Αποτροπιασμό προκαλούν οι πρακτικές αποφυγής «κατώτερων παιδιών» που για δεκαετίες εφαρμόζονταν στον «ανεπτυγμένο κόσμο», και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η συζήτηση που φουντώνει τις τελευταίες βδομάδες στην Ιαπωνία, αν χρειάζεται να παραταθεί η δυνατότητα των θυμάτων αναγκαστικής στείρωσης (στην οποία είχαν υποβληθεί χιλιάδες άτομα μέχρι το 1996) να διεκδικούν την αποζημίωση που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, για να εκτονώσουν την τεράστια κατακραυγή.
Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που ξεκίνησε η Βουλή το 2020 δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, επαναφέροντας στο προσκήνιο πολλές πλευρές μιας πολυετούς «βιομηχανίας» αποφυγής «κατώτερων παιδιών», κατ' εφαρμογήν νόμων που - σύμφωνα με τους συντάκτες τους - επιδίωκαν την παρεμπόδιση γέννησης ατόμων με προβλήματα. Σύμφωνα και με την έκθεση, με βάση σχετικό νόμο που ίσχυε μέχρι και το 1998 υπολογίζεται ότι 25.000 άτομα υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις μετά τις οποίες δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Μάλιστα οι 16.000 απ' αυτές τις επεμβάσεις εκτιμάται ότι έγιναν χωρίς καν τη συναίνεσή τους, ενώ μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονταν και δύο παιδιά, μόλις 9 ετών... Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών είχαν σωματικές ή γνωστικές αναπηρίες ή ψυχικές ασθένειες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενημερώνονταν ότι θα υποβάλλονταν σε επεμβάσεις ρουτίνας, όπως σκωληκοειδούς απόφυσης κ.λπ.
Πριν λίγες μέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα ανέτρεψε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και αποφάσισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει συνολικά 200.000 δολάρια σε τρία - ηλικιωμένα πλέον - θύματα που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση. Ακολούθησε όμως απόφαση άλλου δικαστηρίου η οποία απέρριψε τα αιτήματα αποζημίωσης, με το επιχείρημα ότι έχουν περάσει 20 χρόνια, άρα παραγράφονται τα όποια αδικήματα...
Την ίδια στιγμή, πολλοί σημειώνουν ότι ακόμα και η έκθεση που δημοσίευσε η Βουλή αξιοποιείται για να μην αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν, με την κυβέρνηση να αποφεύγει να πάρει θέση και έτσι να μη θεωρείται καν αυτονόητο το δικαίωμα των θυμάτων σε αποζημίωση...
Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποκαλύπτεται όλο το «μεγαλείο» του «ανεπτυγμένου κόσμου», που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιδιδόταν σε λυσσαλέα επίθεση κατά των λαών που οικοδομούσαν σοσιαλισμό, μεταξύ άλλων και στο όνομα της «καταπάτησης ανθρωπίνων ελευθεριών»: Είναι αποκαλυπτικά τα σχετικά δημοσιεύματα για εθνικό νόμο ευγονικής που ίσχυε στην Ιαπωνία έως το 1948, αλλά και τον «νόμο περί ευγονικής προστασίας» που τον αντικατέστησε εκείνη τη χρονιά, με στόχο τη «βελτίωση της ποιότητας του έθνους». «Το αντικείμενο αυτού του νόμου», αναφερόταν στις πρώτες σειρές του κειμένου, ήταν «η πρόληψη της γέννησης κατώτερων απογόνων από την άποψη της ευγονικής προστασίας και η προστασία της ζωής και της υγείας της μητέρας».
Ο νόμος στόχευε τους ανθρώπους που θεωρείτο ότι είχαν κληρονομικά ψυχικά νοσήματα ή «κληρονομική διανοητική καθυστέρηση», ενώ μεταγενέστερη τροπολογία επέτρεψε να συμπεριληφθούν άνθρωποι και με μη κληρονομικές παθήσεις. Οπως μετέδιδαν ιαπωνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αστούς επιστήμονες, οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νόμου επέτρεπαν ρητά την αναγκαστική στείρωση, καθώς «μια ευγονική πράξη μπορεί να πραγματοποιηθεί ενάντια στη βούληση του ασθενούς» και «επιτρέπεται να ακινητοποιηθεί το σώμα του ασθενούς, να χορηγηθεί αναισθητικό ή να εξαπατηθεί ο ασθενής»...
Το 2019 η τότε ιαπωνική κυβέρνηση, του Σίντζο Αμπε, είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τα θύματα και είχε συμφωνήσει να πληρώσει σε κάθε επιζώντα 3,2 εκατ. γιεν (28.600 δολάρια ή 22.100 λίρες). Εκτός από την Ιαπωνία, τέτοιοι νόμοι εφαρμόζονταν για δεκαετίες και σε άλλες «ανεπτυγμένες» χώρες, όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και βέβαια η ναζιστική Γερμανία.
Copyright 2023 The Associated |
Στις πρώτες του δηλώσεις, αφού έγινε γνωστό ότι πέρασε στον β' γύρο, ο Αρέβαλο έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «πρέπει να δουλέψουμε για τις εμπορικές μας σχέσεις και να τις επεκτείνουμε στην περίπτωση της Κίνας», ενώ η χώρα αποτελεί μία από τις μόλις 12 διεθνώς που αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν και δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ο Αρέβαλο επέμεινε μάλιστα ότι πρέπει να «γίνουμε ιδιοκτήτες της εξωτερικής μας πολιτικής».
Από την δική της πλευρά, η Τόρες έχει δεσμευτεί πως θα διατηρήσει τις σχέσεις της χώρας με την Ταϊβάν.
Η συμμετοχή στον α' γύρο ήταν μόλις 59%, ενώ τα άκυρα έφτασαν το 17,41%. Συνολικά 22 υποψήφιοι πήραν μέρος στον α' γύρο, ενώ έντονα σχολιάστηκε ο αποκλεισμός μεταξύ άλλων και του - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - φαβορί, επιχειρηματία Κάρλος Πινέδα.
Θυμίζουμε ότι η Γουατεμάλα ήταν βασικός προορισμός της επίσκεψης που έκανε, τον Απρίλη, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της οποίας είχε κάνει και «στάσεις» στις ΗΠΑ, συναντώντας και τον πρόεδρο της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακκάρθι. Ο απερχόμενος τότε Πρόεδρος της Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, είχε ανταποδώσει την επίσκεψη, υποσχόμενος να βαθύνει τη διμερή σχέση.
Οι διεργασίες γύρω από τις σχέσεις διαφόρων δυνάμεων της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής με την Κίνα επιβεβαιώθηκαν και με τις εξελίξεις στη στάση της Ονδούρα: Τον περασμένο Μάρτη, η πρόεδρος της Ονδούρα Σιομάρα Κάστρο ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων της χώρας της με την Ταϊβάν και τη σύναψη σχέσεων με την Κίνα. Μάλιστα, στις αρχές του Ιούνη η Κάστρο επισκέφτηκε και επίσημα το Πεκίνο, όπου οι δύο πλευρές εγκαινίασαν πρεσβεία στην κινεζική πρωτεύουσα και ξεκίνησαν παζάρια για τη σύναψη και ειδικής συμφωνίας για εμπορικές συνεργασίες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χτες πως είναι αντισυνταγματική η εδώ και δεκαετίες θέσπιση κάποιων «ευνοϊκών κριτηρίων» πρόσβασης των Αφροαμερικανών μαθητών στα πανεπιστήμια και τα κολέγια της χώρας στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής θετικής δράσης» (affirmative action). Βεβαίως και αυτό το μέτρο από διάφορες κυβερνήσεις δεν μπορεί να κρύψει την ουσία της ταξικής ανισότητας, που αφορά εξίσου τους Αφροαμερικανούς αλλά και παιδιά οποιασδήποτε καταγωγής που προέρχονται από την εργατική τάξη και άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα.
Οσο για τη συγκεκριμένη απόφαση, που λήφθηκε με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά, κάνει υποκριτικά λόγο περί παραβίασης της «αρχής της ίσης προστασίας». «Πολλά πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό εσφαλμένα θεωρούν πως ο ακρογωνιαίος λίθος για την ταυτότητα ενός ατόμου δεν είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε, οι δεξιότητες που απέκτησε και τα μαθήματα που έμαθε αλλά το χρώμα του δέρματος. Η συνταγματική ιστορία αυτού του Εθνους δεν ανέχεται αυτή την επιλογή», ανέφερε η απόφαση.
Το θέμα ανακίνησε ο συντηρητικός Εντουαρντ Μπλουμ, που εδώ και χρόνια επιτίθεται κατά της πολιτικής «affirmative action», κάνοντας λόγο περί «άνισης μεταχείρισης σε βάρος λευκών και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών από μαύρους και Λατίνους ομοεθνείς τους στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βόρειας Καρολίνας».
Το θέμα αξιοποίησε και ο Πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, που χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο «μη φυσιολογικό» και «ακροδεξιό», προσπαθώντας και αυτός να συσκοτίσει την ουσιαστική ταξική ανισότητα για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών τάξεων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ιχνη πιθανών ανθρώπινων λειψάνων εντοπίστηκαν χτες μεταξύ των συντριμμιών του βαθυσκάφους «Titan», που εξαφανίστηκε με πέντε επιβάτες στον βόρειο Ατλαντικό, κοντά στο ναυάγιο του «Τιτανικού». Αμερικανοί ιατροδικαστές «θα διεξαγάγουν επίσημη ανάλυση των φερόμενων ως ανθρώπινων λειψάνων τα οποία συλλέχθηκαν με προσοχή στο σημείο του δυστυχήματος». Τα συντρίμμια του «Titan», που βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του «Τιτανικού», μεταφέρθηκαν την Τετάρτη στον Καναδά, στο Σεν Τζονς της Νέας Γης.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Κίνα για «να αποκαταστήσει την επαφή» με το Πεκίνο, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. «Υπάρχουν νέοι αξιωματούχοι, χρειάζεται να γνωριστούμε», δήλωσε η ίδια στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Πέρυσι οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και τεχνολογίας πληροφορικής στην Κίνα, επικαλούμενες «λόγους εθνικής ασφάλειας». Το Πεκίνο έχει κάνει λόγο για «τεχνολογική τρομοκρατία», που πλήττει αθέμιτα την κινεζική οικονομική ανάπτυξη Ωστόσο η Γέλεν δήλωσε ότι ο οικονομικός ανταγωνισμός εξυπηρετεί τις δύο χώρες.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Πιθανώς καρκινογόνα» αναμένεται να χαρακτηριστεί η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη τον Ιούλιο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία. Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε μια σειρά προϊόντα, από αναψυκτικά μέχρι τσίχλες και ορισμένα ροφήματα, θα χαρακτηριστεί για πρώτη φορά «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους», έπειτα από σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ η οποία ασχολείται με τις γλυκαντικές ουσίες, γνωστή ως JECFA (Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων), παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΠΑΤ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εντονες αντιδράσεις προκαλεί σε μουσουλμανικές χώρες η απόφαση των σουηδικών αρχών να επιτρέψουν το κάψιμο Κορανίου από τον Σαλουάν Μομίκας, Ιρακινό πρόσφυγα στη Σουηδία. Χτες, δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο σελίδων ενός αντιτύπου του Κορανίου. Προχτές, το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου ανακάλεσε επ' αόριστον τον πρέσβη του από τη Σουηδία, χαρακτηρίζοντας την καύση του Κορανίου ενέργεια «προσβλητική» και «ανεύθυνη».