ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΓΙΑ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Ενίσχυση συντονισμού απέναντι στο Πεκίνο με φόντο το «ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Στην ατζέντα οι «υπερβολικές εξαρτήσεις» σε κρίσιμα ορυκτά, η κούρσα επενδύσεων σε Ασία - Ειρηνικό, η Ταϊβάν και η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή

Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, σε συνθήκες ωστόσο που αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια διατηρούν ισχυρές μπίζνες με την κινεζική πλευρά, αποτυπώνει η ανακοίνωση του τελευταίου γύρου επαφών που πραγματοποίησαν ΗΠΑ και ΕΕ, στην 5η συνάντηση αξιωματούχων τους στο πλαίσιο του «Διαλόγου για την Κίνα», αλλά και της 4ης συνάντησης των «Διαβουλεύσεων Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο-Ειρηνικό».

Πίσω από τις σχετικά «προσεκτικές» διατυπώσεις της ανακοίνωσης κρύβονται αυτές οι «ισορροπίες» που επιχειρείται να κρατηθούν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, καθώς και οι έντονες αντιθέσεις που καταγράφονται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους όρους του ανταγωνισμού και των μπίζνες με την Κίνα.

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα παραμένουν πολύπλευρες και οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να αξιολογούν τις προσεγγίσεις τους υπό το φως των ενεργειών της Κίνας και με βάση το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο», σημειώνει η κοινή ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση στην οποία τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, και ο γγ της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Στ. Σανίνο.

Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στην Κίνα, όπως και τις επαφές που είχαν διάφοροι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και ΕΕ «συζήτησαν την τροχιά των αντίστοιχων διμερών τους σχέσεων» με την Κίνα και «τόνισαν τη σημασία σκόπιμων, προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα», ενώ «επανέλαβαν την ειλικρίνεια σε συνεχιζόμενη ουσιαστική δέσμευση με την Κίνα σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και σε προκλήσεις για τις οποίες η Κίνα έχει παγκόσμια ευθύνη».

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση καταγράφει ρητά την «ανησυχία» του αμερικανικού και ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τους «κινδύνους από τις υπερβολικές εξαρτήσεις σε τομείς όπως τα κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για μια ασφαλή ενεργειακή μετάβαση». Τονίζει την «ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική αξιοπιστία, περιλαμβανομένης της δουλειάς και για μείωση των κινδύνων («de-risking»), επισημαίνοντας την ανησυχία για «τη χρήση και απειλή της οικονομικής επίθεσης».

Αναφορικά με την Ουκρανία και τη στάση του Πεκίνου, οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι «άμεση ή έμμεση στήριξη για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας (...) θα προκαλέσει ισχυρή αντίδραση και θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις μας με την Κίνα».

Εντονες είναι οι «προειδοποιήσεις» που διατυπώνονται και για την Ταϊβάν, «όπου ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καθαρά συμφέροντα και διακυβεύεται η περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία». Μεταξύ άλλων «εξέφρασαν ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση των δραστηριοτήτων του κινεζικού στρατού στα Στενά και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για διατήρηση του στάτους κβο, την αντίθεσή τους σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες».

«Δέσμευση με εταίρους» στον Ινδο-Ειρηνικό

Αναφορικά με τον Ινδο-Ειρηνικό, οι δύο πλευρές επανέλαβαν «την κοινή τους δέσμευση για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας τους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» (τυποποιημένη αναφορά που χρησιμοποιείται ως απάντηση σε διεκδικήσεις και σχεδιασμούς την Κίνας στην περιοχή), ενώ «μοιράστηκαν τις αντίστοιχες αξιολογήσεις τους για τις σοβαρές γεωπολιτικές τάσεις που διαμορφώνουν την κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό, που απαιτούν ενισχυμένη δέσμευση με εταίρους από την περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες ιεράρχησαν ψηλά επαφές με μια σειρά από δυνάμεις της περιοχής (βλ. πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, χτες ΕΕ και Ιαπωνία είχαν τον 3ο κατά σειρά Οικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου κ.τ.λ.), ενώ προτάσσουν και την αξιοποίηση συγκεκριμένων οικονομικών σχεδίων για τη διείσδυσή τους στον Ινδο-Ειρηνικό: Οπως η αμερικανική Εταιρική Σχέση για τις Παγκόσμιες Υποδομές και τις Επενδύσεις (Partnership for Global Infrastructure and Investment - PGII) αλλά και η Παγκόσμια Πύλη της ΕΕ (Global Gateway).

Εκεί καθορίζονται άξονες νέων και παλιών επενδυτικών πρωτοβουλιών σε μια σειρά από στρατηγικούς τομείς (π.χ. στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος της Νότιας Ασίας, στην ασφάλεια των λιμανιών στον Ινδο-Ειρηνικό κ.τ.λ.), τόσο για να δοθεί κερδοφόρα διέξοδος σε υπερσυσσωρευμένα δυτικά κεφάλαια, όσο και για να εμποδιστούν αντίστοιχοι σχεδιασμοί του Πεκίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο μπαίνουν μεταξύ άλλων η γοργά αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ασία, το νησιωτικό τμήμα του Ειρηνικού (όπου τους τελευταίους μήνες επίσης πηγαινοέρχονται διαρκώς Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι), διάφορες χώρες της Νότιας Ασίας κ.ά.

Οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να καλωσορίσουν «την επιτυχία των πρώτων κοινών ναυτικών ασκήσεων που έκαναν ΗΠΑ - ΕΕ, τον Μάρτιο του 2023» στον Ινδο-Ειρηνικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουν πρόθεση να λάβουν νέα μέτρα για να αναπτύξουν την πρακτική θαλάσσια συνεργασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», μεταξύ άλλων - τονίζεται - «διευκολύνοντας την ανάμειξη και συμμετοχή της ΕΕ στις (αμερικανικές) ναυτικές ασκήσεις INDOPACOM και τον σχεδιασμό σχετικών συνδιασκέψεων στην περιοχή».

Το Πεκίνο επικρίνει όσους θέλουν «μείωση εξάρτησης»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, μιλώντας χτες στο λεγόμενο «θερινό Νταβός» («Οικονομικό Φόρουμ» στη βόρεια κινεζική επαρχία Τιανζίν), επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της «μείωσης της εξάρτησης» των οικονομιών, με το Πεκίνο να αντιτάσσει την αλληλοσύνδεσή τους.

Ο Λι είπε ότι η αρχή που προωθούν «στη Δύση κάποιοι άνθρωποι» για «να μειωθεί η εξάρτηση, να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι» αποτελεί «μια λαθεμένη πρόταση διότι, καθώς ενισχύεται η παγκοσμιοποίηση, η παγκόσμια οικονομία έχει μετατραπεί σε μια κοινότητα όπου όλοι είναι αλληλένδετοι».

Επέμεινε ότι «οι οικονομίες των χωρών αλληλεπικαλύπτονται, αλληλοεξαρτώνται, ευημερούν από κοινού και αναπτύσσονται μαζί. Θεμελιωδώς αυτό είναι κάτι καλό, όχι κακό!» και συμπλήρωσε ότι «για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα (...) είναι απαραίτητη η συνεργασία», αναφερόμενος σε «πολλές προκλήσεις και δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η κλιματική αλλαγή, ο κίνδυνος του χρέους, η επιβράδυνση της ανάπτυξης...».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέες παρεμβάσεις για «αποκλιμάκωση» από ΗΠΑ και ΕΕ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς είχε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων στην περιοχή.

Η φον ντερ Λάιεν ζήτησε το Βελιγράδι να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκλιμάκωση, ενώ ο Βούτσιτς επέμεινε ότι τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο απειλούνται καθημερινά.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βούτσιτς είχε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος καλωσόρισε την αποφυλάκιση των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών που κρατούνταν από το Βελιγράδι, με κατηγορίες ότι συνελήφθησαν ένοπλοι εντός σερβικού εδάφους και σχετίζονται με «σχέδια αποσταθεροποίησης».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι πρέπει να κριθούν όλοι όσοι ευθύνονται για πρόσφατες επιθέσεις κατά της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR), όταν αυτή παρατάχθηκε έξω από τα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στους Σέρβους που διαδήλωναν ενάντια στις ενέργειες της Πρίστινα.

Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις Σέρβων συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα, σε περιοχές του Κοσόβου όπως η Γκρακάνιτσα (κοντά στην Πρίστινα), με συνθήματα όπως «Ελευθερία για όλους τους κρατούμενους Σέρβους».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης «τη Σερβία να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξομάλυνσης» με το Κόσοβο, παραπέμποντας σε μέτρα που οδηγούν ουσιαστικά στην εκατέρωθεν αναγνώριση και ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, τον οποίο επίσης κάλεσε να συμβάλει σε αποκλιμάκωση. Ο Μπλίνκεν δεν έθεσε στη συγκεκριμένη επικοινωνία θέμα επανάληψης δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο (ο σερβικός πληθυσμός που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή δεν αναγνωρίζει τους δημάρχους που «εκλέχτηκαν» τον Απρίλη σε κάλπες από τις οποίες οι ψηφοφόροι απείχαν σχεδόν καθολικά), όπως έκανε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ και στις αρχές της βδομάδας, κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Ζήτησε ωστόσο οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων όπου πλειοψηφούν Σέρβοι «να εργάζονται από άλλες τοποθεσίες».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, μιλώντας στη σερβική έκδοση του «Sputnik», έκανε λόγο για «δομές υπό τον έλεγχο της Δύσης» που χρησιμοποιούν και τις εντάσεις μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου «για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», μεταξύ άλλων «οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις» και την «ανάπτυξη προετοιμασμένης αντιπολίτευσης κατά τόπους».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν οργανωθεί στη Σερβία μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση, η οποία αξιοποιεί και τις δύο πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων στη χώρα.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «έδεσε» στο Βιετνάμ

Το «USS Reagan» στο βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ

Public Domain

Το «USS Reagan» στο βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ
Στο λιμάνι Ντανάνγκ του Βιετνάμ «έδεσε» την περασμένη Κυριακή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan», μαζί με τα αντιτορπιλικά «USS Antietam» και «USS Robert Smalls» που το συνοδεύουν. Θα παραμείνει στο Βιετνάμ μέχρι τις 30 Ιούνη.

ΗΠΑ και Βιετνάμ συμπληρώνουν φέτος 10 χρόνια από τη συμφωνία τους για την ανάπτυξη «περιεκτικής εταιρικής σχέσης», με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αλλά και της «αμυντικής» συνεργασίας, καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις «ανησυχίες» του Βιετνάμ για την Κίνα, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλη είχε βρεθεί στο Βιετνάμ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, συζητώντας με τη βιετναμέζικη ηγεσία για διάφορα θέματα «κοινής ανησυχίας», περιλαμβανομένης και της «ανάγκης για ελευθερία στη ναυσιπλοΐα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου το Ανόι - όπως και πολλές άλλες χώρες της περιοχής - διατηρεί εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο.

«Για την Ουάσιγκτον πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές και πιο σημαντικές σχέσεις», είχε πει τότε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ.

Πριν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο λιμάνι Ντανάνγκ βρέθηκαν πριν κάποιες μέρες και πολεμικά πλοία της Ινδίας, ενώ το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ιαπωνίας ελλιμενίστηκε στο βιετναμέζικο λιμάνι Cam Ranh.

Ο εκπρόσωπος του βιετναμέζικου ΥΠΕΞ, Pham Thu Hang, περιέγραψε τους ελλιμενισμούς αυτούς ως «τακτικές ανταλλαγές φιλίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη για την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα δε με αμερικανικά ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Βιετνάμ έχουν κρίσιμη σημασία για τα σχέδια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει τη θέση της σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι στέλνοντας στην περιοχή ένα από τα πιο σημαντικά ναυτικά τους περιουσιακά στοιχεία θα διασφαλίσουν έναν έμπιστο και αξιόπιστο εταίρο στο Βιετνάμ», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ