Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Εκλογές με ζητούμενο και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική

Copyright 2023 The Associated

Με ερωτήματα και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, οδηγείται στον β' γύρο -- θα γίνει στις 20 Αυγούστου -- των προεδρικών εκλογών η Γουατεμάλα, αφού την περασμένη Κυριακή αναδείχτηκαν ως αντίπαλοι η κεντροαριστερή Σάντρα Τόρες, πρώην σύζυγος του Προέδρου (το διάστημα 2008 - 2012) Αλβαρο Κολόμ, και ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο, μέλος του κογκρέσου, γιος του πρώην Προέδρου Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951).

Στις πρώτες του δηλώσεις, αφού έγινε γνωστό ότι πέρασε στον β' γύρο, ο Αρέβαλο έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «πρέπει να δουλέψουμε για τις εμπορικές μας σχέσεις και να τις επεκτείνουμε στην περίπτωση της Κίνας», ενώ η χώρα αποτελεί μία από τις μόλις 12 διεθνώς που αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν και δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ο Αρέβαλο επέμεινε μάλιστα ότι πρέπει να «γίνουμε ιδιοκτήτες της εξωτερικής μας πολιτικής».

Από την δική της πλευρά, η Τόρες έχει δεσμευτεί πως θα διατηρήσει τις σχέσεις της χώρας με την Ταϊβάν.

Η συμμετοχή στον α' γύρο ήταν μόλις 59%, ενώ τα άκυρα έφτασαν το 17,41%. Συνολικά 22 υποψήφιοι πήραν μέρος στον α' γύρο, ενώ έντονα σχολιάστηκε ο αποκλεισμός μεταξύ άλλων και του - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - φαβορί, επιχειρηματία Κάρλος Πινέδα.

Θυμίζουμε ότι η Γουατεμάλα ήταν βασικός προορισμός της επίσκεψης που έκανε, τον Απρίλη, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της οποίας είχε κάνει και «στάσεις» στις ΗΠΑ, συναντώντας και τον πρόεδρο της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακκάρθι. Ο απερχόμενος τότε Πρόεδρος της Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, είχε ανταποδώσει την επίσκεψη, υποσχόμενος να βαθύνει τη διμερή σχέση.

Οι διεργασίες γύρω από τις σχέσεις διαφόρων δυνάμεων της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής με την Κίνα επιβεβαιώθηκαν και με τις εξελίξεις στη στάση της Ονδούρα: Τον περασμένο Μάρτη, η πρόεδρος της Ονδούρα Σιομάρα Κάστρο ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων της χώρας της με την Ταϊβάν και τη σύναψη σχέσεων με την Κίνα. Μάλιστα, στις αρχές του Ιούνη η Κάστρο επισκέφτηκε και επίσημα το Πεκίνο, όπου οι δύο πλευρές εγκαινίασαν πρεσβεία στην κινεζική πρωτεύουσα και ξεκίνησαν παζάρια για τη σύναψη και ειδικής συμφωνίας για εμπορικές συνεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ