ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Καθημερινά τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς για τα κέρδη της εργοδοσίας

Θεσσαλονίκη: Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του τραυματισμένου εργαζόμενου στο εργοτάξιο του Μετρό
Θεσσαλονίκη: Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του τραυματισμένου εργαζόμενου στο εργοτάξιο του Μετρό
Ενας εργαζόμενος που τραυματίστηκε σοβαρά χτες το μεσημέρι, στο εργοτάξιο του Μετρό στον σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, είναι το νέο θύμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Πλέον τα εργατικά «ατυχήματα» παίρνουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, με εργαζόμενους να φεύγουν καθημερινά σακατεμένοι από το μεροκάματο, ενώ μόλις προχτές άλλος ένας διανομέας σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη την ώρα της δουλειάς (βλ. θέμα δίπλα) και την περασμένη Πέμπτη οικοδόμος βρήκε τραγικό θάνατο στην Καβάλα, όταν εγκλωβίστηκε το πόδι του στον αναδευτήρα μηχανήματος.

Ο εργαζόμενος στο εργοτάξιο του Μετρό τραυματίστηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών τσιμεντένιο κομμάτι έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος περίπου 2,5 μέτρων στο κενό. Αντρες του ΕΚΑΒ αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν γερανό για να τον απεγκλωβίσουν, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Αμεσα στον χώρο του «ατυχήματος» έσπευσαν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που για σήμερα Τετάρτη έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως και τις 11 π.μ., διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο εκφράζει την οργή του αφού έχει κάνει απανωτές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του Μετρό, όμως όπως αναφέρει «συνεχίζουν να αποτελούν για την εργοδοσία ένα κόστος που βλάπτει τα κέρδη τους».

Προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το κουκούλωμα των ευθυνών «που αυτήν τη στιγμή βαραίνουν την Ελληνικό Μετρό και τον ΑΚΤΩΡΑ. Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα, για να παρθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Καθημερινότητα οι τραυματισμοί στο μεροκάματο

Στο μεταξύ, το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, στις 19 Ιούνη, στο εργοστάσιο της εταιρείας «INTERTRADE - SOFTEX», στα Οινόφυτα, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

O εργαζόμενος τραυματίστηκε στα άνω και κάτω άκρα όταν χτυπήθηκε από κλαρκ, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο χέρι και νοσηλεύτηκε για μέρες στον «Ευαγγελισμό».

Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία «να καλύψει όλα τα έξοδα νοσηλείας, αποκατάστασης», να καταβάλει «κανονικά τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εργάζεται», αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να μην κινδυνεύσει άλλος εργαζόμενος. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, τριετίες, ειδικότητες, προσλήψεις του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού.

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής με θύμα εργαζόμενη, σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στο Κηποθέατρο Παπάγου στον δήμο Χολαργού - Παπάγου, καθώς έπεσε από τις κερκίδες, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της. Οι συνδικαλιστές που εκλέγονται με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εργαζομένων δήμου Χολαργού - Παπάγου καταγγέλλουν πως η εργαζόμενη «παρανόμως εργαζόταν μέρα και ώρα που δεν προβλεπόταν από τη σύμβασή της και το ατύχημα έγινε μόλις δύο μέρες πριν τη λήξη της».

Το «ατύχημα», επισημαίνει, είναι «αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης της δουλειάς της συναδέλφου, αφού της είχε ανατεθεί η λειτουργία του Κηποθέατρου, χωρίς καμιά βοήθεια (άνοιγμα, κλείσιμο, καθαριότητα στις τουαλέτες και στα καμαρίνια, εποπτεία του χώρου, εποπτεία του πάρκινγκ) για όλες τις σχολικές γιορτές και δραστηριότητες. Το "ατύχημα" ήρθε ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ελάχιστου κόστους στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, αφού με έναν υποαμειβόμενο συμβασιούχο εργαζόμενο "πολυεργαλείο" επιδιώκεται να λειτουργεί ένα ολόκληρο Κηποθέατρο!».

Η ίδια λογική, σημειώνει, ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις και αναφέρει το παράδειγμα συναδέλφου «που έχει μάλιστα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ο οποίος θα πρέπει να απασχολείται σε εξωτερικό χώρο, επτά (7) μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό, για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα στο καλοκαίρι, για να εξυπηρετηθούν οι καλοκαιρινές άδειες που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Την ίδια κατεύθυνση την βλέπουμε στον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας, όπου σκοπεύουν να απασχολήσουν συμβασιούχους του προγράμματος 55-67 στα απορριμματοφόρα χωρίς καμιά εμπειρία».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ του Σωματείου, ώστε να αναλάβει διεκδικητική δράση για την προστασία των εργαζομένων.

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη στις 22 Ιούνη, στο μνημείο του Ερεχθείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ, εργαζόμενη συμβασιούχος ενώ εργαζόταν στην εξωτερική πλευρά των κιόνων παραπάτησε και έπεσε με την πλάτη στο έδαφος, όπου υπήρχαν παρατημένα λυμένα σίδερα σκαλωσιάς. Από καθαρή τύχη δεν χτύπησε το κεφάλι της.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνει το Σωματείο, δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, κατάλληλα παπούτσια κ.ά.) εδώ και ενάμιση χρόνο. Ενώ καταγγέλλει την απόρριψη του αιτήματος των εργαζομένων να κατασκευαστεί πλατφόρμα στο μνημείο για την ασφαλή εργασία. Το Σωματείο σε συνάντηση με εκπρόσωπους της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ανέδειξε την ευθύνη της διοίκησης για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας.

Από τη μεριά της η διοίκηση πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους και κατέφυγε σε εκβιασμούς, λέγοντας πως μπορεί να μην κάνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου ή να διακόπτουν τις ισχύουσες «έως ότου να ολοκληρώνεται η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό». Ακόμα χειρότερα, η διοίκηση δεν δήλωσε καν το εργατικό «ατύχημα» στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Δήλωσε το εργατικό «ατύχημα» και απολύθηκε!

Την ακύρωση της απόλυσης εργαζόμενης από την επιχείρηση «ΝΑΚ», που πετάχτηκε στην ανεργία επειδή διεκδικεί τα δικαιώματά της, απαιτεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η αιτιολογία που προβάλλει η εργοδοσία για την απόλυση που έγινε στο κατάστημα της εταιρείας στο εμπορικό κέντρο «Athens Mall» στο Μαρούσι, ήταν ότι η εργαζόμενη δεν ήταν «πρόθυμη να εργαστεί» και ότι ζητούσε «πράγματα που δεν δικαιούται»!

Τι ακριβώς σημαίνει «προθυμία» για την εργοδοσία και ποια ακριβώς ήταν τα ...παράλογα και ανεδαφικά αιτήματα της εργαζόμενης εξηγεί αναλυτικά ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. «Η συναδέλφισσα ζήτησε να πάρει τη φοιτητική άδεια που δικαιούται, την καλοκαιρινή της άδεια, να κάνει διάλειμμα όπως όλοι οι εργαζόμενοι και δήλωσε το εργατικό ατύχημα που είχε στην αποθήκη του καταστήματος. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης», υπογραμμίζει.

Τα αυτονόητα δικαιώματα, όπως τα παραπάνω, αποτελούν «εμπόδιο για την απρόσκοπτη κερδοφορία της εργοδοσίας», καταγγέλλει το σωματείο και απαιτεί να επιστρέψει η εργαζόμενη στη θέση της. Ηδη έχει κάνει μια πρώτη παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της «NAK» και θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις πρωτοβουλίες του. Εξάλλου, καθημερινά δέχεται δεκάδες καταγγελίες για θερινές άδειες που θα δοθούν μετά το καλοκαίρι γιατί τώρα «έχουμε εκπτώσεις», για ρεπό που κόβονται την τελευταία στιγμή, για στέρηση του διαλείμματος, σπαστά ωράρια, μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα. «Είναι μονόδρομος για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους η οργάνωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα, η υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο έτσι θα κόψουμε τη φόρα στην εργοδοσία», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.

Κινητοποίηση για άδικη απόλυση σε δικηγορική εταιρεία

Σε κινητοποίηση έξω από τη δικηγορική εταιρεία «ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» καλεί, αύριο, Πέμπτη 29 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, η απόλυση του εργαζόμενου συνδέεται με τη συνδικαλιστική του δράση. Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων είναι στο πλευρό του εργαζόμενου που, όπως αναφέρει, «με θάρρος διεκδικεί τα δικαιώματά του», και καλεί όλα τα μέλη του, κάθε εργαζόμενο δικηγόρο να σταθούν δίπλα του, με κάθε τρόπο, μέχρι να δικαιωθεί. Επίσης, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν στήριξη και συμπαράσταση.

Ψήφισμα αλληλεγγύης ενάντια στην απόλυση εξέδωσε το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής.


Μοτοπορεία αύριο στη Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του διανομέα

Σε κινητοποίηση - μοτοπορεία, αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για μέτρα προστασίας στην εργασία, καλούν εργατικά σωματεία, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 55χρονου διανομέα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, όταν σε ένα από τα δρομολόγια του τρόμου, έπεσε κάτω από τις ρόδες λεωφορείου, αφού πρώτα η μηχανή που οδηγούσε χτυπήθηκε από άλλο όχημα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, εργαζομένων στην «e-food» Ν. Θεσσαλονίκης και Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι «αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο περνά μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων αλλά και της ίδιας τους της ζωής».

«Μόνο εμείς, μέσα από τα σωματεία μας, μπορούμε να τα απαιτήσουμε, να επιβάλουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για δουλειά με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας.

Το χρωστάμε στους νεκρούς μας και στον αδικοχαμένο συνάδελφο. `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Διεκδικούν: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ στους εργαζόμενους με δίκυκλο. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας στην Αθήνα (Δραγατσανίου 8) την Παρασκευή 30 Ιούνη, στις 9.30 το πρωί, καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, στόχος είναι να πάρουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν κάνει το Συνδικάτο και πρόεδροι σωματείων στις 3 Φλεβάρη, όταν και παρέδωσαν υπόμνημα - καταγγελία με συγκεκριμένους δήμους που δεν δίνουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), που διαθέτουν ακατάλληλα οχήματα, απαράδεκτες και επικίνδυνες κτιριακές συνθήκες.

Το Συνδικάτο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, τονίζει ότι με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι θα αναγκάσουν κυβέρνηση και δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε να στερηθεί κανένα παιδί τον πατέρα του και τη μάνα του για να ικανοποιήσουν την πολιτική τους κυβέρνηση και δήμαρχοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ