Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία η Εφη Αχτσιόγλου

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χτες η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ αναμένεται να καταθέσει την πολιτική της πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Αύριο Παρασκευή ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ Ν. Παπάς και Π. Πολάκης συζητιέται ότι θα καταθέσουν υποψηφιότητες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ερωτηματικό συνοδεύει το όνομα της Ρένας Δούρου, που επίσης φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Η Ε. Αχτσιόγλου, στη σύντομη δήλωσή της κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, παρουσίασε την υποψηφιότητά της σαν κάτι που «αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία, την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη» και εμφορείται από την επιδίωξη «το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη».

Δείχνοντας ότι έχει μάθει το μάθημά της, «έπλεξε» τα περί μιας «κοινωνίας ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας» με τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», για την επίτευξη του «στόχου της πράσινης μετάβασης» κ.λπ., εμπαίζοντας τον λαό ότι είναι δυνατή η φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού.

Παραπέρα, υποστήριξε ότι αυτή η επιδίωξη υπηρετείται από έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναμενόμενα δεν αποκήρυξε το παρελθόν με τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ - πολλά από τα οποία φέρουν και τη δική της σφραγίδα, καθώς ως υπουργός Εργασίας «σφράγισε» με το όνομά της εμβληματικά αντεργατικά μέτρα - αλλά τα υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση (...) Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, μαζικό κόμμα».

Θυμίζουμε ότι η ...πολύτιμη παρακαταθήκη στην οποία αναφέρεται περιλαμβάνει τον διαβόητο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, έναν από τους πλέον εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους, για τη μόνιμη συμπίεση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για τον μνημονιακό νόμο 4172, που ψηφίστηκε το 2013 επί υπουργίας Βρούτση, ωστόσο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2019, επί υπουργίας Αχτσιόγλου, και μ' αυτόν καταργήθηκαν μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου γίνεται έκτοτε με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Γι' αυτόν ακριβώς τον νόμο, κατά την ψήφιση της ενεργοποίησής του στη Βουλή, ο Γ. Βρούτσης είχε εκφράσει «θερμές ευχαριστίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα υπουργό κα Αχτσιόγλου»...

Δίνοντας το στίγμα της συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που τον άφησε ο Αλ. Τσίπρας, η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;», υποστηρίζοντας πως «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης (...) ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Τη στήριξη τους στην Αχτσιόγλου έσπευσαν στο μεταξύ να εκφράσουν με αναρτήσεις τους Ν. Ηλιόπουλος και Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος έγραψε ότι η υποψηφιότητα εκφράζει «την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ