Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Οι συνεχείς συγκρούσεις αυξάνουν τον τραγικό απολογισμό για τον λαό

Συνεχίζονται οι σφοδρές εχθροπραξίες στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης που μαίνεται στο Σουδάν, με τους κατοίκους του Ομντουρμάν, «δίδυμης» πόλης της πρωτεύουσας Χαρτούμ, να καταγγέλλουν «αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών», παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία που εξήγγειλαν μονομερώς οι δύο αντιτιθέμενοι στρατηγοί στο πλαίσιο της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ Αντχα.

Από τις 15 Απρίλη που ξέσπασαν οι πολεμικές συγκρούσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ 2,8 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είτε να εκτοπιστούν σε άλλες περιοχές της χώρας, είτε να γίνουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Στο Χαρτούμ, εκατομμύρια κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με διακοπές του ρεύματος και του νερού εν μέσω παραλυτικής ζέστης, με τις περισσότερες μονάδες Υγείας να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Εδώ και μέρες οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην αρχή της βδομάδας με το τεράστιο οπλοστάσιό του στο νότιο τμήμα του Χαρτούμ, προσπαθούν να εκδιώξουν τις μονάδες του τακτικού στρατού από τις τελευταίες βάσεις του στην πρωτεύουσα. Σε πρόσφατο διάγγελμά του, ο επικεφαλής του στρατού και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, στρατηγός Μπουρχάν, χαρακτήρισε τις RSF «υπαρξιακή απειλή» για το Σουδάν.

Χτες βράδυ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην περιοχή όπου βρίσκεται το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Χαρτούμ και έγινε αισθητή σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, δίχως να αποσαφηνιστεί άμεσα η αιτία.

Παράλληλα, χτες η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν καταδίκασε τον στρατό για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές του Χαρτούμ και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις για τη στοχευμένη εθνοτική βία κατά κατοίκων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ και τους βιασμούς πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ