Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες στο ΜέΡΑ25

Για τα καλά έχουν αρχίσει τα «όργανα» στο ΜέΡΑ25, μετά την αποτυχία εισόδου στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι η Σ. Σακοράφα δήλωσε την αποχώρησή της το βράδυ της Κυριακής και ενώ νωρίτερα ο Γ. Βαρουφάκης, από κοινού με τον Κλ. Γρηγοριάδη και την Λ. Αλεξάκη, είχαν προτείνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τη διαγραφή της.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες στο ΜέΡΑ25 ενόψει και του 2ου διαβουλευτικού συνεδρίου τον Δεκέμβρη έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν τις «αιτίες της ήττας», το θέμα ηγεσίας και βέβαια την «ταυτότητα» του κόμματος. Αυτό επιβεβαιώνουν και ομιλίες που έγιναν στην ΚΕ και έχουν δημοσιευτεί, όπως της πρώην βουλευτή Μαρίας Απατζίδη, η οποία ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, σημειώνοντας ότι αυτό «πρέπει να αποτυπώσει νέες θέσεις και νέα ιδεολογική ταυτότητα». Ασκησε κριτική στην ηγεσία, η οποία «δεν είχε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, διότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα αίτια της στρατηγικής ήττας».

Πρόσθεσε πως «υπήρξε εμμονή με τη σύμπηξη αριστερού μετώπου. Συγχρόνως, υπήρξε άρνηση συγκρότησης παλλαϊκού μετώπου, που να περιλαμβάνει το αντιμνημονιακό κέντρο. Εκτός από αλλαγή στρατηγικής και τακτικής, το έκτακτο συνέδριο πρέπει να προχωρήσει σε ανάδειξη νέων συλλογικών οργάνων, που θα αναλάβουν να χαράξουν τη μελλοντική πορεία του ΜέΡΑ25. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκλέξουμε συλλογική ηγεσία», ενώ προειδοποίησε και για ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος.

Αυτό που τίθεται ουσιαστικά είναι αν - σε μια περίοδο που είναι εν εξελίξει η αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας - το κόμμα πρέπει να διατηρηθεί ως τέτοιο ή να μετεξελιχθεί, από κοινού και με άλλες δυνάμεις, σε κάτι άλλο, με αντίστοιχο προσανατολισμό, ώστε πιο αποτελεσματικά να συνδράμουν στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Εξάλλου, ένα από τα ψηφίσματα της ΚΕ έθεσε ως βασικό στόχο την «ανασύνταξη της Αριστεράς, ώστε η ενωτική κληρονομιά του προεκλογικού σχήματος ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη (σ.σ. συμμετείχε και η ΛΑΕ) να αποτελέσει τη βάση για ένα διευρυμένο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων (...) ενόψει των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, που προμηνύονται ζοφερές κατά την επόμενη τετραετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ