Ενώ τα αστικά επιτελεία «κουνάνε το δάχτυλο» στις εργατικές διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών
Στο έγγραφο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι τα μονοπώλια δεν μειώνουν τα περιθώρια κέρδους, περνώντας στις τιμές τα όποια «ψίχουλα» δίνουν για «αυξήσεις» μισθών.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης - ένα μέτρο των αλλαγών στις τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - έφτασε στο ύψος ρεκόρ του 6,2%, από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, περίπου 4 φορές περισσότερο από τον ιστορικό μέσο όρο.
Από αυτήν την αύξηση το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στα εταιρικά κέρδη. «Η συμβολή των κερδών ανά μονάδα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τα τελευταία τρία τρίμηνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ», αναφέρει το άρθρο του Οικονομικού Δελτίου της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, οι χαμηλοί μισθοί και οι άσχημες συνθήκες δουλειάς αναγκάζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να παραιτούνται και να ψάχνουν άλλη θέση εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της «PricewaterhouseCoopers» (PwC).
Στην έκθεση, που έγινε μεταξύ 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες, αναφέρεται ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ενδέχεται να αλλάξει δουλειά μέσα στον επόμενο χρόνο (συγκεκριμένα το 26%), έναντι 19% πέρυσι. Πιο πιθανό να αλλάξουν θέση εργασίας είναι οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν υπερβολικά (44%) και κατά 38% εκείνοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, το ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που δήλωσε ότι απομένουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38%, έναντι 47% πέρυσι.
Ενας στους πέντε εργαζόμενους (21%) απασχολείται πλέον σε πολλαπλές θέσεις, με το 69% να δηλώνουν ότι το κάνουν επειδή χρειάζονται πρόσθετο εισόδημα. Το ποσοστό των εργαζομένων με πολλαπλές θέσεις απασχόλησης είναι υψηλότερο ανάμεσα στους νεότερους εργαζόμενους - της λεγόμενης «γενιάς Z» - (30%) και στις μειονότητες (28%).
Με φόντο την τεράστια ακρίβεια, το ποσοστό των εργαζομένων που σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση μισθού αυξάνεται από 35% σε 42% σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ, καθώς τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να επεξεργάζονται το «κατάλληλο» μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζ. Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια της Fed άλλες δύο φορές στις τέσσερις συνεδριάσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας Ισπανίας, ο Πάουελ εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσουν «σε μεγαλύτερη σύσφιξη» των πιστωτικών συνθηκών οι «πιέσεις» που εκδηλώθηκαν σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, απ' ό,τι θα προκαλούσαν από μόνες τους οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
Αναφερόμενος στον «υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό», έκανε λόγο για τον «μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε» μέχρι αυτός να περιοριστεί στο 2%.
Είναι εξίσου χαρακτηριστικό το στοιχείο της έκθεσης ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που αναγκάστηκε να προσφύγει σε «τράπεζα τροφίμων» ανήκει σε νοικοκυριό που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας εργάζεται...
Το δίκτυο του Trussel Trust, που διαχειρίζεται 1.300 «τράπεζες τροφίμων» σε όλη τη Βρετανία, προσέφερε αριθμό ρεκόρ 3 εκατομμυρίων πακέτων με τρόφιμα μέσα σε ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2022 έως τον φετινό Μάρτιο, αύξηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
«Αυτή η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που δημιουργούν (στους πολίτες) την ανάγκη να στραφούν στις τράπεζες τροφίμων», επεσήμανε το Trussel Trust.
Η φιλανθρωπική οργάνωση επεσήμανε ότι το 7% του πληθυσμού της Βρετανίας λαμβάνει στήριξη, προκειμένου να έχει επαρκή τρόφιμα, αν και το 71% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πείνα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε βοήθεια.
Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη, διετή πίεση στο βιοτικό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισαν να διατηρούνται σχετικά στοιχεία, αρνούμενη ωστόσο να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών σε εργαζόμενους όπως στην Υγεία, στην Εκπαίδευση κ.ά., επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ παράλληλα «κάνει πλάτες» στην αντίστοιχη επίθεση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και συκοφαντεί τις πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις που σαρώνουν τη χώρα.
Ας σημειωθεί ότι τον Μάη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 18,3%!
Εφετείο του Λονδίνου έκρινε παράνομο το βάρβαρο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να απελαύνει στη Ρουάντα (!) τους λεγόμενους «παράτυπους» μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Θάλασσα της Μάγχης και ζητούν άσυλο στη χώρα. Οι δύο από τους τρεις δικαστές του εφετείου εκτίμησαν ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής χώρα, λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών σε διάφορες υποδομές.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρ. Σούνακ θεωρείται ότι είναι πιθανό να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Βάσει συμφωνίας που υπέγραψε το 2021 με τη Ρουάντα η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον, δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν «παράτυπα» στη Βρετανία θα στέλνονται στη Ρουάντα, 6.400 χιλιόμετρα μακριά. Η κυβέρνηση της Ρουάντας πήρε από τη Βρετανία 170 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Τον Δεκέμβρη του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι η πολιτική απελάσεων σε «τρίτη ασφαλή χώρα» είναι μέτρο νόμιμο, αλλά αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες, όπως και η οργάνωση «Charity Aid», κατέθεσαν έφεση.
Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα θα κοστίζει σχεδόν 200.000 ευρώ το άτομο. Ομως ισχυρίστηκε ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών μπορεί να εξοικονομήσει 123.290 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο, κυρίως από το κόστος στέγασης.
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών επιχειρεί να αξιοποιήσει την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ως «ατού» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί εμφανίζονται να αντιδρούν, χωρίς να διαφωνούν με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής.
Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονταν ότι με την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία «θα ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων της, ωστόσο περισσότεροι από 45.755 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια το 2022, νέο ετήσιο ρεκόρ. Από την αρχή δε του 2023 έχουν φτάσει στις βρετανικές ακτές περισσότεροι από 11.000 «παράτυποι» μετανάστες, αριθμός αντίστοιχος με το πρώτο μισό του περσινού έτους.