ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες εγκρίσεις χιλιάδων κατοικιών για εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη

Ανεγειρόμενες κατοικίες για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Ανεγειρόμενες κατοικίες για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη
Με φόντο την κλιμάκωση των αιματηρών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τις πρόσφατες διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια ανέγερσης πάνω από 5.500 κατοικιών για Εβραίους έποικους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα σχέδια για την ανέγερση νέων κατοικιών σε διάφορους τομείς της Δυτικής Οχθης εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού του Ισραήλ. Εχουν δοθεί οριστικές άδειες σε 818 κατοικίες και οι υπόλοιπες αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εγκρίνει την ανέγερση 7.000 και πλέον νέων οικιστικών μονάδων στα κατεχόμενα εδάφη μέσα στους 6 μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Τις αποφάσεις αυτές κατήγγειλε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς τις «νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης κατά του λαού μας και επέκταση του ανοικτού πολέμου κατά της ύπαρξης των Παλαιστινίων στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, την ίδια ώρα που κάνουν «πλάτες» στη διαιώνιση του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης και εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, εμφανίζονται «ανήσυχες» για τις εν λόγω αποφάσεις, καθώς επιθυμούν να κρατήσουν ένα προφίλ «διαμεσολαβητή» και να μην προστεθούν εμπόδια στις κινήσεις «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, με το βλέμμα και σε αντίστοιχους σχεδιασμούς ανταγωνιστών, όπως η Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, δήλωσε πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη καταστήσει σαφές σε Ισραηλινούς ομολόγους τους πως η Ουάσιγκτον εναντιώνεται στην απόφαση για την ανέγερση νέων κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη. «Πιστεύουμε ότι οι οικισμοί αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων» είπε ο Μίλερ, την ώρα βέβαια που οι εν λόγω διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σταματούν τη χρηματοδότηση ερευνών σε ισραηλινά πανεπιστήμια των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, αναιρώντας πολιτική που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ.

Σε αυτό το φόντο, οι επιθέσεις Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη συνεχίζονται. Χτες, τρεις βοσκοί (το ένα 10χρονο παιδί) τραυματίστηκαν σε επίθεση εποίκων βορειοδυτικά της Ιεριχούς στην ανατολική Δυτική Οχθη. Οι έποικοι κυνήγησαν τους βοσκούς που πρόσεχαν τα πρόβατά τους κοντά στην κοινότητα αλ Μλειχάτ, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τρεις και να τους αναγκάσουν να φύγουν από την περιοχή.

Χτες, επίσης ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε τα γυμνάσια σε περιοχή του νότιου Ισραήλ μετά τον θάνατο ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη από φίλια πυρά στη διάρκεια άσκησης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών κοντά στη νότια πόλη Σόμρια.

Παράλληλα, προχτές καταγράφηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η εκτόξευση δύο ρουκετών από την Τζενίν της Δυτικής Οχθης με στόχο ισραηλινό αγροτικό συνεταιρισμό της νότιας Γαλιλαίας, δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Η επίθεση φέρεται πως έγινε από τη νέα οργάνωση «Ταξιαρχία αλ Αγιάς».

Πρόσκληση Κίνας σε Νετανιάχου

Σε μία περίοδο όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και ισραηλινής κυβέρνησης, που αντανακλάται μεταξύ άλλων και στην άρνηση του Λευκού Οίκου να στείλει επίσημη πρόσκληση επίσκεψης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η Κίνα επέλεξε να προσκαλέσει τον Νετανιάχου στο Πεκίνο.

Το γεγονός ανέφερε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ» και πως οι διμερείς σχέσεις είναι στενές στο «ανώτατο επίπεδο». Ο Νετανιάχου εξήγησε πως για την κινεζική πρόσκληση ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ πριν έναν μήνα.

Η πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης προς τον Νετανιάχου στέλνεται λίγες βδομάδες αφότου μετέβη στο Πεκίνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, που άκουσε τον Κινέζο ηγέτη να του λέει ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην προώθηση «ειρηνευτικών» συνομιλιών με το Ισραήλ.

Ενταση στις σχέσεις με το Κίεβο

Στο μεταξύ, παρά την παραχώρηση αντιπυραυλικών και άλλων μέτρων άμυνας από ισραηλινά μονοπώλια στην Ουκρανία και τη συμμετοχή του Ισραήλ στις συνεδριάσεις της «Ομάδας Εργασίας» για τον συντονισμό της στρατιωτικής στήριξης της κυβέρνησης Ζελένσκι, το Κίεβο - βλέποντας τους «διαύλους» που διατηρεί παράλληλα η κυβέρνηση Νετανιάχου με τη Μόσχα - κατηγορεί το Ισραήλ για «φιλορωσική» στάση.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, η ουκρανική πρεσβεία στο Ισραήλ κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως έχει επιλέξει την «οδό της στενής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», κατηγορώντας τον πως δεν κάνει σχεδόν τίποτε για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Ουκρανία. Επικαλέστηκε δε πρόσφατη δήλωση Νετανιάχου, πως το Ισραήλ έχει ανάγκη τη συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία κατά ιρανικών στόχων.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι καλεί την ερχόμενη Δευτέρα τον Ουκρανό πρέσβη, Γ. Κορνίιτσουκ, για «διευκρινίσεις».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ουκρανία, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου, επισημαίνοντας πως «η συμπεριφορά του πρεσβευτή δεν βοηθάει».

ΓΑΛΛΙΑ
Νεκρός 17χρονος από αστυνομικά πυρά για «άρνηση συμμόρφωσης»

Ενας 17χρονος σκοτώθηκε χτες στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, δεχόμενος εξ επαφής πυροβολισμό από αστυνομικό μέσα σε αυτοκίνητο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει ένα όχημα σταματημένο, με δύο αστυνομικούς να στέκονται κοντά στο μπροστινό παράθυρο, ενώ ο ένας σημαδεύει με το όπλο του τον οδηγό. Οταν ο νεαρός επιχείρησε να διαφύγει, ο ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στο στήθος.

Οι αστυνομικές αρχές επικαλέστηκαν ότι το όχημα - που ήταν νοικιασμένο - εμπλεκόταν σε αρκετές τροχαίες παραβάσεις και έκαναν λόγο για... «άρνηση συμμόρφωσης» από τη μεριά του θύματος, για να δικαιολογήσουν την εξέλιξη.

Δικηγόρος της οικογένειας του θύματος δήλωσε ότι η άρνηση συμμόρφωσης δεν δικαιολογεί τη χρήση όπλου από αστυνομικό και ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομική διαδικασία κατά των δύο αστυνομικών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΗΠΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Ερευνα για υπόθεση διαφθοράς με εμπλοκή του Μπ. Ερντογάν

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς σε ΗΠΑ και Σουηδία ερευνούν υπόθεση στην οποία μια σουηδική θυγατρική εταιρεία αμερικανικού ομίλου δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκές για τη διακίνηση του προϊόντος της στην τουρκική αγορά.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο γιος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Μπιλάλ.

Η έρευνα αφορά τη σουηδική εταιρεία «Dignita Systems AB», που σχεδίαζε να γεμίσει την τουρκική αγορά με αλκοτέστ στα ταμπλό των αυτοκινήτων που αν έδειχναν τον οδηγό μεθυσμένο θα «κλείδωναν» τη μίζα. Το - φερόμενο ως - σχέδιο της εταιρείας ήταν η κυβέρνηση Ερντογάν να εγκρίνει νομοθεσία που θα «έστρωνε το έδαφος» για την αξιοποίηση των αλκοτέστ, ενώ η εταιρεία θα έδινε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μίζες σε δύο ιδρύματα στα ΔΣ των οποίων συμμετείχε ο Μπιλάλ Ερντογάν. Ο ίδιος μέσω δικηγόρου του έκανε λόγο για «εντελώς ανακριβείς» ισχυρισμούς και για «ιστό ψεμάτων».

ΗΠΑ
Απόρρητα σχέδια επίθεσης στο Ιράν διατήρησε ο Τραμπ

Ηχητικό ντοκουμέντο που καταγράφει τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναφέρεται στην κατοχή απόρρητων σχεδίων επίθεσης σε βάρος του Ιράν, μεταδόθηκε αργά προχτές το βράδυ από το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Το ντοκουμέντο αφορά συνομιλία του Τραμπ με συνεργάτες του τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή επτά μήνες αφότου είχε αποχωρήσει από το προεδρικό αξίωμα. Εκεί ο Τραμπ ακούγεται να παραδέχεται ότι κράτησε απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου όπου αναφέρεται το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράν.

«Αυτά είναι τα χαρτιά», ακούγεται να λέει ο Τραμπ αναφερόμενος στο σχέδιο επίθεσης του Πενταγώνου, που «έφτιαξε ο στρατός και μου το έδωσε».

«Βλέπετε, ως Πρόεδρος θα μπορούσα να το αποχαρακτηρίσω. Τώρα δεν μπορώ, το ξέρετε, αλλά παραμένει απόρρητο», ακούγεται επίσης να λέει.

Η συνομιλία υπονομεύει τους ισχυρισμούς του Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη βδομάδα, ότι δεν είχε κρατικά απόρρητα έγγραφα.

Η κλήτευσή του σε δικαστήριο που χειρίζεται τις κατηγορίες για κατοχή κρατικών εγγράφων έχει οριστεί για τα μέσα Αυγούστου.

Απάνθρωπες συνθήκες στα κολαστήρια του Γκουαντάναμο

Τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες στα κολαστήρια της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας κατήγγειλε χτες η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Φιονουάλα Νι Αολέν, η οποία επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης που υποτίθεται ότι θα έκλεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια των δύο θητειών του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Φ. Νι Αολέν διαπίστωσε ότι τα ανείπωτα βάσανα και μαρτύρια περίπου 30 ανδρών που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί «είναι βαθιά και συνεχίζονται».

«Κάθε κρατούμενος που συνάντησα ζει με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκύπτουν από συστηματικές πρακτικές έκδοσης, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης», τόνισε η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, καλώντας τις αμερικανικές αρχές όχι μόνο να απελευθερώσουν τους «υπόπτους για τρομοκρατία» αλλά και να τους δώσουν αποζημιώσεις.

Τόνισε δε πως η αναστολή λειτουργίας αυτών των φυλακών, που λειτουργούν εκτός του επίσημου συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, «παραμένει προτεραιότητα».

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της ειδικού του ΟΗΕ για τα κολαστήρια, που άνοιξαν το 2002 με πρόσχημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει η ΕΚΤ

«Επίμονος και υψηλός» θα παραμείνει για καιρό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, δήλωσε χτες από την Πορτογαλία η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες αυξήσεις επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρεωμένα με δάνεια λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στην Πορτογαλία, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει εισέλθει «σε νέα φάση», που ενδέχεται να κρατήσει για χρονικό διάστημα που απέφυγε να προσδιορίσει. Σε κάθε περίπτωση, διαμήνυσε πως η πολιτική για τα επιτόκια θα παραμείνει «σφιχτή».

Οπως είπε, «στο ΔΣ της ΕΚΤ ήμασταν σαφείς ότι δύο στοιχεία της πολιτικής μας στάσης θα είναι καθοριστικά: Θα πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε "επαρκώς περιοριστικά" επίπεδα και να τα διατηρήσουμε εκεί "για όσο διάστημα χρειαστεί". Και τα δύο στοιχεία επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στον πληθωρισμό. Ο καθορισμός του σωστού "επιπέδου" και της "διάρκειας" θα είναι κρίσιμος για τη νομισματική μας πολιτική, καθώς συνεχίζουμε τον κύκλο σύσφιξης».

Νωρίτερα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος είχε διακρίνει ότι η ΕΚΤ εισέρχεται «στην τελική ευθεία» της «σύσφιξης των επιτοκίων». Και αυτός, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το πότε θα σταματήσουν οι αυξήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ