ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
Ολοι και όλες στη μάχη του ψηφοδελτίου!

RIZOSPASTIS

Μετά και την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από τον Αρειο Πάγο, ξεκινά η μάχη διακίνησης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ με στόχο αυτό να φτάσει παντού, στους 427.000 ψηφοφόρους που το στήριξαν στις 21 Μάη και σε πολύ περισσότερους.

Ηδη από σήμερα καθορίζονται, σε εκλογικά περίπτερα και αλλού, ραντεβού μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, οπαδών και φίλων ώστε να προμηθευτεί ο καθένας και η καθεμία τα νέα ψηφοδέλτια και όλοι μαζί να συμβάλουν ώστε χέρι με χέρι να μπουν σε σπίτια, χώρους δουλειάς και εντέλει να καταλήξουν στις κάλπες στις 25 Ιούνη ενισχύοντας την 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση της επόμενης μέρας.

Η διακίνηση του ψηφοδελτίου έρχεται να ενταχθεί στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις, στο πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων, στην επίμονη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο που συνεχώς διευρύνεται και αναδεικνύει νέα περιθώρια.

Μια πρώτη «μεγάλη έφοδος» με τα ψηφοδέλτια θα γίνει και μέσω της πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με τους στόχους που μπαίνουν ακριβώς 2 βδομάδες πριν από τις εκλογές να είναι φιλόδοξοι, βοηθώντας έτσι να ενταθεί ακόμη περισσότερο η συζήτηση με τις θέσεις του Κόμματος απέναντι στα νέα κάλπικα διλήμματα, να αναδειχθεί το βασικό ζητούμενο που είναι να μη χαθεί ούτε μια ψήφος στην προσπάθεια να βγει πιο δυνατός ο λαός με πιο δυνατό ΚΚΕ.

Γιατί στις εκλογές της 25ης Ιούνη η δύναμη του λαού για να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή επίθεση που θα κλιμακωθεί την επομένη των εκλογών θα μετρηθεί στις ψήφους και το ποσοστό του ΚΚΕ. Σε αυτές τις εκλογές θα κριθούν ο αριθμός των αγωνιστών βουλευτών του ΚΚΕ που θα έχει στο πλάι του ο λαός, οι καλύτερες θέσεις μάχης που θα λάβει η πραγματική, η γνήσια, η μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

Σε αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί ούτε μία κόκκινη ψήφος! Οι άδειες κάλπες που θα ανοίξουν το πρωί της 25ης Ιούνη, πρέπει να ξαναγεμίσουν από πολύ περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, από όλους όσοι ήδη το στήριξαν και ακόμα περισσότερους που παρότι το σκέφτηκαν, δεν το έκαναν πράξη.

Απέναντι στον άδικο εκλογικό νόμο που κλέβει έδρες για λογαριασμό του πρώτου κόμματος δίνουμε αποστομωτική απάντηση με χιλιάδες ψήφους στο ΚΚΕ. Κανένας εργαζόμενος, λαϊκός άνθρωπος, νέος και νέα, που ψήφισε ΚΚΕ στις 21 Μάη ή έχει αποφασίσει τώρα να ψηφίσει ΚΚΕ, να μην τη χαραμίσει.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω αφορούν τα ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ με τα οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιούνη, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα. Χρειάζεται προσοχή να μη χρησιμοποιηθούν τα παλιά ψηφοδέλτια των εκλογών της 21ης Μάη. Αν κάποιος κατά λάθος ψηφίσει με αυτό το ψηφοδέλτιο, θα βγει ΑΚΥΡΟ.

Να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Παρέμβαση στον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας πραγματοποίησε ο Γ. Δελής

Να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ζήτησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με τηλεφωνική του παρέμβαση στον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ τέθηκε το ζήτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε ολοκληρωμένο υπόμνημα με την περιγραφή των προβλημάτων αλλά και τρόπους επίλυσής τους.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε για την ικανοποίησή τους.

Αναλυτικά στο υπόμνημα τονίζονται τα εξής:

«Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 25 του Ιούνη, είναι αναγκαίο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται στα σχολεία όπου υπηρετούν μέχρι τις 21 του Ιούνη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μέχρι τις 30 του Ιούνη για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που ως γνωστόν απολύονται με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είναι αναγκασμένοι να διευθετήσουν μια σειρά ζητήματα και κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις.

Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί που δεν ψηφίζουν στον τόπο υπηρέτησης, βασικά στη Δευτεροβάθμια, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στα σχολεία τους, για δύο ή τρεις μέρες, και μετά να επιστρέψουν ξανά στον τόπο διαμονής. Αυτή η διαδικασία καθιστά τη συμμετοχή αυτών των εκπαιδευτικών στις επικείμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου σχεδόν απαγορευτική. Το κόστος μετακίνησης είναι υπέρογκο, αλλά και η δυνατότητα πραγματοποίησης του ταξιδιού σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδύνατη, ειδικά για τους συναδέλφους που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, κυρίως στα νησιά.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της ψήφου των ετεροδημοτών, γιατί κατά τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση δεν γνώριζαν ούτε τον αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων ούτε τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, ώστε να ξέρουν εάν θα βρίσκονται τη μέρα των εκλογών στον τόπο διαμονής ή στον τόπο υπηρέτησης.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, καλούμε τα αρμόδια υπουργεία και τις διοικητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της ψήφου σε όλους αυτούς τους συναδέλφους:

-- Να χορηγηθεί άδεια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο υπηρέτησης, ώστε να μην είναι αναγκαία η επιστροφή τους. Να εξαιρεθούν μόνο όσοι εμπλέκονται στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων εκείνη τη χρονική περίοδο.

-- Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις στα σχολεία και στις Διευθύνσεις μέχρι την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

-- Οι αναπληρωτές να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις Διευθύνσεις μέχρι τις 22 του Ιούνη. Για όσα από αυτά δεν είναι δυνατό, όπως για παράδειγμα η λύση της σύμβασης ή η βεβαίωση προϋπηρεσίας, να τους χορηγηθούν ηλεκτρονικά.

-- Δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς τον τόπο διαμονής».

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών Αττικής στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθήνας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, σταθμός μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκή, παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική.

- Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Σάββατο 10 Ιούνη

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Χαλανδρίου στο Πάρκο Συνοικισμού. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Κυριακή 11 Ιούνη

- Στις 2 μ.μ. η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής, στην «Παλιά Πλατεία» (Πατησίων 353). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Νίκο Φάκαρο.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κωνσταντινούπολη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε χτες για την Κωνσταντινούπολη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της 23ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φέτος θα φιλοξενήσει το ΚΚ Τουρκίας. Στη συνεδρίαση έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους τα εξής ΚΚ: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βρετανίας, Γαλλικό ΚΚ, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ (Ιταλία), ΚΚ Κίνας, ΚΕ Κορέας, ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Μεξικού, Ουγγρικό ΕΚ, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Παλαιστινιακό ΚΚ, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚΡΟ, ΚΕΚΡ, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Οριστικοποιήθηκαν οι όροι διεξαγωγής του debate

Οριστικοποιήθηκαν χτες οι όροι διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, την Πέμπτη 15 Ιούνη στις 9 το βράδυ, στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η διακομματική επιτροπή, θα προστεθούν δύο ακόμα θεματικές. Επίσης, προστέθηκαν μία ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους προς τους πολιτικούς αρχηγούς και μία διευκρινιστική ανά κύκλο θεματικής. Ακόμα, συμφωνήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση θα διατυπώνεται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας. Ακόμα ο εκάστοτε δημοσιογράφος θα θέτει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά.

Η θεματολογία του debate θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία - Ανάπτυξη - Απασχόληση. 2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα. 3η Θεματική Ενότητα: Κράτος - Θεσμοί - Διαφάνεια. 4η Θεματική Ενότητα: Υγεία - Παιδεία - Κοινωνικό Κράτος. 5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον - Ενέργεια. 6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ