Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτρα προστασίας των διανομέων απαιτούν τα σωματεία τους μετά από έναν ακόμα θάνατο

Μοτοπορεία για μέτρα προστασίας των εργαζομένων πραγματοποίησαν χτες εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 55χρονου διανομέα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Εργαζόμενοι διανομείς με κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, εργαζομένων στην «e-food» Ν. Θεσσαλονίκης και Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και αμέσως μετά έκαναν τη μοτοπορεία τους, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης και καταλήγοντας στο σημείο που σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους. Εκεί άφησαν λίγα λουλούδια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, και ένα σημείωμα που έγραφε: «Ούτε σούζες έκανες, ούτε κόκκινο πέρασες, ούτε STOP παραβίασες. Κράνος φορούσες, θα μπορούσες απλά να συρθείς. Ολοι στην ίδια ρουλέτα είμαστε συνάδελφοι. Οπου κάτσει το ζάρι είναι», δίνοντας υπόσχεση ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής τους δεν θα σταματήσει.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου βροντοφώναξαν: «Ούτε στα τρένα, ούτε στη δουλειά, ΟΧΙ άλλος νεκρός για τα αφεντικά». Η μοτοπορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού νωρίτερα πέρασε από τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της «e-food» καταγγέλλοντας την εργοδοτική προσπάθεια εκφοβισμού εργαζόμενου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου, ζητώντας του να περιορίσει τη δράση του.

Σημειώνεται ότι μόλις το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, το ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλε ότι ένας εργαζόμενος διανομέας παρασύρθηκε στον δρόμο και μόλις μια ώρα πριν τη χτεσινή τους συγκέντρωση τραυματίστηκε άλλος ένας διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, σημειώνουν οι διανομείς, η κάθε λογής πίεση να βγει η παραγγελία όλο και πιο γρήγορα, οι ατελείωτες ώρες πάνω στο μηχανάκι έφτασαν να κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

«Εμείς ζούμε καθημερινά μια τραγωδία αντίστοιχη των Τεμπών. Απαιτούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής ώστε να γυρνάμε στα σπίτια μας ζωντανοί», τόνισε ο Αντώνης Καναβάρης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην «e-food» και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ.

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, αλλά το κυνήγι του κέρδους των επιχειρήσεων. Η εντατικοποίηση σε βάρος των διανομέων. Με την κινητοποίηση στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να γινόμαστε κιμάς για τα κέρδη του κάθε επιχειρηματία», σημείωσε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. «Ο,τι κερδίσαμε το κατακτήσαμε με τους αγώνες μας, με αγώνες θα επιβάλουμε και τα μέτρα προστασίας μας», τόνισε ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ενώ κατήγγειλε τα δύο νέα εργατικά «ατυχήματα».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τέλος να προχωρήσουν σε κοινό συντονισμό μέσα από τα σωματεία τους απαιτώντας: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους με δίκυκλο. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ