσεις δημιουργούν νέα προβλήματα στις Υπηρεσίες, που αποψιλώνονται από προσωπικό. Ολοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα πηγάζει από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, με αρνητικές συνέπειες τόσο για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού όσο και για το ίδιο το ΠΣ και το προσωπικό του, αφού καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να καλύψει με προσλήψεις τα υπηρεσιακά κενά που δημιουργούνταν διαχρονικά.

Η ΕΑΚΠ είναι η μόνη παράταξη που σταθερά φωνάζει και αγωνίζεται για την πλήρη κατάργηση του προαναφερθέντος νόμου και την επαναφορά του αμετάθετου, το οποίο αποτέλεσε την πιο σημαντική επιτυχία της συνδικαλιστικής δράσης των πυροσβεστών στη χώρα μας. Δυστυχώς η Ομοσπονδία, αλλά και η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσής μας, κάνουν ό,τι μπορούν για να παγιωθεί ο Νέος Κανονισμός Μεταθέσεων. Παλιότερα μιλούσαν για "διόρθωση" του νόμου. Τώρα διακινούν ελπίδες για επιπλέον προσλήψεις στο Σώμα, οι οποίες ποτέ δεν πραγματοποιούνται, με συνέπεια τα πραγματικά οργανικά κενά να συνεχίζουν να διευρύνονται».

Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη στην πολιτική που ξεσπιτώνει τους πυροσβέστες, και καταλήγει: «Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" εξακολουθεί να αγωνίζεται για την κατάργηση του νόμου 4622/2020 και καλεί όλους τους συναδέλφους να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Ενα Πυροσβεστικό Σώμα σύγχρονο, με πιο ασφαλές και αξιοκρατικό περιβάλλον για τους πυροσβέστες και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Εισαγγελέας: «Ηθελαν να αφαιρέσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούσαν»

Συνεχίστηκε χθες - και πιθανώς ολοκληρώνεται σήμερα - η αγόρευση της εισαγγελέα της Εδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριακής Κλιάμπα, στη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, φιλάθλων του Αρη, από χούλιγκανς του ΠΑΟΚ τον Φλεβάρη του 2022. Η πρότασή της είναι έγγραφη και αριθμεί περισσότερες από 600 σελίδες.

Στο στόχαστρο της εισαγγελέα μπήκαν οι καταθέσεις των τριών τεχνικών συμβούλων των κατηγορουμένων, που τους καταλόγισε «αντιφάσεις και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου». Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Τα συμπεράσματά τους και οι κρίσεις τους απέχουν παρασάγγας από την υπόθεσή μας. Κατέθεσαν αυτά που βόλευαν στους κατηγορούμενους, σαν να επρόκειτο για τραύματα από καβγά. Εδώ όμως μιλάμε για πεδίο μάχης, για οπαδικό πόλεμο».

Υπερασπίστηκε παράλληλα το πόρισμα της ιατροδικαστή Λήδας Κοβάτση, για την οποία σχολίασε ότι επικρίθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων, «λες και αναφερόταν σε εικασίες και αυθαίρετα συμπεράσματα». Επανέλαβε δε με έμφαση ότι επρόκειτο για «άνανδρη και βάρβαρη επίθεση, κατά την οποία όλοι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν άκρατη βία, ανελέητο μίσος και κτηνώδη απάθεια. Σκοπός τους ήταν να αφαιρέσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούσαν από τον "αιώνιο αντίπαλο"». Σχολιάζοντας τα τραύματα στα κάτω άκρα του Αλκη, η Κ. Κλιάμπα ανέφερε ότι προκλήθηκαν με μαχαίρι, πτυσσόμενα γκλομπ, σφυρί, στειλιάρια, ενώ χαρακτήρισε τα χτυπήματα αυτά απάνθρωπα. Για τα τραύματα στο κεφάλι του, είπε ότι «η έντασή τους ήταν τέτοια που είναι βέβαιο ότι το θύμα θα κατέληγε. Ηταν λες και κλοτσούσαν μια μπάλα στο γήπεδο», ενώ χαρακτήρισε «μύθο» τον ισχυρισμό του δεύτερου κατηγορούμενου «ότι το θανατηφόρο χτύπημα που ομολόγησε πως επέφερε ο ίδιος με μαχαίρι ήταν αυτό στον δεξιό μηρό, που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας». Η αγόρευσή της συνεχίζεται.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ
Εντονη ανησυχία και μικροζημιές από τα 4,8 Ρίχτερ

Εντονη ανησυχία και μικροζημιές σε σπίτια και κτίρια έχει προκαλέσει η ισχυρή σεισμική μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χτες στις 3.33 μ.μ., με επίκεντρο την περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ρωγμές και πτώση σοβάδων, κυρίως σε παλιά σπίτια και κτίρια, εντοπίζονται στα χωριά Καλαπόδι και Εξαρχος που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού. Μάλιστα, στα δύο αυτά χωριά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή τα δημοτικά σχολεία.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη σχεδόν την κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Λοκρίδας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή όπου βρίσκεται το σεισμογόνο ρήγμα της Αταλάντης. Ωστόσο, σεισμολόγοι με δηλώσεις τους εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, που στο παρελθόν έχει δώσει αρκετά υψηλούς σεισμούς, αν και, όπως επισημαίνουν αρκετοί από αυτούς, είναι νωρίς ακόμη να γίνει ακριβής εκτίμηση για το ποιο ρήγμα προκάλεσε τη σεισμική δόνηση.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί ενημερώθηκε από τη δημοτική αρχή ο Θωμάς Καρατράντος, δημοτικός σύμβουλος Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» τόνισε ότι η νέα σεισμική δόνηση αναδεικνύει «την επιτακτική ανάγκη προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια αλλά και τα σπίτια της περιοχής, κάτι που παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε για τις κυβερνήσεις ούτε και για τις τοπικές αρχές».

Πυρκαγιά στην Κέα

Πυρκαγιά η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαιγε χαμηλή βλάστηση, ξέσπασε λίγο μετά τις 2 χτες το μεσημέρι στην περιοχή Κρεμαστή στην Κέα. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν ένα όχημα με 3 πυροσβέστες, εθελοντές και υδροφόρες του δήμου, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Αργά το απόγευμα οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με 6 πυροσβέστες και 3 οχήματα, που έφτασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ανοιχτή εκδήλωση ενημερωτικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στο Μενίδι, το Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) από κοινού με το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ενόψει της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από εκπρόσωπο του ΕΣΥΝ, χαιρετισμό από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ αλλά και επιδείξεις πάλης από τον ΑΓΣ ΑΡΚΩΝ, tae kwon do από τον ΑΣ ΙΑΧΗ και αυτοάμυνας από τη Σχολή GOLDEN TACTICS KRAV MAGA.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από τις Ομάδες του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

ΕΒΡΟΣ
Μαροκινός κατήγγειλε πως τον πυροβόλησαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

Στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μεταφέρθηκε χτες από συνοριοφύλακες ένας Μαροκινός, ο οποίος κατήγγειλε πως τον πυροβόλησαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες.

Ο 30χρονος Μαροκινός ανέφερε πως μαζί με ακόμα δύο άτομα επέβαιναν σε βάρκα, και σε περιοχή κοντά στο Σουφλί οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Αφού κατάφεραν να διαφύγουν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εντοπίστηκαν στην ελληνική πλευρά από Ελληνες συνοριοφύλακες, οι οποίοι τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο. Ο Μαροκινός έφερε δυο τραύματα. Ενα διαμπερές που του δημιούργησε βλάβη στη λεκάνη και ένα στην κοιλιακή χώρα που προκάλεσε ρήξη στο παχύ έντερο. Στο νοσοκομείο χειρουργήθηκε ώστε να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί η ενδοκοιλιακή αιμορραγία λόγω του τραύματος.

Στο εδώλιο 12 ανήλικοι για βιασμό συνομηλίκου τους

Σε αίθουσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα διεξαχθεί η δίκη για τον ομαδικό βιασμό 15χρονου στο Ιλιον, ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του Εφετείου. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω δίκη κατηγορούνται 12 ανήλικοι, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού ανηλίκου, της συμμετοχής σε συμμορία και της κατοχής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις αρχές Νοεμβρίου του 2022 μία παρέα 15χρονων αγοριών άρχισε να κλείνει έναν άλλο 15χρονο σε σπίτι σε περιοχή στο Ιλιον, ασελγούσαν σε βάρος του, τον βίαζαν, μαγνητοσκοπούσαν τις πράξεις τους, τις διακινούσαν σε κινητά τηλέφωνα φίλων και συμμαθητών και στη συνέχεια του ασκούσαν bullying για να μην μιλήσει. Οταν οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, ο 15χρονος τους είπε για τον εφιάλτη που έζησε και ακολούθησε η καταγγελία στην αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ