ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ουκρανία «πιο κοντά από ποτέ» στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς επίσημη ένταξη

Κοινή δήλωση για μακροπρόθεσμες «ρυθμίσεις ασφαλείας» εξέδωσε το G7 - Στρατιωτικά πακέτα για ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού στρατού

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Β. Ζελένσκι

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Β. Ζελένσκι
Με έμφαση στη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και τον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, καθώς και στις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα παρέχουν ισχυρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και του G7 στο Κίεβο, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Βίλνιους, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Μετά τη σύνοδο συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με ατζέντα την «άμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια για την Ουκρανία», ενώ ο Ζελένσκι είχε στο περιθώριο πολλές διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών - μελών.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ «συμφώνησαν ομόφωνα» να στείλουν ένα «ουσιαστικό» νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

«Εχουμε τρεις προτεραιότητες στη σημερινή ατζέντα. Η πρώτη είναι νέα πακέτα υποστήριξης για τον στρατό μας στο πεδίο της μάχης. Το δεύτερο, πιστεύω, είναι μια πρόσκληση στο ΝΑΤΟ (...) όταν το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας. Και τρίτον, θα συζητήσουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στον δρόμο προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε χτες ο Ζελένσκι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο και με φόντο τα παράπονα του Κιέβου, που δεν έλαβε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δέσμευση για πρόσκληση ένταξης μετά το τέλος του πολέμου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε πως «η Ουκρανία είναι τώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ».

Οι αποφάσεις της Συνόδου προβλέπουν ένα «πακέτο τριών σημείων»: Την ίδρυση του «Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας», επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και καταργείται το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (ΜΑΡ).

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θα υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας», οι οποίες θα βοηθήσουν στην «αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής επίθεσης από τη Ρωσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ «το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «κατανοητό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται σε πόλεμο», αλλά «θα ήταν ιδανικό αν είχε υπάρξει πρόσκληση για το Κίεβο να ενταχθεί στη συμμαχία».

G7: Πλαίσιο για μακροπρόθεσμες «ρυθμίσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ντε φάκτο ΝΑΤΟποίησης του ουκρανικού εδάφους, ανεξάρτητα από το εάν και πότε θα προσκληθεί επίσημα η Ουκρανία να ενταχθεί, και με το βλέμμα στη συνολικότερη μακροχρόνια αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, οι ηγέτες του G7 μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο προχώρησαν σε μια «μεγάλη ανακοίνωση», δηλώνοντας την πρόθεσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία «να δημιουργήσει έναν στρατό που μπορεί να αμυνθεί και να αποτρέψει μια μελλοντική επίθεση».

Ετσι, τα κράτη του G7, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, κατέληξαν σε ένα «Διεθνές πλαίσιο για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ασφαλείας της Ουκρανίας».

Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι χώρες του G7 θα συνεργαστούν με την Ουκρανία για «διμερείς, μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και διευθετήσεις ασφάλειας» προς τρεις στόχους, όπως:

-- «Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον».

-- «Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας».

-- «Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας στον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και για να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Το πλαίσιο τίθεται από το G7 και βάσει αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία διμερών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις τους με την Ουκρανία γύρω από αυτές τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Η δήλωση του G7 ήταν «μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία στον δρόμο της προς το ΝΑΤΟ... που λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανάγκες της Ουκρανίας όσο και τις δυνατότητες των Συμμάχων», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γερμάκ, προσθέτοντας πως το Κίεβο υπέγραψε και ισχυρές «αμυντικές» συμφωνίες.

«Το επόμενο βήμα είναι η σύναψη ενός συστήματος διμερών συμφωνιών ασφάλειας μεταξύ της Ουκρανίας και των μεμονωμένων χωρών εγγυητών», επισήμανε.

Η προμήθεια ακόμα περισσότερων εξοπλισμών, οι «αμυντικές» συμφωνίες για το «μέλλον», οι «εγγυήσεις ασφαλείας» ήταν τα βασικά θέματα στις δεκάδες διμερείς συναντήσεις που είχαν χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος και Ουκρανοί αξιωματούχοι με ομολόγους τους.

Η Ουκρανία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των «αμυντικών» προμηθειών που «παρέχει μεγάλες ευκαιρίες τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις μας όσο και για σουηδικές εταιρείες όπως η Saab και άλλες», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ. Νωρίτερα ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι Κίεβο και Στοκχόλμη υπέγραψαν συμφωνία «για ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία απόρρητων πληροφοριών».

«Καλές συμφωνίες» ανακοίνωσε και μετά τις συναντήσεις με αξιωματούχους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Βρετανίας.

«Αμυνα, πολιτική, κοινή μας ασφάλεια» και «ετοιμάζουμε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», σημείωσε ο Ζελένσκι για τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ.

Στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, «συνεχίσαμε τη συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» και τον ευχαρίστησε για τα επιπλέον συστήματα αεράμυνας Patriot που ανακοίνωσε ότι θα στείλει το Βερολίνο.

Πολωνία: «Ελπίζει» η Ουκρανία να γίνει η «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρ. Ντούντα δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ και θα βελτίωνε την ασφάλεια της Πολωνίας.

Η Ουκρανία, είπε ο Ντούντα, θα συνδράμει το ΝΑΤΟ με στρατιώτες εκπαιδευμένους στη μάχη και με μια τεράστια επέκταση εδαφών που ήδη λειτουργεί ως «νεκρή ζώνη», χωρίζοντας την Πολωνία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ από την απειλή της Ρωσίας.

«Σήμερα είμαστε η πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά όταν η Ουκρανία - κάτι που ελπίζω να γίνει - ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτή η πτέρυγα θα μετακινηθεί, τουλάχιστον μερικώς, ανατολικά», δήλωσε ο Ντούντα στο Βίλνιους.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όσο συνεχίζονται οι μάχες κατά του ρωσικού στρατού που έχει εισβάλει στη χώρα.

Μπάιντεν: Ενισχύουμε την «ασφάλεια» της Ουκρανίας και χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του ότι «ανυπομονεί» για τη μέρα που θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα γίνει σε «1 ώρα και 20 λεπτά» από τη στιγμή που θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε πως η Ουκρανία δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς εργάζεται για «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», αλλά, επισήμανε, «δεν περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» για να «ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας».

Το Κίεβο κατανοεί πως «όλα αυτά εξαρτώνται από ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι και «δεν μπορούμε απλώς να παραμείνουμε ακίνητοι και να περιμένουμε ότι κάποιος θα μας στηρίζει επί δεκαετίες».

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα εδάφη μας, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο έδαφός μας, να επιτύχουμε την επιστροφή εκείνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα» και «να παταχθούν όλα τα (ρωσικά) εγκλήματα», επέμεινε. «Αυτό είναι η νίκη» και «μια παγωμένη σύρραξη δεν είναι νίκη», πρόσθεσε.

Το ανακοινωθέν του G7 για ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία δείχνει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή της, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι «πολιτικά και στρατιωτικά εύθραυστη» και ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Δύση, αποφασισμένη να παράσχει διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία.


ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις και «προειδοποιήσεις» για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο σχολίασε χτες πως θα ήταν «άστοχο» και «δυνητικά πολύ επικίνδυνο» για τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας», καθώς «θα παραβίαζαν την ασφάλεια» της ίδιας της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τόνισε επίσης πως «η πιθανή χρήση» πυρομαχικών διασποράς που προμήθευσε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, «αλλάζει το παιχνίδι και σίγουρα θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα αντίμετρα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ ότι θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου απειλή, ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πως «οι σχέσεις μας δεν στόχευαν ποτέ κατά τρίτων χωρών ή συμμαχιών με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ρωσία και η Κίνα δεν δημιούργησαν ένα μπλοκ ενάντια στο ΝΑΤΟ, παρότι είναι μια συμμαχία που γεννά αστάθεια και επιθετικότητα».

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Ζαπορίζια ανέφεραν ότι ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν την πόλη Tokmak με πυρομαχικά διασποράς, με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να προτείνει η Μόσχα να απαντήσει χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιο πυρομαχικών διασποράς.

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ωσότου η Δύση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να διατηρήσει την κυριαρχία της και να καταφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προσθέτοντας πως σκοπός της «συλλογικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» είναι να ενισχύσει την παγκόσμια ηγεμονία της.

Στο μεταξύ, ο Λαβρόφ, σε δηλώσεις του από την Τζακάρτα, κατηγόρησε το Κίεβο διότι αγνόησε «ειρηνευτικό» σχέδιο που πρότεινε η Ινδονησία και αντ' αυτού προώθησε το δικό του «πακέτο τελεσιγράφων», όπως χαρακτήρισε την «ειρηνευτική φόρμουλα» του Κιέβου.

Το σχέδιο που υπέβαλε η Ινδονησία περιείχε διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, κάτι που ζητάει και η Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση το απέρριψε, επιμένοντας στην πάγια απαίτησή της η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλη την ουκρανική επικράτεια.

Η Κίνα εναντιώνεται στις κινήσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Η Κίνα προέτρεψε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες και τα προκλητικά σχόλια εναντίον της, δήλωσε χτες το κινεζικό ΥΠΕΞ σχετικά με την κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στις «κινήσεις του NATO προς ανατολάς, στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού» και προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ενέργεια απειλήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα αντιμετωπιστεί «αποφασιστικά», σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως η Κίνα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, την εθνική της ασφάλεια και την ανάπτυξή της.

«Σε οποιαδήποτε ενέργεια θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας, θα δοθεί αποφασιστική απάντηση», προστίθεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ