ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γύρος συμπαιγνίας και ψηφοθηρίας στις πλάτες των αποδήμων

MotionTeam

Στη διαβούλευση δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, με το οποίο η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αλλάξει τον νόμο που είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία τον Δεκέμβρη του 2019 και να βγάλει από τη μέση τις όποιες δικλίδες υπήρχαν, προκειμένου πλέον όλοι οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τις μέρες των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η πρώτη απόπειρα αλλαγής του νόμου είχε γίνει το 2021, ωστόσο οι ψήφοι τότε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ήταν 190, δηλαδή δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου. Τώρα σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, «όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202», επομένως το νομοσχέδιο περνάει. Εξάλλου, φέρεται να υπάρχουν και άλλοι «πρόθυμοι», όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις τους στη Βουλή στις προγραμματικές.

Οσον αφορά την ουσία, γίνεται σαφές ότι συνεχίζονται οι συμπαιγνίες και η απροκάλυπτη ψηφοθηρία στις πλάτες των Ελλήνων μεταναστών.

Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα οι θύτες, που ευθύνονται για τον διωγμό αυτών των ανθρώπων, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μια σειρά ζητήματα (π.χ. ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό), επιδιώκουν ξανά να εμφανιστούν ως «προστάτες» και «εγγυητές» των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό όταν η ΝΔ για παράδειγμα δεν έκανε τίποτε για να εξασφαλίσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ακόμα και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ή τους φοιτητές στις πρόσφατες εκλογές.

Στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ότι το ελληνικό δίκαιο ιθαγένειας βασίζεται στο «δίκαιο του αίματος», δηλαδή στη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από κάποιον ή κάποια που έχει έστω κι έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής.

Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο οδηγεί δυνητικά στη διαμόρφωση ενός τεράστιου εκλογικού σώματος που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και που πιθανότατα δεν θα υφίσταται τις συνέπειες της όποιας επιλογής. Είναι δεδομένο ότι μέσα σ' αυτό το απροσδιόριστο εκλογικό σώμα θα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που, αν κι αγαπούν την Ελλάδα, δεν έχουν κανέναν κοινωνικό ή οικονομικό δεσμό μ' αυτήν. Μπορεί να μην την έχουν καν επισκεφτεί, ενώ η ζωή τους εξαρτάται και διαμορφώνεται στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μιας άλλης χώρας.

Θυμίζουμε ότι απέναντι σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια το ΚΚΕ, που μάχεται σταθερά για τα προβλήματα των μεταναστών, εξαρχής, από θέση αρχών είχε προβάλει ορισμένα κρίσιμα κριτήρια, τρεις άξονες, ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του εκλογικού σώματος:

Ο πρώτος είναι η ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ύπαρξη ενός ανώτατου χρόνου απουσίας από τη χώρα ή ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα.

Ο τρίτος άξονας είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, που εγγυάται τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου.

Οι παραπάνω άξονες εκφράστηκαν στον νόμο του 2019. Οι προτάσεις αυτές του ΚΚΕ κάλυπταν και με το παραπάνω όσους έφυγαν ειδικά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και πιο πίσω, διαμορφώνοντας ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και με τις ειδικές συνθήκες της μετανάστευσης.

Επιπλέον τα κριτήρια αυτά συνιστούν και διεθνή πρακτική, που επιδεικτικά αγνοούν οι διάφοροι πολιτικοί καιροσκόποι. Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ κ.λπ. για την ψήφο των δικών τους αποδήμων βάζουν αντίστοιχα κριτήρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πιο αυστηρά, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες όπως είναι το Ισραήλ και η Ιρλανδία, που για ευνόητους λόγους απαγορεύουν εντελώς την ψήφο των δικών τους αποδήμων στις χώρες διαμονής.

ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς αποφάσεις η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Τίποτα νεότερο δεν προέκυψε από τη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι προθέσεις των φερόμενων ως υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος.

Μέχρι τότε η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται ασίγαστη, οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των τάσεων και οι διεργασίες είναι διαρκείας, με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου να βρίσκεται στο επίκεντρο. Προτάσεις ακούστηκαν και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τάχθηκε χτες υπέρ της πρότασης της ΠΓ ώστε οι εκλογές για την Τοπική Διοίκηση να μη βρουν το κόμμα ακέφαλο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση Τσίπρα, δεν μπορεί να μείνει για 6 μήνες χωρίς πρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα και ευθύνη. Να βάλουμε όλες και όλοι το "εμείς" πάνω από τα διάφορα "εγώ"!».

Με τη θέση αυτή είναι αρκετοί που δεν συμφωνούν. Μετά τον Χρ. Σπίρτζη και τον Δ. Τεμπονέρα, και οι Ν. Παππάς και Π. Πολάκης, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στους εν δυνάμει διεκδικητές της προεδρίας, φέρονται να μη συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα που κατά πλειοψηφία αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια ώρα ο Δ. Τεμπονέρας ενημέρωσε με επιστολή για τις απόψεις του τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτησή του στην ΠΓ, με την οποία είχε ταχθεί κατά ενός «fast track» συνεδρίου και εκλογής προέδρου μέσα στο καλοκαίρι «μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για "να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί"». Ζητά ένα αντιπροσωπευτικό και καταστατικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα και νέο πρόεδρο, μετά τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση.

Επαναλαμβάνει την κριτική του για τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και υποστηρίζει ότι το κόμμα «έχει βαθιά κρίση πολιτικής ταυτότητας». Προτείνει τη μετάβαση «σε μια νέα, μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη» με «ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού» που θα «κατατείνει σε μια σύγχρονη κυβερνώσα δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Σε έναν σύγχρονο φορέα, τόπο συνάντησης όλων των ρευμάτων, όπως είναι για παράδειγμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Αριστεράς, της οικολογίας, των ατομικών δικαιωμάτων κ.λπ.».

Ψεύτικος λογαριασμός του Δ. Κουτσούμπα στο Instagram

Ενας ακόμα ψεύτικος λογαριασμός σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, και συγκεκριμένα στο Instagram, με το όνομα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες.

Πληροφορούμε, όπως άλλωστε είναι ήδη γνωστό, ότι ο Δ. Κουτσούμπας δεν διατηρεί προσωπικές σελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ότι το ΚΚΕ εκφράζεται επίσημα σε αυτά με τον λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της ΚΕ στο Twitter.

ΜέΡΑ25
Αποχώρησε η Σοφία Σακοράφα

Αποχώρησε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μαζί με τον Κλ. Γρηγοριάδη και την Λ. Αλεξάκη είχαν προτείνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τη διαγραφή της.

Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε τη διαγραφή της Σ. Σακοράφα διότι «τον περασμένο Φλεβάρη η Σοφία έπληξε όλους μας, βραβεύοντας τον Αχιλλέα Μπέο - τον ακροδεξιό, μισογύνη παράγοντα της νύχτας» και διότι «η εγκάρδια συνεύρεση Σακοράφα - Μαρινάκη ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής».

Σε ανάρτησή της τα ξημερώματα της Δευτέρας η Σ. Σακοράφα έγραψε: «Ο καθείς με το μπόι του και τη σκιά του. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί η Επιτροπή σας, Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού, με εμένα, ως εκπρόσωπο "της ολιγαρχίας και της διαπλοκής". Απαξιώ για κάθε απάντηση ή σχολιασμό, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία και αποχωρώ εγώ από το ΜέΡΑ25». Παράλληλα σχολίασε: «Με εντυπωσιάζει (;) το γεγονός ότι δεν είχαν το θάρρος να κάνουν καμία σχετική αναφορά είτε στο σώμα είτε σε μένα προσωπικά, κατά τη 12ωρη συνεδρίαση της ΚΕ».

Στο θέμα επανήλθε ο Γ. Βαρουφάκης με μετέπειτα ανάρτησή του, όπου όμως έθεσε και ένα ευρύτερο πλαίσιο σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή, σημειώνοντας πως «στόχος μας ήταν η ενωτική συμπόρευση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ύπουλη προσπάθεια να τιναχτεί το κόμμα κυριολεκτικά στον αέρα. Δεν τα κατάφεραν». Προηγουμένως ο Γ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί σε ενδεχόμενο παραίτησής του, μιλώντας για «αίτημα κάποιων για χαρακίρι "υπευθύνων"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ