Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό των Σωματείων ενόψει της συνάντησης με τον ειδικό εκκαθαριστή
Με αγωνιστική διάθεση και ανεβασμένο το ηθικό πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, χτες Πέμπτη στη Λάρυμνα, σε μια ακόμα κίνηση για την ενίσχυση του αγώνα τους, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων των Σωματείων στη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα καθώς επίσης και η επιδίωξη συναντήσεων με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν αναλάβει υπουργεία τα οποία σχετίζονται με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και το μέλλον των εργαζομένων και ιδιαίτερα με τη λήξη των συμβάσεων στις 15 Ιούλη. Προσδιορίστηκε επίσης ότι ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουν και τη στάση της κυβέρνησης θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα και θα παρθούν οι αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις.
Η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης του Σωματείου και του αγώνα τους και η συντριπτική πλειοψηφία που έδωσαν στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ», έδωσε κουράγιο και στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Το θετικό κλίμα και η αγωνιστική διάθεση κυριαρχούσε στις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των εκπροσώπων Σωματείων, με τον Παναγιώτη Πολίτη εκ νέου πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας να τονίζει την ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας, απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του νέου ιδιοκτήτη να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα τους, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η επίθεση το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.
Επισήμανε ότι με τις συμβάσεις να λήγουν στις 15 Ιούλη και με την ανανέωσή τους να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει δυναμική απάντηση σε κάθε απόπειρα να ξεκινήσει το «ξήλωμα» των εργαζομένων από τις εργασίες τους και των οικογενειών τους από τα σπίτια στους οικισμούς.
Παράλληλα, τόσο από τον Παναγιώτη Πολίτη όσο και από τους υπόλοιπους εκπροσώπους Σωματείων αναδείχθηκε ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, την κατάσταση εγκατάλειψης και απαξίωσης των εγκαταστάσεων, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και τα χρήματα που τους οφείλονται.
Εργαζόμενοι διανομείς με κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, εργαζομένων στην «e-food» Ν. Θεσσαλονίκης και Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και αμέσως μετά έκαναν τη μοτοπορεία τους, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης και καταλήγοντας στο σημείο που σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους. Εκεί άφησαν λίγα λουλούδια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, και ένα σημείωμα που έγραφε: «Ούτε σούζες έκανες, ούτε κόκκινο πέρασες, ούτε STOP παραβίασες. Κράνος φορούσες, θα μπορούσες απλά να συρθείς. Ολοι στην ίδια ρουλέτα είμαστε συνάδελφοι. Οπου κάτσει το ζάρι είναι», δίνοντας υπόσχεση ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής τους δεν θα σταματήσει.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου βροντοφώναξαν: «Ούτε στα τρένα, ούτε στη δουλειά, ΟΧΙ άλλος νεκρός για τα αφεντικά». Η μοτοπορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού νωρίτερα πέρασε από τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της «e-food» καταγγέλλοντας την εργοδοτική προσπάθεια εκφοβισμού εργαζόμενου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου, ζητώντας του να περιορίσει τη δράση του.
Σημειώνεται ότι μόλις το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, το ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλε ότι ένας εργαζόμενος διανομέας παρασύρθηκε στον δρόμο και μόλις μια ώρα πριν τη χτεσινή τους συγκέντρωση τραυματίστηκε άλλος ένας διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Η εντατικοποίηση της δουλειάς, σημειώνουν οι διανομείς, η κάθε λογής πίεση να βγει η παραγγελία όλο και πιο γρήγορα, οι ατελείωτες ώρες πάνω στο μηχανάκι έφτασαν να κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.
«Εμείς ζούμε καθημερινά μια τραγωδία αντίστοιχη των Τεμπών. Απαιτούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής ώστε να γυρνάμε στα σπίτια μας ζωντανοί», τόνισε ο Αντώνης Καναβάρης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην «e-food» και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ.
«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, αλλά το κυνήγι του κέρδους των επιχειρήσεων. Η εντατικοποίηση σε βάρος των διανομέων. Με την κινητοποίηση στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να γινόμαστε κιμάς για τα κέρδη του κάθε επιχειρηματία», σημείωσε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. «Ο,τι κερδίσαμε το κατακτήσαμε με τους αγώνες μας, με αγώνες θα επιβάλουμε και τα μέτρα προστασίας μας», τόνισε ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ενώ κατήγγειλε τα δύο νέα εργατικά «ατυχήματα».
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τέλος να προχωρήσουν σε κοινό συντονισμό μέσα από τα σωματεία τους απαιτώντας: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους με δίκυκλο. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η αιτιολογία που πρόβαλε η εργοδοσία για την απόλυση ήταν ότι η εργαζόμενη δεν ήταν «πρόθυμη να εργαστεί» και ότι ζητούσε «πράγματα που δεν δικαιούται»! Τι «ζητούσε» η εργαζόμενη; Τη φοιτητική και καλοκαιρινή άδεια που δικαιούται, καθώς και την τήρηση των διαλειμμάτων! Αυτά είναι που όπως φαίνεται εξόργισαν την εργοδοσία.
Την απόλυση της φοιτήτριας έχουν καταγγείλει και μια σειρά φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, σημειώνοντας σε ψήφισμά τους: «Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές αγωνίζονται σκληρά να αντεπεξέλθουν στους όρους διαβίωσης, με την ακρίβεια να έχει εκτοξευτεί στα ύψη και για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα, να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα, συναντούν τέτοια περιστατικά που στερούν από τους εργαζόμενους φοιτητές μέχρι και τα αυτονόητα, όπως το διάλειμμα και τη φοιτητική άδεια».
Αντιδρώντας σε μια ακόμα άδικη απόλυση, χθες το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων προχώρησε σε μαζική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες» και απαίτησε την επαναπρόσληψη μέλους του, που απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Στο πλευρό του Σωματείου και του εργαζόμενου βρέθηκαν πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ψηφίσματα το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων.
Τη στήριξη στο δίκαιο αίτημα εξέφρασε ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Γιώργος Πέρρος, βουλευτής του ΚΚΕ.
Τους συγκεντρωμένους «υποδέχτηκαν» έξω από την εταιρεία αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η εργοδοσία αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Σωματείου.
«Συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, αξιοποιώντας τα δικά μας όπλα, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της ενότητας, έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε και να επιβάλουμε την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας», τονίζει το Σωματείο, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πλευρό του εργαζόμενου.
Αντιπροσωπεία του Σωματείου μάλιστα θα επιδιώξει εκ νέου σήμερα Παρασκευή να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εταιρείας, ενώ θα οργανώσει παρέμβαση και στον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών την ερχόμενη Τρίτη.
Την εργοδοτική αυθαιρεσία στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και οι 9 εργαζόμενοι - μέλη της Ενωσης Συντακτών στην εφημερίδα «Θεσσαλία», επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους εργαζόμενους «οι εβδομαδιαίες αποδοχές που καταβάλλονται εδώ και δύο μήνες έναντι του μισθού ξεκινούν από το ιλιγγιώδες ποσό των... 30 ευρώ! Και αυτά όχι μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Η συγκεκριμένη εργοδοσία μέσω της αλλαγής εταιρειών έκδοσης της εφημερίδας και άλλων μεθοδεύσεων, "στραγγαλίζει" τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν, αλλά που ποτέ δεν λαμβάνουν...».
Παράλληλα, η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τονίζει ότι η συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργοδότη δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού εδώ και πολλά χρόνια εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί για μη καταβολή δεδουλευμένων και εφάπαξ, «αλλά η δικαίωση δεν έφθασε ποτέ μέχρι την τσέπη τους, καθώς τα "παράθυρα" της νομοθεσίας είναι πολλά και γνωρίζει άριστα να τα αξιοποιεί». Σημειώνει ακόμα ότι οι εργαζόμενοι είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στις πρακτικές του συγκεκριμένου εργοδότη, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι ανύπαρκτοι.
Καταλήγοντας η Ενωση υπογραμμίζει: «Περιμένουμε από τον συγκεκριμένο εργοδότη μέχρι τέλους του μήνα να ξεκινήσει την τακτοποίηση των οφειλών των συναδέλφων εργαζομένων». Σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί «σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων εργαζομένων, αλλά και του κλάδου».
Σε κινητοποίηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας στην Αθήνα (Δραγατσανίου 8) σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ. καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας να δοθούν από την υπηρεσία τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν κάνει το Συνδικάτο και πρόεδροι σωματείων στις 3 Φλεβάρη, όταν και παρέδωσαν υπόμνημα - καταγγελία με συγκεκριμένους δήμους που δεν δίνουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), διαθέτουν ακατάλληλα οχήματα και κτίριά τους είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα.
Προβάλλει επίσης αιτήματα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σε έναν κλάδο όπου τα «ατυχήματα» είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στην καθαριότητα, στα αμαξοστάσια κ.λπ.