Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δικαστική απόφαση ενάντια στις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα

Εφετείο του Λονδίνου έκρινε παράνομο το βάρβαρο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να απελαύνει στη Ρουάντα (!) τους λεγόμενους «παράτυπους» μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Θάλασσα της Μάγχης και ζητούν άσυλο στη χώρα. Οι δύο από τους τρεις δικαστές του εφετείου εκτίμησαν ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής χώρα, λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών σε διάφορες υποδομές.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρ. Σούνακ θεωρείται ότι είναι πιθανό να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Βάσει συμφωνίας που υπέγραψε το 2021 με τη Ρουάντα η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον, δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν «παράτυπα» στη Βρετανία θα στέλνονται στη Ρουάντα, 6.400 χιλιόμετρα μακριά. Η κυβέρνηση της Ρουάντας πήρε από τη Βρετανία 170 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Τον Δεκέμβρη του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι η πολιτική απελάσεων σε «τρίτη ασφαλή χώρα» είναι μέτρο νόμιμο, αλλά αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες, όπως και η οργάνωση «Charity Aid», κατέθεσαν έφεση.

Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα θα κοστίζει σχεδόν 200.000 ευρώ το άτομο. Ομως ισχυρίστηκε ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών μπορεί να εξοικονομήσει 123.290 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο, κυρίως από το κόστος στέγασης.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών επιχειρεί να αξιοποιήσει την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ως «ατού» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί εμφανίζονται να αντιδρούν, χωρίς να διαφωνούν με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής.

Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονταν ότι με την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία «θα ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων της, ωστόσο περισσότεροι από 45.755 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια το 2022, νέο ετήσιο ρεκόρ. Από την αρχή δε του 2023 έχουν φτάσει στις βρετανικές ακτές περισσότεροι από 11.000 «παράτυποι» μετανάστες, αριθμός αντίστοιχος με το πρώτο μισό του περσινού έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ