Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις και «προειδοποιήσεις» για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο σχολίασε χτες πως θα ήταν «άστοχο» και «δυνητικά πολύ επικίνδυνο» για τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας», καθώς «θα παραβίαζαν την ασφάλεια» της ίδιας της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τόνισε επίσης πως «η πιθανή χρήση» πυρομαχικών διασποράς που προμήθευσε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, «αλλάζει το παιχνίδι και σίγουρα θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα αντίμετρα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ ότι θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου απειλή, ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πως «οι σχέσεις μας δεν στόχευαν ποτέ κατά τρίτων χωρών ή συμμαχιών με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ρωσία και η Κίνα δεν δημιούργησαν ένα μπλοκ ενάντια στο ΝΑΤΟ, παρότι είναι μια συμμαχία που γεννά αστάθεια και επιθετικότητα».

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Ζαπορίζια ανέφεραν ότι ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν την πόλη Tokmak με πυρομαχικά διασποράς, με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να προτείνει η Μόσχα να απαντήσει χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιο πυρομαχικών διασποράς.

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ωσότου η Δύση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να διατηρήσει την κυριαρχία της και να καταφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προσθέτοντας πως σκοπός της «συλλογικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» είναι να ενισχύσει την παγκόσμια ηγεμονία της.

Στο μεταξύ, ο Λαβρόφ, σε δηλώσεις του από την Τζακάρτα, κατηγόρησε το Κίεβο διότι αγνόησε «ειρηνευτικό» σχέδιο που πρότεινε η Ινδονησία και αντ' αυτού προώθησε το δικό του «πακέτο τελεσιγράφων», όπως χαρακτήρισε την «ειρηνευτική φόρμουλα» του Κιέβου.

Το σχέδιο που υπέβαλε η Ινδονησία περιείχε διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, κάτι που ζητάει και η Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση το απέρριψε, επιμένοντας στην πάγια απαίτησή της η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλη την ουκρανική επικράτεια.

Η Κίνα εναντιώνεται στις κινήσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Η Κίνα προέτρεψε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες και τα προκλητικά σχόλια εναντίον της, δήλωσε χτες το κινεζικό ΥΠΕΞ σχετικά με την κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στις «κινήσεις του NATO προς ανατολάς, στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού» και προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ενέργεια απειλήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα αντιμετωπιστεί «αποφασιστικά», σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως η Κίνα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, την εθνική της ασφάλεια και την ανάπτυξή της.

«Σε οποιαδήποτε ενέργεια θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας, θα δοθεί αποφασιστική απάντηση», προστίθεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ